İktisat bilimini eleştirel bir yaklaşımla ele alan kitap belirsizlik, şans ve kriz yönetimi kavramlarını yeni bir bakış açısıyla değerlendiriyor. Belirsizliğin yalnızca bir risk olarak ele alınmasının ötesinde, daha derin ve karmaşık bir unsur olarak görülmesi gerektiğini savunan Alada, Üç Belirsizlik Kavramı’nda Menger, Weber, Hayek gibi iktisat düşünürlerinin bu kavramları nasıl değerlendirdiğini de irdeliyor.

unnamed

İktisat felsefesi ve Türkiye’de iktisadi düşünce alanındaki çalışmalarına devam eden A. Dinç Alada’nın yeni kitabı Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi, Ayrıntı Yayınları’nın ScholaAyrıntı dizisinde yerini aldı.

Üç Belirsizlik Kavramı, ana akım iktisadın belirsizliğe ilişkin yaklaşımlarından yola çıkarak iktisat disiplininin sınırlarını gösteren ve aşan bir kavrayışa varma uğraşında. Hem yöntemini geliştirme hem de geliştirdiği yöntemi kullanma biçimi bakımından özgün bu eserde belirsizliğin menfi -ideolojik, manipülatif- kavrayışlarının karşısına müspet kavrayışları çıkarılıyor. Böylece ana akım iktisadın temel varsayımlarını doğrulamak üzere inşa edilmiş belirsizlik kavrayışları ve belirsizliği azaltma yaklaşımlarının karşısına belirsizliklerin ve krizlerin yarattığı açıklık müspet anlamıyla çıkarılıyor. İktisat, sosyoloji, siyaset felsefesi alanlarının sınırlarında dolaşan çalışma belirsizliğin, şansın ya da tesadüfün manipülasyonu ile iktisat disiplinin ideolojik işlevini ortaya koyuyor; bunu yaparken felsefe pratiğine yaratıcı biçimde başvuruyor.

Üç Belirsizlik Kavramı: Bir Siyasal İktisat Eleştirisi, raflarda ve internet satış sitelerinde!


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın