2019 yılında Ticaret Bakanlığı destekleriyle YÖK ile imzalanan protokol çerçevesinde Tekstil ve Hazır Giyim İhracatçı Birlikleri öncülüğünde İTKİB tarafından başlatılan ve bugüne kadar 350’yi aşkın öğrenciye burs imkânı sağlanan Tekstil Mühendisliği Burs Programı’nda bu yıl itibarıyla toplamda 500 bursiyere ulaşılması hedefleniyor. Öğrencilerin eğitim hayatlarına ve kariyer gelişimlerine önemli katkılar sunan bu program ile tekstil sektörünün geleceği için büyük adımlar atılırken, burs programının yıllık bütçesinin yaklaşık 20 milyon TL’nin üzerinde olduğu açıklandı. Bu burs programı ile öğrencilere önemli bir mali destek sağlanırken, program ile öğrenci sayısında herhangi bir sınırlama olmaksızın, yeterli başarı kriterlerini karşılayan tüm öğrencilere burs imkânı sunuluyor. Sıralaması ilk 10 binde olanlara asgari ücret kadar, 10 bin ile 20 bin arasındakilere asgari ücretin yüzde 70’i kadar, 20 bin ile 50 bin arasındakilere yüzde 50’si kadar, 50 bin ile 80 bin arasındakilere de asgari ücretin yüzde 40’ı kadar burs veriliyor. Gönüllü olarak birinci sınıftan itibaren tekstil ve hazır giyim endüstrisinde staj yapma imkanına sahip olan burs programından yararlanan öğrenciler, üçüncü ve dördüncü sınıflarda ise uzmanlaşmak istedikleri alanlarda staj yapmayı tercih edebiliyor. İTKİB, öğrencilerin staj yapmak istedikleri yerlerle ilgili destek sağlıyor. Bu sayede öğrenciler, sektördeki deneyimlerini artırarak mezuniyet sonrası iş hayatına daha donanımlı bir şekilde hazırlanabiliyor. Tekstil mühendisliği bölümlerinden mezun olan öğrenciler, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin tüm üretim aşamalarında çalışabiliyor. İplikten kumaşa, boya ve apreden hazır giyime kadar imalatın her sürecinde yer alabilen tekstil mühendisleri, aynı zamanda üretim planlama, satış ve pazarlama gibi bölümlerde de faaliyet gösterebiliyor. Tekstil mühendisliği, kimya mühendisliği, endüstri mühendisliği ve makine mühendisliği gibi disiplinlerle entegre bir şekilde çalışarak, geniş bir iş alanına sahip olabiliyorlar.
TEKSTİL MÜHENDİSLERİNİN %27,4’Ü MEZUN OLMADAN İŞE BAŞLIYOR!
Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren ikinci sektörü olan tekstil ve hazır giyim, Türkiye’nin toplam ihracatından yüzde 12’nin üzerinde pay alıyor. 28,5 milyar dolar ihracat ve 20 milyar dolar dış ticaret fazlası ile Türkiye’ye en fazla döviz kazandıran sektörler, 1 milyondan fazla kişiye de istihdam sağlıyor. Bu sektörlerin yıllık üretimi ise 80 milyar doları buluyor. Tekstil ve hazır giyim endüstrisinde 30 bini aşkın işletme faaliyet gösteriyor ve bunlar arasında Avrupa’nın en büyük denim, kumaş, teknik tekstil ve elyaf üretim tesislerine sahip olanlar da yer alıyor. Türkiye genelinde faaliyet gösteren on binlerce ihracatçı firma, nitelikli tekstil mühendislerine ulaşmada büyük sorunlar yaşıyor. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi verilerine göre Tekstil Mühendislerinin %27,4’ü mezun olmadan önce işe yerleşiyor. Bu nedenle burs programına katılan öğrencilerin, okul bittikten sonra iş bulamamaları durumunda Türkiye genelinde faaliyet gösteren herhangi bir Tekstil ve Hazır giyim İhracatçı Birliği’ne başvurmaları halinde tüm desteğin sağlanacağı taahhüt ediliyor.
İŞ GARANTİLİ TEKSTİL MÜHENDİSLERİ YETİŞİYOR
Türkiye genelinde tekstil mühendisliği bölümü bulunan 14 üniversite, burs programından faydalanan öğrencileri ağırlıyor. İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Erciyes Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Uşak Üniversitesi ve Adıyaman Üniversitesi gibi prestijli üniversiteler, programa dahil olan kurumlar arasında yer alıyor. 14 üniversitenin tekstil mühendisliği bölümlerinde toplamda 500’den fazla kontenjan bulunuyor ve burs, sayı sınırı olmaksızın hak kazanan tüm öğrencilere burs sağlanıyor.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.