Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan’ın dün Washington’da yatırımcılarla gerçekleştirdiği görüşmelerde, “2025 para politikasını şekillendirirken asgari ücretin artış boyutunu da değerlendirmeye alacakları” mesajını verdiği bildirildi.

Karahan’ın çarşamba günkü yatırımcı toplantısı hakkında bilgi sahibi kaynakların Bloomberg’e aktardığına göre, çarşamba günkü toplantıda yüzde 25 civarı asgari ücret artışının 2025 enflasyon görünümüyle uyumlu olacağı mesajı verildi.

Bloomberg ekonomisti Selva Baziki ise gelecek yıl için planlanan bütçe verileri üzerinden asgari ücret için beklenen zam oranını hesaplamış ve asgari ücrete gelecek yıl yüzde 17 zam yapılabileceğini aktarmıştı.

Baziki, konuyla ilgili paylaşımında, “Bu, 2025 sonu enflasyon tahminine uyuyor. Ancak hem enflasyon hem de borçlanma maliyetlerinde kademeli bir gevşemeye işaret eden yüzde 30’luk bir artışın daha olası bir sonuç olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh ise Türkiye’nin 1 Ocak’ta yapacağı asgari ücret artışında, geçen yıl olduğu gibi enflasyonun ciddi şekilde yükselmesine yol açacak bir artış yapmaması gerektiğini ve en yoksul kesime destek önlemlerine odaklanması gerektiğini söylemişti.

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise IMF’nin enflasyonu körükleyen asgari ücret zammından kaçınılması gerektiğine yönelik açıklamasına katılmadığını belirterek, “Kaybedilmiş bir gelir var, 100 liralık satın alma gücü 50’ye indi. Kaybolan satın alma gücünün verilmesi lazım” değerlendirmesini yapmıştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın