MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol YARAR, Ribanın (faiz) adaletsizliğe yol açtığını belirtti. Yarar, ribanın yanlış olduğunu topluma ve bireylere anlatmanın zaruret olduğunu vurguladı.

MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Yarar, Faizsiz Dünya Vakfı’nın konuğu oldu. Vakıf üyelerine hitap eden Yarar, “Müminler olarak varlık nedenimizi unutmamalıyız. Kur’an’ı temel almamız, Allah’ın halifesi olduğumuzu aklımızdan çıkarmamalıyız. Allah’ın haram kıldığı her şeyden riba (faiz) da dahil kaçınmalıyız. Ribaya karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

BİZİM İÇİN İKTİSAT MÜHİM
Yarar, şunları kaydetti: “Ben, faiz değil de riba kelimesini kullanmayı tercih ediyorum. Çünkü Allah, ‘Riba’ diyor. Kelimeler çok önemli. Örneğin İslâm ekonomisi olmaz. İslâm iktisadı olur. Biz iktisat kelimesini kullanmalıyız. Çünkü kapitalizm ve komünizm için bu ekonomi kelimesi önemli. Bizim için iktisat mühim. Gelelim tekrar ribaya. Riba haramdır. Haram olan ribaya karşı toplumu, bireyleri uyarmalıyız. Odağımızda halkı ribaya karşı şuurlandırmak ardından devleti bundan arındırmak olmalı. Çok dikkatli olmalıyız. Ribaya karşı korunmalıyız. Yani katılım bankalarında dahi sıkıntı var. Onlar da proje sorar akabinde teminat ya da ipotek talep eder. Teminat ya da ipotek talebi mal mülk odaklı bir yapıya işaret ediyor. Çünkü malı mülkü olan borçlanıyor, olmayan borçlanamıyor. Zengin daha zengin, fakir daha fakir hâle geliyor.”

ÖNCE AHLAKI VE ADALETİ TEMİN ETMELİYİZ

Yarar, ribanın sosyal ve iktisadi sorunlara neden olduğundan yakındı. Sosyal olarak tembelleştiren, iktisadi olarak gelir uçurumunu arttıran ribanın adaletsizliğe yol açtığından şikâyet etti. Yarar, “Mutlaka ve mutlaka ribanın yanlışlığını topluma, bireylere anlatmalıyız. Ribasız yatırım ve ticaret yöntemlerini de takdim etmeliyiz” ifadelerini kullandı.

277d5d84 8023 4113 be26 5a3eeec01756
277d5d84 8023 4113 be26 5a3eeec01756

Yarar, “Faizsiz dünya mümkün mü? Mümkün. Ama böyle bir dünya için 40 fırın ekmek yemeliyiz. Ahlâkı ve adaleti temin etmeliyiz. Güveni esas almalıyız” diye ekledi.

FAZİN NE OLDUĞUNU HALKA ANLATMALIYIZ
Faizsiz Dünya Vakfı Başkanı Abdullah Gümüş ise şunları dile getirdi: “Önemli adımlar atacağız. Faiz tanımının netleşmesi için çalıştaylar ve seminerler tertip edeceğiz. Faizin sakıncalarına karşı uyarı görevi göreceğiz. Yatırımcılara alternatifleri sunacağız. İyi kurgu olursa bu sistemleri kullanan adedi artar. Karz-ı Hasen’e (güzel borç) büyük önem veriyoruz. Bunu büyütmeyi, kurumsal kılmayı amaçlıyoruz. Karz-ı Hasen sandıklarının devreye alınmasına ön ayak oluyoruz. Bu yönde adımlarımız devam edecek. Karz-ı Hasen’in ardından mikrokrediye geçeceğiz. Mikrokrediyi orta vadede planlıyoruz. Ahlâkın, faizin olmadığı dünyaya karınca misali katkı sunmayı amaçlıyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın