1. Yasal Düzenleme

18.10.2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 572 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:459)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile 459 sıra no.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yapılan değişikliklerle, 7.000 lira üzerindeki tahsilat ve ödemelerin banka ve finans kurumları üzerinden yapılması zorunluluğuna ilişkin düzenleme ve açıklamalar yapılmıştır.

Tebliğde yapılan düzenleme ve açıklamalar aşağıda özetlenmiştir.

1. Mükellef olmayanların zorunluluk kapsamına alınması

02.08.2024 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan 7524 sayılı Kanun’la Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 257. maddesinde yapılan değişiklikle, tahsilat ve ödemelerin tevsik zorunluluğuna ilişkin yetkinin kapsamına, mükellefiyeti olmayan ancak işlemlere taraf olan kişiler de dahil edilmiş, mükellef olmayanlara işlemleriyle ilgili tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğunu getirme ve bu zorunluluğun kapsamını ve uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleme konusunda Hazine ve Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.

Yayımlanan Tebliğ ile Bakanlık 7524 sayılı Kanun’la verilen yetkiyi kullanarak mükellefiyeti olmayanları tevsik zorunluluğu kapsamına almış, düzenlemeye ilişkin usul ve esasları belirlemiş, konuyla ilgili açıklamalar yapmıştır.

Tebliğde “mükellef olmayanlar” ibaresi, Vergi Usul Kanununun 232. maddesinin birinci fıkrası kapsamında fatura almak zorunda olan birinci ve ikinci sınıf tüccar, serbest meslek erbabı, kazançları basit usulde tespit olunan tüccar, defter tutmak mecburiyetinde olan çiftçi, vergiden muaf esnaf dışında kalanlar olarak tanımlanmıştır.

2. Zorunluluğun kapsamı

Tebliğde yapılan düzenlemeye göre;

Tevsik zorunluluğu kapsamında olanların yapacakları, 7.000 lirayı aşan tutardaki her türlü tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapmaları ve bu tahsilat ve ödemeleri söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik etmeleri zorunludur. Bu zorunluluk kapsamında, mükellef olmayanlar da, tevsik zorunluluğu kapsamında olanlardan yapacakları alımlarına ilişkin 7.000 lirayı aşan tahsilat ve ödemelerini aracı finansal kurumlar kanalıyla yapacaklardır.

Mükellef olmayanların kendi aralarında yapacakları işlemler zorunluluk kapsamında değildir. Tevsik zorunluluğu kapsamındaki ödemelerin tahsilatı yapanın hesabına, bizzat aracı finansal kurumların şubelerine gidilmek ve işleme ait açıklamalara da yer verilmek suretiyle gerçekleştirilmesi mümkündür.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın