Son on yılda dünya genelinde centi milyoner sayısı yüzde 54 artarak 29 bin 350’ye ulaşırken, 10 yılda Çin’de centi milyoner sayısı yüzde 108, ABD’de ise yüzde 81 artış kaydetti.

Son on yılda dünyanın süper zenginler kulübü önemli ölçüde genişledi. New World Wealth ve Henley & Partners raporuna göre büyümenin öncüsü ise Çin oldu.

Rapor, centi milyoner (100 milyon dolar veya daha fazla varlığı olanlar) sayısının son on yılda dünya genelinde yüzde 54 artarak 29 bin 350’ye ulaştığını gösterdi. Özellikle Çin ve ABD’de bu artışın ise belirgin olduğuna dikkat çekildi.

Rapora göre Çin’de son 10 yılda centi milyoner nüfusu yüzde 108 oranında arttı. Aynı dönemde ABD’deki artış ise yüzde 81 oranında gerçekleşti. Böylece Çin, ABD’yi artış oranında geride bırakmış oldu.

Öte yandan, New World Wealth’teki zenginlik analisti Andrew Amoils, Çin’in centi milyoner patlamasının çoğu 2013 ile 2020 yılları arasında gerçekleştiğini söyledi. Amoils, CNBC’ye yaptığı açıklamada 2020’den bu yana süper zengin sayısının sadece yüzde 10 oranında arttığını ekledi.

Henley & Partners, Hangzhou ve Shenzhen gibi şehirlerin hala potansiyel gösterdiğini ve 2040 yılına kadar centi milyoner nüfuslarında “yüzde 150’nin üzerinde olağanüstü büyüme” gösterecek şehirler arasında listelendiğini belirtti.

Bu iki şehirdeki ekonomik genişleme, ülkenin yüzde 5’lik büyüme oranını geride bıraktı. Hangzhou’nun GSYİH’sı 2024’ün ilk yarısında yıllık yüzde 6,9 büyüdü. Benzer şekilde, Shenzhen aynı dönemde yıllık yüzde 5,9 büyüme gösterdi.

Amoils, 2040 yılına kadar Çin’de centi milyoner nüfusunun yüzde 80 ile yüzde 100 arasında güçlü bir şekilde büyümesini bekliyor.

Hem ABD hem de Çin’in 2040 yılına kadar global ortalama centi milyoner büyüme oranı olan yüzde 75’i geçmesi bekleniyor.

Bazı Asya ve Orta Doğu şehirlerinde de süper zenginler çoğalacak

Rapor ayrıca, Taipei, Dubai, Abu Dhabi ve Hindistan’ın Bengaluru’su gibi bazı Asya ve Orta Doğu şehirlerinin süper zengin nüfuslarında yüzde 150’lik bir büyüme göstereceğini belirtti.

Tam tersine, Zurich, Chicago, Moskova ve Madrid gibi merkezlerde ise 2040 yılına kadar süper zenginlerin sayısında yüzde 50’den daha az bir büyüme göstermesi bekleniyor.

Steffen Avrupa’nın yavaş performansını Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi ana pazarların yavaş genişlemesine bağladı. Ancak, daha büyük Avrupa pazarları geride kalırken, Monaco, Malta, Karadağ ve Polonya gibi daha küçük pazarlar centi milyoner nüfuslarında yüzde 75 veya daha fazla bir artış yaşadılar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın