Alibaba’nın sahibi ve sanal ödeme portalı olan Alipay’in hissedarı ve Çin’in resmi olarak en zengin kişisi olan Jack Ma, 1964 yılında Çin’in güneydoğusundaki Hangzhou’da doğdu.

Jack Ma, başarılı bir iş adamı olmadan önce defalarca kez şanssızlık yaşadı. İlkokul sınavlarında 2 kere, ortaokul sınavında ise 3 kere başarısız oldu. Üniversite sınavlarında ise 3. denemede İngilizce Öğretmenliği bölümüne girmeyi başardı. Ayrıca, hayatı boyunca 10 kez Harvard Üniversitesi’ne başvurdu ve 10 defasında da reddedildi. Bir hayli şanssız olan Jack Ma’nın eğitim hayatındaki şansızlıkları iş hayatında da yakasını bırakmadı. Üniversitede okuduğu yıllarda bir yandan da çalışmak isteyen Jack Ma, başvurduğu 30 iş başvurusundan da olumsuz cevap aldı. Sonrasında, polis olmak için başvurdu. 5 kişinin başvurduğu pozisyona 4 kişi alındı sadece o reddedildi. Kendi şehrinde bulunan KFC şubesine başvuran 24 kişiden biri olan Jack Ma, işe alınmayan tek kişiydi.

Jack Ma, 1988’de Hangzhou Öğretmen Enstitüsü’nün İngiliz Dili bölümünden mezun oldu. Ardından, çevirmenlik yapmak amacıyla Seattle’a gitti. Döndükten sonra ise İnternet’in ne denli büyük bir mecra olduğunu anladı ve hemen harekete geçti. Çin için birkaç internet girişiminde bulundu. Sonrasında,  1999’da arkadaşları ile birlikte Alibaba isimli şirketin temellerini attı. Çok kısa bir sürede oldukça büyük bir başarı elde edince, Goldman Sachs ve Softbank şirketlerinden yatırım aldı.

2003 yılında Taobao adlı alışveriş sitesini kurdu. Bu siteyle de büyük bir başarı elde etti. Site, e-Bay tarafından satın alınmak istendi ancak bu teklif Jack Ma tarafından reddedildi.

Jack Ma’nın hayat öyküsü kesinlikle örnek alınmalı. Çünkü, o yaşadığı onlarca olumsuz duruma rağmen, asla pes etmeyerek bugün dünyanın en büyük e-ticaret şirketlerinden olan Alibaba’nın başında yer almakta.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın