“EMD Medya Okulu Anadolu’da” AB Projesi kapsamında, İKÇÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde, öğrenciyken mesleğe başlamanın artıları vurgulandı. Medya ve İletişim bölümü öğrencileriyle deneyimlerini paylaşan panelistler, öğrencilerin sorularını yanıtladı.
Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD), “EMD Medya Okulu Anadolu’da” isimli AB Projesi’nin İzmir ayağı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Medya ve İletişim Bölümü ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Proje kapsamında düzenlenen panelde, ekonomi gazetecileri, genç iletişimcilerle deneyim paylaşımında bulundular.
Etkinlik, Ekonomi Muhabirleri Derneği Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kıvanç ve İKÇÜ Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran’ın açılış konuşmalarıyla başladı. Moderatörlüğünü EMD İzmir Şube Başkanı Murat Demircan’ın yaptığı panelde; Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, TRT Radyo1 Ekonomi Günlüğü Programı Yapımcısı Ahmet Falih Akıcı, Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök ve Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay konuşmacı oldu.
Ahmet Kıvanç: “İzmir, Türk basın tarihinde önemli yer tutmuştur”
EMD’nin Türkiye’de etik kuralları belirleyerek uygulamaya koyan ilk meslek örgütlerinden olduğunu vurgulayan EMD Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Kıvanç, “İzmir Türk Basın tarihinde her zaman önemli bir yer tutmuştur. Gazeteci Hasan Tahsin’in, İzmir’in işgalinde direnişi başlatan kişi olması tesadüf değildir. İzmir, EMD açısından da çok önemli. Kurucu Genel Başkanı Özden Alpdağ da İzmir kökenli bir ağabeyimiz. Bu etkinliği organize eden İzmir Şube Başkanımız Murat Demircan ve yönetimine teşekkür ederiz” diye konuştu.
Cenk Demirkıran: “İzmir, ekonomi basınında ilkleri temsil ediyor”
Türkiye’nin ilk ekonomi gazetesinin İzmir’de yayınlandığını belirterek İzmir’in ekonomi gazeteciliğinde önemine dikkat çeken İKÇÜ Medya ve İletişim Bölümü Başkanı Prof. Dr. Cenk Demirkıran, “İzmir, bu anlamda Türk ekonomi basını açısından ilkleri temsil ediyor. Program için EMD’ye teşekkür ediyorum, öğrencilerimize önemli katkılar sağlayacağına inanıyorum” dedi.
Vahap Munyar: “Önemli olan kaliteli işler çıkarmak”
Ekonomi muhabirliğinde uzmanlaşmanın kapılar açacağını vurgulayan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Vahap Munyar, “Bir yerlerde, işin bir yerinden başlamak iyi bir şey. Öğrencilik döneminde insan olumsuzluklara katlanabilir, ancak diplomayı aldıktan sonra beklentiler yükseliyor. Bu nedenle henüz öğrenciyken mesleği yapmaya başlamalısınız” dedi.
Haber kaynaklarıyla tek seferlik iletişim kurma odaklı yaklaşılmaması gerektiğini söyleyen Munyar, “Haber kaynaklarını kaybedecek şekilde habere yer vermektense, haber bir kenara bırakılmalı. Kaliteli işler yapmaya devam eden muhabirlerin başka yerlerden teklif alma şansı da artar. Önemli olan kaliteli ve iyi işler çıkarmak” diye konuştu.
Alaattin Aktaş: “İyi iletişim kuramayan, gazeteci olamaz”
Gazeteciliğin temelde meraklı olmakla başladığını dile getiren Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Alaattin Aktaş, “Gazeteciliğin karşılığı para değil, çoğu zaman iyi niyettir. O kadar geniş bir kitleye ulaşıyorsunuz ki bunun karşılığı para olamaz” dedi.
Aktaş, gazetecilikte en önemli etkenlerin başında insan ilişkilerinin geldiğini belirterek, “Gazetecilik, insan biriktirme sanatıdır. Özel haberlerin birçoğu iyi iletişim ve iyi ilişkiler kurduğunuz kişilerden gelir. Dost edinin ve güven verin. İyi iletişim kuramayan birisi iyi bir gazeteci olamaz ve basın toplantısı izlemekten öteye geçemez” şeklinde konuştu
Falih Alıcı: “Hedef kitle ve üsluba önem verin”
Gazeteciliğin temelinin radyoya dayandığını dile getiren TRT Radyo1 Ekonomi Günlüğü Programı Yapımcısı Ahmet Falih Akıcı, “Radyo, bir müzik kutusu değil, dünyanın en hızlı adapte olduğu iletişim aracıdır. Türkiye’de 6 Mayıs 1927’de radyodan ilk anons yapıldı” dedi.
TRT geleneğinden örnek vererek hedef kitle ve üslubun önemine dikkat çeken Akıcı, “Hayatınızın her döneminde hedef kitlenizi belirlemeden ve dinlemeden karar vermeyin ve kime nasıl hitap edeceğinize önem verin” diye konuştu.
Seda Gök: “Habere hazırlıklı gitmek, iletişimi güçlendirir”
Her aşamada öğrenme sürecinde olup, kendine yatırım yapmanın büyük fayda sağlayacağını vurgulayan Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Seda Gök, “Her zaman diliminde ‘buradan ne öğrenebilirim?’ mantığıyla hareket ederken en önemli noktalardan biri de zaman yönetimini yapabilmek. Özel bir röportaja hazırlıklı gitmek, hazırlanan başlıklar üzerinden haber kaynağıyla iletişimi güçlendirirken güvene dayalı bir sürece ilerletir” dedi.
Henüz mezun olmadan sahada gazetecilik odaklı refleks vermenin hem yazı dili anlamında hemde portföy açısından olumlu sonuçlar doğuracağına dikkat çeken Gök, ihtisaslaşmanın önemine değinerek, “Her şeyi değil, bir şeyin en iyisini yapmak çok kazanım sağlar. Örneğin, ekonomi yazabilmek için sadece iletişim fakültesi mezunu olmak yetmiyor, rakamlarla oynamayı bilmek gerekiyor, bir bilanço önümüze geldiğinde okumayı bilmek lazım. Burada, katılabileceğiniz birçok kurumun ücretsiz eğitim programları devreye giriyor. Bu programlara dahil olarak kendinizi geliştirebilirsiniz” ifadelerini kullandı.
Tolga Albay: “Gazetecilik bitmedi, kabuk değiştirdi”
Ekonomi muhabirliğinin analitik düşünme yetisi kazandırdığını söyleyen Anadolu Ajansı Başmuhabiri Tolga Albay, “Ekonomi muhabirliği, neden sonuç ilişkisi içerisinde olma, yüksek eğitim düzeyindeki kişilerle iletişim halinde olma gibi artılarıyla eğiten bir meslek” dedi.
‘Gazeteler bitecek’ söylemlerine karşın, gazetelerin bitmediğini ve kabuk değiştirdiğini ifade eden Albay, “Dijital medyanın kodlarına adapte olmalısınız. Mezun olduğumuz yıllarda, büyük medya kuruluşları vardı. Oralara giremezsek işsiz kalma endişesi taşırdık. Artık, eğitim almış, kendisini geliştirmiş insanlar sosyal medya üzerinden içeriklerini kitlelere ulaştırabiliyor. Video edit programlarına hakim olun, öğrenin. Artık muhabir arayan kurum çok az, sosyal medya uzmanına daha fazla ihtiyaç duyuluyor. İzmir Gazeteciler Cemiyeti, EMD’nin ve farklı kurumların gerçekleştirdiği eğitim programlarını takip edin” ifadelerini kullandı.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.