StartGate, Bilişim Vadisi DIGIAGE ve Yıldız Teknik Üniversitesi StartUp House iş birliğinde; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, DEİK, TOBB gibi iş ortaklarının desteğiyle, Turkcell GamePLus ana sponsorluğunda “Dijital Oyun Çalıştayı 2024” . Endüstri temsilcileri, akademisyenler, oyun geliştiricileri ve oyun şirketleri, Türkiye’de dijital oyun endüstrisinin geliştirilmesinin bir “Dijital Oyun Ajansı” kurulmasını önerdi.
Geniş bir kapsamlı kitlesini bir araya getiren Dijital Oyun Çalıştayı 2024’te, dijital oyun dağılımının makro ve mikro politikaların iyileştirilmesine yönelik olarak, endüstrinin tüm kapsamlarını kapsayan “Türkiye Dijital Oyun Ajansı” gibi yapıdaki bir programın büyümelerinin altı çizildi. Bu organize örgüt, endüstrideki yönetimsel ve yasal olarak birleştirilerek, Türkiye dijital oyun endüstrisinin rekabet gücünü artırmada ve sürdürülebilir sağlamada bir rol üstlenebileceği vurgulandı.
StartGate, Bilişim Vadisi DIGIAGE ve Yıldız Teknik Üniversitesi StartUp House iş birliğiyle yapılan çalıştay, Yıldız Fakültesi Teknik Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Çalıştayda dijital oyun endüstrisinin potansiyelleri, ekonomik etkiler ve toplumsal rol üzerine tartışmalar yapıldı, gelişmiş fikirler sunuldu .
Türkiye Dijital Oyun Endüstrisi İlk Unicorn’u ile En Çok Yatırım Yapılan Alanların Başında Geliyor
Dünyanın en geniş topluluklarından birinin sahibi olan oyun ekosistemi etki gücünden dolayı en yüksek endüstrilerden biri. genişleme alanında ilk Unicorn’u mevcut ve en çok yapılan yatırımların başında gelen dijital oyun, yine birçok endüstriyi de geride bırakmış olan en güçlü endüstrilerden biri olma potansiyeline sahip. Türkiye dijital oyun endüstrisinin istenilen tutarlılığı için bütüncül ve net adımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu amaçla, bir gelen endüstri ülkeleri, akademisyenler, oyun uzmanları ve oyun uzmanları arasında ortaya çıkan ortak akılla Dijital Oyun Ajansı gibi kapsamlı bir sunacağı mevzuat ve regülasyonların desteklenmesi, mesleki standartların belirlenmesi, finansal olarak desteklenmesi, eğitim ve rehabilitasyonun sağlanması, Ar-Ge inisiyatifleri ve küresel işlerin elde edilmesiyle bütüncül ve etkin bir sonuç elde edildi.
Prof. Dr. Halit Keskin: “Ulusal Düzenleyici Bir Yapı Makro ve Mikro Politikalara Yön Verebilir”
Türkiye oyun endüstrisinin merkezi rolünün küresel pazardaki kullanımı paralel bir seyir izlemesi için küresel pazarda rekabet etme çalışmalarının devam ettiği ve bu büyük endüstrinin artan ivmeyle hareketleri için oluşturulan bir planın gelecekte geleceklerin şekillendirilmesiyle şekillendirildiğini vurgulayan Prof. Dr. Halit Keskin; “Çalıştayda da vurgulandığı üzere, Türkiye dijital oyun endüstrisinin istenilen hedefe ulaşabilmesi için bütüncül ve net yeniden yazma adımlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Ulusal bir katılımcı ülkelerinin tüm katılımcıları için değer katan bir gelişme olacaktır. Böylece, endüstrideki dünyadaki mevcut sorunların çözülmesi ve Türkiye’yi, dijital oyun geliştirme ve yayıncılıkta etkili bir merkez haline getirmek mümkün olabilir, ulusal ve uluslararası makro ve mikro politikalara yön verebilir” dedi.
Erkam Tüzgen: “Çalıştayın Türkiye Dijital Oyun Endüstrisine Büyük Katkılar Sağlayacağına İnanıyorum”
Geçtiğimiz yıllarda değiştirdiğimiz Re-Think Dijital Oyun Çalıştayı, oyun ekosisteminin mevcut özgürlüğü ve bolluğun tartışması adına önemli bir platform sunmuştu. O çalıştayda, oyun geliştiricileri, yayıncılar ve diğer üyelerle bir araya gelerek kategorideki sorunları ve çözüm yollarını ele almıştık. Çalıştayın sonuç raporu, o dönemin oyun endüstrilerinin ortakları için değerli bilgiler ve öneriler sundu. Dijital Oyun Çalıştayı 2024’te aynı azim ve kararlılıkla, daha istikrarlı bir şekilde, daha istikrarlı bir şekilde çalışmak için bir araya geldik” diyen Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, bu çalıştayın da Türkiye’nin dijital oyun endüstrisine büyük katkılar sağlanacağına olan inancını belirtti, “Oyun iyileştirme alanında yeni keşfedilmesi ve vücudun daha da iyileşmesine yardımcı olacaktır. Biz, Bilişim Vadisi olarak, değerli arkadaşlarımızla birlikte bu süreçte her zaman yanınızda olacak ve sizlere destek hizmetlerine devam etmek” kullandı.
Orhan Tanışman: “Endüstrinin Dinamiklerini Doğru Okumak Hayati Önem Taşıyor”
Dijital oyun endüstrisinin Türkiye’de ve dünyada hızlı bir değişim süreci yaşadığını aktaran YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman, oyun ekosisteminin en yoğun şekilde kümelendiği biri olan Yıldız Teknopark’ın bu dönüşümde başlangıçtaki bir rol oynadığını, teknoparkın küresel markaları YTU Startup House’ın ise bu daha da ileri olduğunu vurguladı. Teknopark ve YTU Startup House’ın Ar-Ge ekosistemini artırmak ve küresel arenadaki görünürlüğünü artırmak için çalıştığını belirten Tanışman, “Dijital Oyun Çalıştayı 2024 raporlarında da belirtildiği gibi, dijital oyun sektörünün küresel pazarda dayanıklılığı artırmak ve sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için Bizlerse bu anlamda oyun ekosistemini etkili bir şekilde yönetiyor ve özellikle Dubai ile Londra’daki ofislerimiz aracılığıyla bu dinamik sektördeki küresel trendleri yakından takip ediyoruz. Bu oluşum sayesinde, gelecekte büyük değer yaratma potansiyeline sahip olan ilgiyi çekiyoruz. Amacımız, genç yeteneğin ihtiyaç duyduğu teknolojik altyapıyı ve ekosistemi sunmak, onların dünya sahnesinde rekabet edebilmelerine olanak tanımaktır” dedi.
Mustafa Cihat Durmuş: “Türkiye Dijital Oyun Endüstrisinin Global Pazarda Daha Güçlü Bir Konuma Sahip Olabilmesi İçin Birlikte Hareket Edebilen Güçlü Bir Ekosistemin Oluşturulması Son Derece Önemli”
Türkiye dijital oyun endüstrisinin global pazarda daha güçlü bir ekonomik yapıya sahip olabilmesi için birlikte hareket edebilen güçlü bir ekosistemin bilginin son derece önemli dikkati StartGate CEO’su Mustafa Cihat Durmuş, açıklama devamında şunları söyledi: “Bilişim Vadisi DIGIAGE, Yıldız Teknik Üniversitesi StartUP House iş birliğinde, vücudumuzdaki birimlerimiz ile gerçekleştirdiğimiz çalıştayda ortaya çıkan Know-how’ın, verimliliğimizin büyümelerinin bir rehberi.
Çalıştayda endüstride karşılaşılan zorluklar, yetenek gelişimi ve eğitim, yayıncı-stüdyo ilişkileri, hukuki ve fikri mülkiyet konuları, Destek ve destek sistemleri ve endüstri liderlerinin bunlara nasıl erişileceği gibi temel sınıf konuların yanı sıra endüstride sürdürülebilirlik anlayışı, kişisel oyun algısı, oyun etik, kişisel verilerin korunması, yaş kararları ve güvenli oyun kategorilerinin kritik da olduğu da yatırıldı. Ve dolayısıyla uçtan uca bir dijital oyun endüstrisinin oluşumu ile ilgili sonuçlar ve öneriler rapora yansıdı. Çalıştayda ortaya çıkan ortak akılla Türkiye Dijital Oyun Ajansı gibi etkin bir kurumun sağlayacağı faydalara yönelik öneriler sunulmaktadır.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.