RPA (robotik süreç otomasyonu) teknolojisindeki liderliğiyle tanınan UiPath, müşteri otomasyon yolculuklarını dönüştüren agentic otomasyon yaklaşımını hayata geçiriyor. RPA teknolojisini daha ileri bir boyuta taşıyan bu gelişme, yapay zekâ asistanları, robotlar, insanlar ve modellerin bir arada çalışmasını sağlayarak kurumsal çapta yapay zekâ dönüşümünü mümkün kılıyor. Agentic otomasyonun değeri, farklı sektörlerdeki karmaşık ve özelleşmiş kullanım senaryolarını etkin bir şekilde yönetebilmesinde yatıyor. Ayrıca bu yaklaşım, özelleştirme, uyum sağlama ve maliyet avantajı açısından daha önce görülmemiş fırsatlar sunuyor.
Agentic otomasyon, görevlerin tamamlanmasında hem robotlardan hem de yapay zekâ asistanlarından faydalanıyor. Robotlar, tekrarlayan ve kural tabanlı işleri otomatikleştirerek verimliliği artırıp manuel çabayı azaltıyor. Yapay zekâ asistanları ise, değişimlere uyum sağlama, akıllı kararlar alma ve karmaşık süreçleri yönetmede öne çıkıyor. Robotlar ve yapay zekâ asistanlarının bu uyumlu birlikteliği, otomasyonun kapsamını ve etkisini genişleterek işletme büyümesini destekliyor ve çalışanlara daha değerli işlere odaklanma imkânı tanıyor. Yapay zekâ asistanları, bağımsız hareket edebilme ve dinamik kararlar alma yetenekleri sayesinde, daha önce otomatikleştirilmesi mümkün olmayan kritik iş süreçlerini ve görevleri başarıyla tamamlayabiliyor.
“Agentic otomasyon, RPA’nın doğal bir evrimidir,” diyen UiPath Kurucusu ve CEO’su Daniel Dines bu yeni yaklaşımı şöyle açıklıyor: “Kuruluşumuzdan bu yana, robotik süreç otomasyonu ile insan davranışlarını taklit ederek müşterilerimizin işlerini dönüştürmelerine yardımcı olduk. Şimdi ise yapay zekâ asistanlarıyla kurumsal otomasyonu bir adım ileriye taşıyor, müşterilerimize uçtan uca süreçleri otomatikleştirme ve iş akışlarını sorunsuz bir şekilde yönetme imkânı sunuyoruz. Sonuç olarak otomasyondan, daha güçlü iş sonuçları, daha yüksek verimlilik ve doğrudan müşteri faydası sağlıyoruz.”
Yapay zekâ asistanları, UiPath müşterileri tarafından geliştirilen milyonlarca otomasyondan faydalanabiliyor ve bu otomasyonların binlerce kurumsal uygulama ile güvenilir bir şekilde entegre olmasını sağlayan aynı araç ekosistemini kullanabiliyor. Aynı zamanda UiPath Platformu’nun sunduğu yönetim ve kontrol mekanizmaları ile yüksek güvenilirlikle çalışan, hassasiyet odaklı robotların desteğinden yararlanıyorlar. Ayrıca, kritik karar anlarında insan müdahalesi (human-in-the-loop) yetenekleri sayesinde süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlıyorlar.
Agentic iş akışlarının değerini en üst düzeye çıkarmak, yapay zekâ asistanları, robotlar, insanlar ve modeller arasında uyumlu bir orkestrasyon gerektiriyor. Ancak genellikle, öngörülemeyen modellerin kritik iş süreçlerine entegrasyonu oldukça zorlu olabiliyor. UiPath, bu zorlukların üstesinden gelmek için agentic orkestrasyonunu sunuyor. Agentic orkestrasyonu, karmaşık iş süreçlerinin tasarımını, uygulanmasını, işletimini, izlenmesini ve optimize edilmesini uçtan uca yönetiyor. Müşteriler, otomasyon, akıllı süreç içgörüleri, modelleme, izleme ve yönetim dâhil tüm iş süreçlerini baştan sona tek bir platform üzerinden yönetebiliyor. Böylece otomasyon, yapay zekâ asistanları ve insanlar, daha iyi sonuçlar elde etmek için iş birliği yapabiliyor. İş akışlarındaki tüm rollerin ve sorumlulukların net bir şekilde tanımlanması sayesinde agentic orkestrasyon, uyumluluğu sağlıyor ve yapay zeka asistanlarının sunduğu dinamik uyum yeteneğiyle kesin sonuçlar elde edilmesine olanak tanıyor.
IDC Analisti Maureen Fleming bu teknolojinin önemini şu sözlerle vurguluyor: “Agentic otomasyon, yapay zekâ ile kural tabanlı teknolojileri birleştirerek bilgi işlerinin otomatikleştirilmesi ve desteklenmesinde hızla temel bir mekanizma haline geldi. GenAI ve yapay zekâ asistanlarının birleşimi sayesinde, bilgi çalışanları ilk kez iş otomasyonunun faydalarından anlamlı bir şekilde yararlanarak görevlerini daha verimli bir şekilde yerine getirebiliyorlar. Bu da işletmeler için otomasyonun sağladığı değeri bir üst seviyeye taşıyor.”
UiPath Platformunda Yeni Agentic Yetkinlikler
UiPath, Las Vegas’taki yıllık FORWARD kullanıcı konferansında, Agent Builder™ aracının ön gösterimini duyurdu. Bu araç, otomasyon geliştiricilerinin UiPath’in platformunda robotlarla uyum içinde çalışan kurumsal asistanlar geliştirmesine, değerlendirmesine ve yayımlamasına olanak tanıyor. UiPath Studio geliştirici araçları ailesinin bir parçası olan Agent Builder sayesinde geliştiriciler, Studio’yu kullanarak yapay zekâ asistanlarıyla birlikte çalışan iş akışları ve uygulamalar tasarlayıp hayata geçirebiliyor. Agent Builder, kullanıcılara sıfırdan ya da UiPath Yapay Zekâ Asistan Kataloğu’ndaki hazır yapay zekâ asistanlarından yola çıkarak asistanlar geliştirme imkânı sunuyor. Ayrıca, müşteriler dilerse, üçüncü taraf asistanları da iş akışlarına entegre edebiliyorlar.
UiPath Ürün Direktörü Graham Sheldon konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Yapay zeka asistanları, herkesin daha karmaşık görevleri ve yepyeni senaryoları yönetmesine olanak tanıyor; bu da müşterilerimize büyük bir değer sunuyor. Müşterilerimizin kendi asistanlarını basit ve düşük kodlu bir geliştirme ortamında ya da hazır bir şablon üzerinden oluşturabilmesi, yeni kullanım senaryolarını kolayca otomatikleştirmelerini, maliyetlerden kaçınmalarını ve rekabette önde kalmalarını sağlıyor.”
Agent Builder’ın, Aralık 2024’te UiPath topluluğunda ön gösterime açılması planlanıyor. Tüm kullanıcılar, ön gösterime buradan kayıt olmaya davet ediliyor.
Herkes İçin Autopilot
Öte yandan UiPath, tüm çalışanların iş yerindeki verimliliğini artırmak için tasarlanan, çapraz platformlu GenAI destekli sohbet asistanı Autopilot for Everyone’ın lansmanını duyurdu. Bu çözüm, her seviyeden çalışan için UiPath’in yapay zekâ asistanları ve iş akışı otomasyonlarından tam anlamıyla faydalanma imkânı sunuyor. Teknik beceri gerektirmeksizin her çalışan; kurum verilerine dayalı yanıtlar alabiliyor, belgeleri analiz edebiliyor, uygulamalarda kopyala-yapıştır işlemlerini otomatikleştirebiliyor ve çeşitli otomasyonları çalıştırabiliyor.
Autopilot for Everyone, büyük dil modeli (LLM) tabanlı sezgisel bir sohbet deneyimi sunarken, özelleştirilebilir istemler, geniş otomasyon kütüphaneleri, belge anlama ya da semantik kopyala-yapıştır gibi özel yapay zekâ modellerinden de yararlanıyor. Müşteriler ayrıca UiPath’in güvenlik ve yönetim avantajlarından da faydalanabiliyor. Yapay zekâ modellerinin kullanımını ve verilerin yönetimini kolaylaştıran “UiPath AI Güven Katmanı” üzerine inşa edilen Autopilot hem Windows hem de Mac’te sorunsuz çalışabiliyor.
Bu çapraz platform çözümü hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Autopilot for Everyone platformu hakkında açıklamalarda bulunan Graham Sheldon, “UiPath olarak, bu tür teknolojilerin demokratikleşmesine güçlü bir inancımız var çünkü müşterilerimiz için ne kadar değerli olduklarını bizzat deneyimledik. Otomasyonun yaygınlaşmasının önündeki engelleri kaldırmak ve Autopilot’un günlük iş yaşamına getirdiği sayısız faydadan herkesin yararlanmasını sağlamak için heyecanlıyız” dedi.
Anthropic ve Inflection ile Stratejik İş Birlikleri
UiPath, platformunu daha güçlü hale getirmek için yapay zekâ alanında gerçekleştirdiği iki önemli iş birliğini duyurdu. Anthropic ile gerçekleştirilen iş birliği sayesinde UiPath, Claude 3.5 Sonnet adlı büyük dil modelini (LLM) platformuna entegre ederek Autopilot for Everyone’ı, Clipboard AI’ı ve sağlık sektörü için yeni nesil bir GenAI çözümü sunuyor. Bu iş birliğiyle UiPath, işletmelerin veri analizi, otomasyon ve karar alma süreçlerinde daha yüksek doğruluk ve verimlilik elde etmesini hedefliyor.
Buna ek olarak, Inflection AI ile yapılan stratejik ortaklık, güvenlik odaklı sektörler için agentic otomasyon çözümleri sunmayı amaçlıyor. Inflection AI ile entegre edilen UiPath Autopilot, kurumsal müşterilerin güvenilir bulut çözümleriyle operasyonel verimliliği artırmasına ve en yüksek güvenlik standartlarını korumasına olanak tanıyor. Her iki iş birliğiyle de UiPath, yapay zekâ destekli otomasyonu genişletirken müşterilerine hem bulut hem de yerinde çözümler sunarak sektör liderliğini pekiştiriyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.