T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde Programı, 17 yıldır yerel kalkınma modelleri oluşturma ve kadınların güçlenmesi hedefiyle yoluna devam ediyor. Program, 2021 yılında yaşanan orman yangınlarının ardından sürdürülebilir turizmle yeniden güçlenmesi amacıyla Muğla’ya odaklanmıştı. Programın, Akyaka-Köyceğiz-Taşlıca’dan sonra şimdiki destinasyonu ise Fethiye İncirköy oldu. Bölgede kurulacak İncirköy Keçe ve Renkler Atölyesi ile kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanırken kadınlara ve gençlere eğitim fırsatı yaratılacak.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığında yürütülen Gelecek Turizmde Programı kapsamında Muğla’da, Akyaka, Köyceğiz, Taşlıca’nın ardından destek verilen dördüncü destinasyon Fethiye-İncirköy oldu.
Bölgede kurulacak İncirköy Keçe ve Renkler Atölyesi’nde, bölgenin unutulmaya yüz tutmuş değerlerinden dastar kumaşı ve keçeyi, turizm değerine dönüştürülmesi amaçlanıyor. Proje ile ziyaretçilere dokuma tezgahları aracılığıyla deneyim turizmi imkanı sunulacak ve kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanacak.
Fethiye Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkındırma Kooperatifi tarafından yürütülecek proje, kadınların güçlenmesi ve fırsat eşitliği sağlanmasına da destek olacak. İncirköy’de Fethiye Belediyesi’ne ait bir bina keçe atölyesine dönüştürülecek. Atölyede bölgedeki köylerde yaşayan ve tarımla uğraşan en az 30 kadına kök boya üretimi, dastar dokuma ve keçe üretimi konusunda eğitimler verilecek. Aynı zamanda proje, kırkılan koyun ve keçi yünlerinin kullanılmasıyla atıkların yeniden değerlendirilmesine katkı sağlayacak.
Anadolu Efes Grup Kurumsal İletişim ve İlişkiler Direktörü Selda Susal Saatçi (CCAO), “Gelecek Turizmde programında, mevcut turizm faaliyetlerini dört mevsime yayabilmek, dokunduğumuz bölgelerde yerel kalkınmaya ve kadının güçlenmesine destek olmak ana hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda Muğla’da katkıda bulunduğumuz dördüncü destinasyon Fethiye İncirköy oldu. Burada kurulacak İncirköy Keçe ve Renkler Atölyesi sayesinde kadınlar, hem ekonomik bağımsızlıklarını kazanacak hem de kültürel mirası yaşatarak gelecek nesillere aktaracak. Bu sayede de sürdürülebilir turizm anlayışını güçlendirerek bölgenin hem ekonomik hem de sosyal yapısına katkı sağlamayı amaçlıyoruz.” dedi.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Kapsayıcı ve Sürdürülebilir Büyüme Portföy Yöneticisi Pelin Rodoplu “Fethiye İncirköy’de kurulacak keçe atölyesiyle somut olmayan kültürel mirasımız olan dastar ve keçe dokuma gibi zanaatlerin turizm değerine dönüştürülmesini ve deneyim turizmiyle daha geniş kitlelerle buluşmasını hedefliyoruz. Kurulacak keçe atölyesi ve atölyeye hammadde sağlamak amacıyla koyun ve keçi yünlerinin kırkılması, kadınlara ve gençlere yeni iş imkanı yaratacak. İncirköy Keçe ve Renkler Atölyesi, Türkiye’nin gözde turizm alanlarından Fethiye’de, kırsal bölgeyi popüler turizm alanlarıyla birleştirerek fırsat eşitliğini de destekleyecek.” şeklinde konuştu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.