TÜSİAD yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala, 5 Eylül’de “Geleceğimiz için Eğitimi Birlikte Konuşmak” başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansta günümüzün ve geleceğin ihtiyaçlarına cevap verebilen ve ülkemizi kalkınma hedeflerine taşıyabilen bir eğitim farklı bakış açılarıyla ele alındı. Konferansa Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin konuşmacı olarak katıldı.  Etkinlik eğitim, akademi ve iş dünyasından konuşmacıları katılımcılarla buluşturdu. 

TÜSİAD ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliği ile hazırlanan “Geleceğin Dünyasına Hazırlanırken Eğitime Bakış: PISA 2022 Bulguları Işığında Türkiye’de Eğitimin Durumu Araştırması” kamuoyu ile paylaşıldı. 

Orhan Turan: Çağın gereklerine uyumlu, bilimsel temelli bir eğitimi esas almalıyız.

Konferansta bir konuşma gerçekleştiren TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan şunları söyledi: 

“Eğitim, ülkemizin refahının itici gücü ve geleceğimizi belirleyecek en temel unsur. Eğitim, ülkemizi geleceğe taşıyacak genç nesillerin potansiyeline yapılan en önemli yatırımdır. Nitelikli ve herkes için erişilebilir bir eğitimin önemini uzun yıllardır vurguluyoruz. Okul öncesinden temel eğitime, mesleki eğitimden yükseköğretime ve yaşam boyu öğrenmeye kadar, eğitimin her aşamasını bu anlayışla güçlendirmeliyiz. 

Ülkemizin rekabet gücü ve refah düzeyinin artmasının arkasında şüphesiz nitelikli insan kaynağını yetiştirme zorunluluğu var. Yani meselenin özünde, eğitim alanında da bir rekabet var. Eğitimde geri kalmak, dünyadan da geri kalmak demek. Aslında uluslararası arenada bizim ürünlerimiz rekabet etmiyor; insan kaynağımız ve eğitimimiz rekabet ediyor.

Dünyanın ilk 10 ekonomisinden birisi olacaksak, eğitim sistemimizin kalitesi de dünyada ilk 10’a girmeli. Bu nedenle eğitim; iş dünyasından eğitim camiasına ve tüm vatandaşlarımıza kadar, hepimizin önceliği, hepimizin ortak meselesi.

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, tıpkı Cumhuriyetimizin kurulduğu dönemdeki gibi, eğitimi, yeniden, tüm bireyler için, fırsat eşitliğinin en önemli dayanağı yapmalıyız. 

Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının Milli Mücadelemizin en kritik zamanlarında, 1921 yılında topladığı Maarif Kongresi ve Cumhuriyetin ilk yıllarında başlatılan Eğitim Seferberliği, bu topraklarda, her koşulda eğitime verilen önemi göstermiştir. Son yıllarda, özellikle okullulaşma oranlarında çok önemli ilerlemeler kaydettik. 

Bugün, dönüşümlerin baş döndürücü hız kazandığı bir çağdayız. Çağın gereklerine uyumlu, bilimsel temelli bir eğitimi esas almalıyız. Böyle bir eğitim; demokratik, laik, hukuk devleti olan Türkiye’yi, ekonomik ve sosyal kalkınma ile küresel rekabet hedeflerine ulaştıracak en önemli kaldıraçtır.

Bu nedenle; eğitimin felsefesi, müfredat, uygulama, öğretmen eğitimi gibi, eğitimin tüm boyutlarını; akıl ve bilim üzerine inşa edilmiş Cumhuriyet değerlerine sahip çıkan ve çağdaş eğitim normlarına uygun şekilde hayata geçirmeliyiz.”

TÜSİAD ve Eğitim Reformu Girişimi (ERG) işbirliği ile hazırlanan “Geleceğin Dünyasına Hazırlanırken Eğitime Bakış: PISA 2022 Bulguları Işığında Türkiye’de Eğitimin Durumu Araştırması” toplantıda katılımcılara tanıtıldı. 

Etkinlikte rapor sunumunun ardından, “Yapay Zeka Çağına Doğru Herkes için Nitelikli Eğitim” başlıklı bir panel gerçekleştirildi. Gazeteci ve Yazar Dr. Ahu Özyurt’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Ceylan, Yeditepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yelkin Diker Coşkun, Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mine Göl Güven ve Khan Academy Türkiye Direktörü, Okul Destek Derneği ve Yeni Nesil Öğrenme Girişimi Kurucu Ortağı Alp Köksal konuşmacı olarak yer aldı.

Panelin ardından yapılan ikili sohbette ise Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Cem Boyner, Gazeteci Elif Ergu ile birlikte iş dünyası gözünden eğitimden beklentiler konusunu masaya yatırdı. 

Gazeteci Yazar ve Akademisyen Dr. Fatoş Karahasan da Yıldız Teknik Üniversitesi 

Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emre Er ile “Değişen Dünyada Eğitim: 

Öğrenci Yetkinliği ve Öğretmenlerin Rolü” konusunu tartıştı.

“Eğitim ve Gelecek: İş Dünyasının ve Gençlerin İhtiyaçları” konulu panelin

moderasyonunu Ekonomi Gazetesi Yönetim Kurulu  Başkanı Hakan Güldağ üstlendi. 

Panele; Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel 

Ölmez Ateş, Youthall Kurucu Ortak ve CEO Emre Aykan, Konda Araştırma ve 

Danışmanlık Genel Müdürü Aydın Erdem, Thread in Motion Yönetim Kurulu Başkanı

 ve CEO Kadir Demircioğlu, Girişimci ve Palgae Kurucusu & CEO Eylül Er konuşmacı 

olarak katıldı. 

Panelin ardından Gazeteci Yazar Murat Sabuncu ve Sabancı Üniversitesi Emeritus Öğretim Üyesi, Eğitim Reformu Girişimi Yönetim Kurulu Üyesi ve Bilim Akademisi Kurucu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Alpar, gerçekleştirdikleri ikili sohbet ile “Cumhuriyet Tarihi Çerçevesinden Türkiye’de Eğitim ve Bilim” konusunu ele aldı.

Etkinlikte “Genç Beyinler: Eğitimden İstihdama Göç Dinamikleri” konusu ise TÜSİAD 

Yönetim Kurulu Üyesi ve Sosyal Kalkınma Yuvarlak Masası Başkanı Yılmaz Yılmaz ve

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Güneş Aşık 

tarafından ele alındı. 

Tüm gün süren konferansın kapanış konuşması etkinliğe çevrimiçi olarak katılan

 New York Üniversitesi (NYU) Kültür ve İnsan Gelişimi Fakültesi Uygulamalı Psikoloji 

Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Şirin tarafından “Kalkınmanın Kilit Taşı: Eğitim” temasıyla gerçekleştirildi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın