Okullar açıldı, bununla birlikte de okul masrafları arttı. Okul giderlerini karşılamak isteyen velilerin birçoğu kredi kartına yöneliyor, bu aylarda kredi kartı borçlanmaları artış gösterebiliyor. Ücretsiz ve tarafsız karşılaştırma sitesi encazip.com, bu dönemde kredi kartı kullanacak velilere kredi kartı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler konusunda önerilerde bulundu.
Okulların açılmasıyla birlikte okul masrafları da artıyor. Okul çantasından defterlere, kıyafetlerden kalemlere kadar pek çok okul ihtiyacı doğuyor. Veliler bu okul masraflarını karşılamak için kredi kartı kullanımına yönelebiliyor. Peki, kredi kartı kullanırken nelere dikkat etmeli? Kredi kartı borçlanmalarında dikkat edilmesi gereken noktalar neler? Karşılaştırma sitesi encazip.com bu konuda merak edilenleri araştırdı.
- Güçlü şifre belirleyin: Basit gibi görünse de bu kural kolaylıkla atlanabiliyor. Şifrenizi belirlerken kolay bulunabilecek, doğum tarihi, isim, 1234 şeklindeki ardışık sayılar gibi detayları içeren bir şifre yerine daha güçlü bir şifre belirlemeye özen gösterin. Mümkünse şifrenizi belirli aralıklarla değiştirin. Daha güvenli bir kart kullanımı için kredi kartı şifresinin altı ayda bir değiştirilmesi öneriliyor.
- Kart bilgileri ve şifrenizi güvende tutun: Alışveriş yaparken dolandırıcılara da dikkat etmek gerekiyor. Emin olmadığınız alışveriş sitesine kredi kartı bilgilerinizi girmeyin. Web adreslerinin yazılı olduğu yerin sol yanında kilit işaretinin olmasına dikkat edin. Bu işaret, internet sitesinin güvenli bir site olduğu anlamına gelir. Şifrenizi ve bilgilerinizi sizi telefonla arayarak bilgi isteyen kimseyle paylaşmayın.
- Doğrulama isteyin: Alışveriş yapılmak istenen sitenin SSL sertifikası olup olmadığı kontrol edin. Mümkünse “3D secure” altyapısı kullanılarak SMS onaylı ödeme yapın. Ekstra güvenlik isterseniz internet üzerinden alışveriş yaptıktan sonra kredi kartınızı internet üzerinden alışverişe kapatabilir, alışveriş yapılacağı zaman yeniden açabilirsiniz.
- Taksitli alışveriş imkanını değerlendirin: Ödeme kolaylığı sağlamak adına taksitli şekilde alışveriş yapmayı seçebilirsiniz. Ödeme sırasında varsa taksit imkanını seçebilir ya da bankanın size özel sunduğu alışveriş sonrası da yapılabilen taksit imkanlarından faydalanabilirsiniz.
- Markalarla yapılan anlaşmaları araştırın: Birçok farklı banka farklı firmalar ve markalarla iş birliği yaparak kullanıcılara indirim, kart puanı vb. imkânlar sunabilir. Kartın sahip olduğu avantajları bilmek, daha az bütçeyle daha efektif alışveriş yapma olanağı sunar.
- Aylık gelirinizin üzerinde bir harcama yapmayın: Kredi kartı, nakit para olmadığı için psikolojik olarak gerçekten para harcandığını hissettirmemesi nedeniyle kredi kartı ile harcama yaparken dikkat edilmesi gerekiyor. Öncelikle mutlaka aylık bütçe sınırları dahilinde harcama yapılmalı. Aylık gelirin üzerinde bir harcama yapılmamalı. Kredi kartı limiti kişilerin aylık gelirinin çok üzerinde belirlenebilir. Bu limitin tamamını kullanmamaya, aylık gelirinize paralel bir harcama yapmaya özen gösterin. Bunun için limitinizi aylık geliriniz düzeyinde belirleyebilirsiniz.
- Kredi kartı ödemelerinizi düzenli yapın: Kredi kartı borcunuzu son ödeme tarihine kadar ödemediğiniz takdirde borcunuza faiz işler. Bu durumda hem daha fazla borçlanmış oluyorsunuz hem de bu durum kredi notunuza olumsuz olarak yansıyor. Kredi notu hesaplamasında dört ana faktör bulunuyor ve kredi notu buna göre belirleniyor. Bu faktörlerin yüzde 45’inde “geri ödeme alışkanlığı” etkili oluyor. Yani ödeme alışkanlığı kredi notunu etkileyen çok önemli bir faktör. Ödemelerin gününde ve düzenli yapılması kredi notunu yükseltiyor. Ödenmemesi ise kredi notunuzun da düşmesine yol açabiliyor.
- Kart aidatını araştırın: Kredi kartlarının bankadan bankaya değişen yıllık aidat ücretleri var. Pek çok kişi kredi kartının yıllık aidat ücretini göz ardı edebiliyor. Ancak yıl sonunda ekstreye kart aidatı yansıtıldığında bu kişilere ek maliyet yaratabiliyor. Bunu önceden araştırıp bütçenize uygun kart kullanımına yönelebilirsiniz.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.