Nedeni tam olarak bilinmeyen Alzheimer, genellikle ileri yaştaki kişilerin görüştüğü, sinsi başlangıçlı ve yavaş ilerleyici seyir gösteren nörodejeneratif olasılıklar olarak bilinir. Beynin çeşitli bölgelerinde beta amiloid proteini içeren plakların bölümü ve bunun sonucunda beyin hücresi (nöron) geri dönüşsüz dağılım ile birlikte ortaya çıktığı düşünülüyor. genetik ve faktörler etkili oluyor. Alzheimer hastalığı yetişkinlerde demans (bunama) hastalığının en sık görülen şekli olarak görülüyor.

AYNI SORULARIN TEKRAR TEKRAR SORULMASI ALZHEIMER SİNYALİ OLABİLİR!

Unutkanlığın yanı sıra ilgisizlik, dikkat ve muhakeme bozukluğu, konuşma ile ilgili sorunlar gibi diğer zihinsel işlevlerde gerilemenin de Alzheimer hastalıkları habercisi olabileceği Bayındır Söğütözü Hastanesi ve Bayındır Kavaklıdere Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Eray Yalap  Unutkanlık yakın geçmişteki günlük olaylarda belirgindir. Başlangıç dönemlerinde çok eski olayları hatırlamata zorlukları çekmezler. Alzheimerda dosyaları, eşyaları ve özellikle dosyaları koydukları yerleri hatırlayamazlar ve bu nedenle eşyalarını kaldıramazlar. Ayrıca, ocakta yemek unutulup yemek yakma, takip süreleriken rekatları dağıtıldığı gibi sonuçlar da gözlemlenir. kalıcı olarak yakın zamana kadar hafızada bozulma belirginliğin aynı bilgileri tekrar tekrar kaydedilebilir. İlerleyen dönemde kelime bulmada zorlanma, davranışlar, değerlere karşı ilgisizlik, yer yönünü bulmada zorlanma gibi ortaya çıkar de gözlemlenir.” dedi.

BİRİNCİ DERECE YAKINLARI ALZHEIMER HASTASI OLANLARDA RİSK 2 KAT ARTIYOR!

Alzheimer hastalığında en önemli riskin ileri yaşta olduğunu belirtiyoruz . Ömer Eray Yalap  Alzheimer hastalığı yalnızca yüzde 5’i kalıtsal nedenlidir. Kalitsal Alzheimer hastalığı daha genç yaşlarda ortaya çıkabilmektedir. Hastalık 65 yaş altında en nadir görülmekle birlikte, 65 yaş üstü kişinin yüzde 5-10’unda görülüyor. 85 yaş üstü giysinin bu oran yüzde 35’e kadar korunmasını sağlar. Düşük eğitim düzeyi, düşük sosyoekonomik düzey, stres ve değişim, tansiyon-kolesterol ve şeker, sigara kullanımı, yalnız yaşama, görme ve işitme azlığı, tekrarlayan kafa travmaları Alzheimer hastalıkları diğer risk faktörleridir. Birinci derece akrabalarında Alzheimer hastalığına yakalananların yakalanma riski iki kat daha dayanıklıdır. Yüksek eğitim düzeyi, fiziksel ve zihinsel olarak aktif bir yaşam sürme, Akdeniz usulü diyet gibi davranışlardan korunduğu belgelenmiştir.” diye konuştu.

ALZHEIMER HASTALIĞININ TANI VE TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Alzheimer tanısı alan hastaların ve yakınlarının bilgileri, muayene muayenesi, çeşitli nöropsikiyatrik testler ve beyin görüntülemesi özellikle beyin MR ile konulduğunu aktaran Uzm. Ömer Eray Yalap , duruma göre diğer tanıları dışlamak için bazı laboratuvar testlerinin yapılabileceğini belirterek sözlerine şöyle devam etti:

“Günümüzde Alzheimer hastalığını tamamen tedavi edip ortadan kaldırabilen bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. gidişatını geçici olarak yavaşlatan ve bazı sermayeyi hafifleten olsa da, ilerlemeye devam eder. Günümüzde Alzheimer aşısı olarak bilinen ve damardan uygulanan çeşitli ilaç denemeleri olsa da bunların etkinliği henüz ikna edici düzeyde değildir. Alzheimer ile benzer bulgu ve şikayetlere yol açabilen ve bunu taklit etmeyen başka bir yayılma da bulunmaktadır. Bunlar arasındaki farklılıklar, bazı kronik şehirler, vitamin eksiklikleri ve tiroid hormon bozuklukları gibi yayılmadır. Alzheimer hastalıklarının farklı şekilde tedavisi mümkündür. Bu nedenle yukarıda açıklanan şikayetleri olan kişilerin gecikmeden bir hekime muayene olmaları önemlidir. Unutulmamalıdır ki bunama olgunlaşmasının doğal bir sonucu değil, bir gelişme.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın