Garanti BBVA, Cumhuriyet’in ikinci yüzyılını, Türkiye’nin önde gelen heykel sanatçılarından Metin Yurdanur tarafından yapılan Cumhuriyet Anıtı ile karşılıyor. Bankanın İstanbul Zincirlikuyu’da bulunan Genel Müdürlük binasının önüne yerleştirilen Anıt, Atatürk’ün Cumhuriyet ile kazandırdığı düşünce ve ideallerin ikinci yüzyılda da yükselmeye devam edeceğini simgeliyor. Garanti BBVA çalışanlarının ortak aklı ve vizyonu doğrultusunda Metin Yurdanur’ tarafından Banka’ya özel tasarlanan bu özgün eserde, Cumhuriyetin dinamik ve coşkulu değerlerini simgeleyen dalgalarla birlikte, Atatürk’ün aydınlığının, Türk gençliği tarafından geleceğe taşındığı ifade ediliyor. Bronz döküm ve paslanmaz çelik, karışık teknikte yapılan Anıt’ın brüt beton 1,5 metre kaide üzerinde 6 metre yüksekliği bulunuyor.

Garanti BBVA geçtiğimiz yıl, Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında “Yüz Yıl Önce, Yüz Yıl Sonra: Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet Yolu” sergisi ve Fotoğraflarla Mustafa Kemal Paşa’nın Cumhuriyet Yolu kitap projesi ile kültürel mirasa katkıda bulunan çalışmalar gerçekleştirdi. Yine geçtiğimiz yıl Cumhuriyet değerlerini somut ve kalıcı eserlerle yükseltmeyi amaçlayarak kendi binalarında sergilemek üzere sanatçı Hakan Sorar’ın ‘Kil ve Kod: Topraktan Geleceğe’ ve Evren Erol’un ‘Yüz Yıllık Yürüyüş’ adlı heykellerinin hayata geçirilmesine vesile oldu. Bu yıl da Metin Yurdanur’un Cumhuriyet Anıtı ile bu yaklaşımını devam ettirdi. 

Cumhuriyet Anıtı’yla ilgili bilgi veren Garanti BBVA Genel Müdürü Mahmut Akten, “Cumhuriyetin kazanımlarını gelecek nesillere taşımak öncelikli hedefimiz. Garanti BBVA olarak, Atatürk’ün düşünceleri ve Cumhuriyet’in temel değerlerini yaşatmak ve güçlendirmek için çalışıyoruz. Bu değerlere duyduğumuz saygıyı kalıcı eserlerle taçlandırıyoruz.. Çalışma arkadaşlarımızın katkılarıyla, kolektif bir vizyonla şekillenen Cumhuriyet Anıtı, Cumhuriyetin getirdiği ilerici düşünce ve aydınlanma ruhu ile Türk gençliğinin bu değerleri geleceğe taşıma azmini simgeliyor. Bu anlamlı eser için sanatçımız Metin Yurdanur’a teşekkür ediyor, Cumhuriyetimizin 101. yılını böyle önemli bir eserle kutlamaktan gurur duyuyoruz. İkinci yüzyıla girerken, Cumhuriyet değerlerini ileri taşımak için büyük bir kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz.”

Metin Yurdanur Hakkında

Metin Yurdanur, 1951 yılında Sivrihisar’da doğdu. Çocukluk ve gençlik yıllarını üç bin yıllık Frigya, Roma ve Selçuklu uygarlıklarının kalıntıları arasında geçirdi. Babasının demir atölyesinin bahçesinde bulunan 19. ve 20. yüzyıllara ait antika niteliğindeki materyallerle oyunlar oynadı. Binlerce yıllık tarihi eser ve antikaların etkisiyle üç boyutlu formlara ilgi ve sevgi duymaya başladı. 1972 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümü’nden mezun olan Metin Yurdanur 1972-1978 yılları arasında öğretmen okulu ve liselerde öğretmenlik, 1978-1981 yıllarında Gazi Eğitim Enstitüsü Resim-İş Bölümünde modelaj öğretmenliği yaptı. 1979 yılında Ankara Belediyesi’nin kentin plastik unsurlarla donatılması projesi kapsamında çeşitli heykel tasarımları hazırladı. 

Metin Yurdanur’un heykel tasarımları arasında Abdi İpekçi Parkındaki Eller, Gar Meydanındaki Miras, Batıkent’teki Dayanışma eserleri bulunuyor. Sanatçının her yıl farklı bir üniversitede tekrarlanan Ben Anadoluyum, Ben Cumhuriyetim, Ben Halkım Sergisi, Türkiye’de ilk ve tek olma özelliğiyle kültür ve sanatı öğrenciler, akademisyenler ve bölge halkıyla paylaşıyor. Metin Yurdanur’un, Sivrihisar’da yaklaşık yüz bin metrekarelik alanda eserlerinin sergilendiği bir açık hava heykel müzesi bulunuyor. Almanya, Japonya, Macaristan, Libya, Türkmenistan, Moğolistan ve Küba gibi ülkeler başta olmak üzere dünya çapında 100’den fazla heykeli bulunan Sanatçı, çalışmalarını Ankara’da bulunan heykel atölyesinde sürdürüyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın