Jeff Bezos, 12 Ocak 1964’te ABD’de doğdu ve eğitim hayatı boyunca birçok başarıya imza attı. Üstün yetenekli öğrencilerin eğitim aldığı liseyi birincilikle bitiren Bezos, Princeton Üniversitesi’nde Bilgisayar Bilimleri alanında eğitim aldı ve yine sınıf birincisi olarak mezun oldu. Üniversite diplomasını 1986 yılında aldıktan sonra Fitel firmasında çalışmaya başladı ve kısa sürede teknoloji ve iş geliştirme müdür yardımcılığı pozisyonuna yükseldi.

1988’de Bankers Trust Company’de başkan yardımcısı asistanı olarak görev yapmaya başlayan Bezos, iki yıl sonra D.E Shaw Hedge Fon şirketinde başkan yardımcısı olarak çalışmaya başladı. D.E Shaw’da çalışırken, internet üzerinden kitap satışı yapmanın başarılı olabileceğini öne sürdü ancak bu fikir reddedildi. Bunun üzerine 1994 yılında işinden ayrıldı ve bu projeyi hayata geçirmeye karar verdi.

1995 yılında Jeff Bezos, “amazon.com” adını verdiği internet sitesini kurdu. Başlangıçta sadece kitap satışı amacıyla faaliyete geçen Amazon, ilk gününde sadece altı sipariş aldı. Ancak kısa sürede hızla büyüyerek birçok sektöre adım attı. Günümüzde kitapların yanı sıra televizyon, mobilya gibi sayısız ürün satan Amazon’un günlük cirosu 100 milyon doları aşıyor.

Jeff Bezos’un birkaç yüz bin dolarlık yatırım ile başlattığı Amazon, dünya çapında en büyük online kitap satış platformu haline geldi ve büyük rakiplerinden biri olan Borders, bu rekabet karşısında iflas etmek zorunda kaldı. Amazon’un başarısı, sadece perakende sektörünü dönüştürmekle kalmadı, aynı zamanda Bezos’a Washington Post gibi saygın bir medya organını satın alma imkânı da sundu. 2018 yılında Forbes dergisi, Bezos’u 112 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin insanı olarak ilan etti. Ancak 2021 yılında bu unvanı Elon Musk’a devretti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın