TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Diren, TÜSİAD Genel Sekreteri Ebru Dicle ve TÜSİAD-TİSK AB Temsilcisi ve BusinessEurope Daimi Delegesi A. Dilek Aydın 28-29 Kasım tarihlerinde Polonya’nın başkenti Varşova’da düzenlenen Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope Başkanlar Konseyi toplantısına katıldı.
Başkanlar Konseyi toplantısı 2025 yılının ilk yarısında AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olan Polonya’nın iş dünyası temsil kuruluşu LEWIATAN evsahipliğinde düzenlendi. Toplantıda Avrupa iş dünyası temsilcileri tarafından Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Polonya Maliye Bakanı Andrzej Domański ve Finlandiya Eski Cumhurbaşkanı ve AB Komisyonu Başkanı’nın özel danışmanı Sauli Niinistö ile görüşmeler gerçekleştirildi.
Avrupa iş dünyası temsilcilerinin ana gündemi 2024-2029 yasama döneminde Avrupa Birliği rekabetçilik gündeminde hızla atılması gereken somut adımlar ve kapsamlı reform çalışmaları oldu. Yeni dönemin hedeflerine ulaşmak için iş dünyasının beklentilerini içeren BusinessEurope Başkanlar Konseyi Varşova Bildirisi kabul edildi. Bildiri, 1 Ocak 2025 tarihinde Polonya’nın AB Dönem Başkanlığı görevini devralacak olması vesilesiyle Polonya Cumhurbaşkanı Duda ve Maliye Bakanı Domański’ye sunuldu. Belgede;
- 2025’in ilk yarısında dış boyutları da içerecek şekilde iddialı bir Tek Pazar stratejisi geliştirilmesi,
- yasal düzenlemeler kaynaklı yükler, enerji maliyetleri, istihdam ve yetenek açığını ele alan Temiz Sanayi Anlaşması oluşturulması,
- hızla değişen jeopolitik ortamda direncin artırılması için ticaretin çeşitlendirilmesi** ana mesajları yer alıyor.
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Diren: “AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için daha fazla vakit kaybedilmemeli. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Avrupa’nın rekabetçilik gündeminde kararlılığının somut sinyallerinden biri olacaktır.”
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ozan Diren BusinessEurope zirvesinde ve ikili temaslarda şu mesajları verdi:
“Avrupa Birliği’nin 2024-2029 yasama döneminde proaktif bir yaklaşım benimsemesi gerekiyor. Türkiye ile entegrasyon ortaklığının yeniden canlandırılması tüm Avrupa’nın rekabetçiliği ve direnci için çok önemli fırsat ve fayda alanları içeriyor. Avrupa Rekabetçilik Anlaşması hedefleriyle uyum içerisinde, yeşil ve dijital politikaları içerecek şekilde AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin güncellenmesi için daha fazla vakit kaybedilmemeli. Jeopolitik risklerin yoğunlaştığı ve AB rekabetçiliğinin baskı altında olduğu bu dönemde Gümrük Birliği güncelleme sürecinin siyasi gerekçelerle geciktirilmesi Avrupa’nın stratejik ve ekonomik hedefleriyle de çelişir. Gümrük Birliği’nin güncellenmesi Avrupa rekabetçilik gündeminde kararlılığın somut sinyallerinden biri olacaktır. Avrupa’nın ekonomik güvenliğine önemli katkı sağlayacak temel adımlardan biri olarak AB-Türkiye ekonomik ortaklığının derinleştirilmesi için harekete geçme zamanı. “
BusinessEurope Başkanlar Konseyi ayrıca 2025-2026 döneminde görev yapacak Yürütme Kurulu’nu belirledi. TÜSİAD Genel Sekreteri Ebru Dicle Türkiye’yi temsilen BusinessEurope Yürütme Kurulu Üyesi olarak atandı.
TÜSİAD heyeti ayrıca T.C. Varşova Büyükelçisi Rauf Alp Denktaş’ı ziyaret etti. Görüşmede Avrupa iş dünyası gündemi ve üyelik süreci perspektifinde AB-Türkiye entegrasyon ortaklığının derinleştirilmesi için önceliklere dair görüş alışverişinde bulunuldu.
BusinessEurope Başkanlar Konseyi Bildirisi
https://www.businesseurope.eu/publications/warsaw-declaration-businesseuropes-council-presidents
___________
** BusinessEurope’un AB hükümetleri ve kurumlarına 2024-2029 yasama dönemi için ticaret politikaları önerilerini sunduğu “AB Rekabetçiliği için Proaktif Ticaret Gündemi” tutum belgesinde, Türkiye-AB Gümrük Birliği’nin yeşil ve dijital dönüşüm politikalarını da kapsayarak güncellenmesi öncelikler arasında yer alıyor. Belgede ayrıca AB Komisyonu ve AB Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi’nin Kasım 2023 tarihli “Türkiye-AB siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerinin mevcut durumu” konulu ortak bildirisinin ilerletilmesi çağrısı da bulunuyor.
Yeşil ve dijital boyut dahil olmak üzere Gümrük Birliği modernizasyonuna ilişkin Avrupa iş dünyasının destek ve çağrısı Avrupa İş Dünyası Konfederasyonu BusinessEurope çatısı altında farklı tutum belgelerinde ve AB Konseyi Liderler Zirvesi iş dünyası mesajlarında teyit edildi. BusinessEurope 1995 yılında AB-Türkiye Gümrük Birliği’nin oluşturulmasına, 1999 yılında Türkiye’nin AB Konseyi tarafından resmen “aday ülke” olarak tanınmasına, 2004 yılında AB üyelik müzakereleri sürecinin başlatılmasına, Türkiye’de demokratik reform sürecine ve Türkiye’nin Transatlantik ekonomiye dahil edilmesine destek vermiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.