Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde ve ilgili tüm paydaşların etkin katılımıyla hazırlanan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2021-2025″’e ilişkin 2021/18 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Ulusal Yapay Zeka Strateji (UYZS ) belgesi, Türkiye’nin 2025 yılına kadar yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliği taşıyor.

UYZS, On Birinci Kalkınma Planı ile Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programları doğrultusunda, “Dijital Türkiye” vizyonu ve “Milli Teknoloji Hamlesi” ile uyumlu olarak hazırlandı.

Stratejinin hazırlık sürecinde katılımcı bir anlayış benimsendi; kamu kurumları, akademi, özel sektör kuruluşları, STK’ler, meslek örgütleri ve uluslararası organizasyonlar gibi çok sayıda paydaşın katkılarıyla kapsamlı bir çalışma yürütüldü.

Vizyonu “müreffeh bir Türkiye için çevik ve sürdürülebilir yapay zekâ ekosistemiyle küresel ölçekte değer üretmek” olan Strateji, 6 stratejik öncelik etrafında tasarlandı.

1.         YZ Uzmanlarını Yetiştirmek ve Alanda İstihdamı Artırmak

2.         Araştırma, Girişimcilik ve Yenilikçiliği Desteklemek

3.         Kaliteli Veriye ve Teknik Altyapıya Erişim İmkânlarını Genişletmek

4.         Sosyoekonomik Uyumu Hızlandıracak Düzenlemeleri Yapmak

5.         Uluslararası İş Birliklerini Güçlendirmek

6.         Yapısal ve İşgücü Dönüşümünü Hızlandırmak

Bu stratejik öncelikler kapsamında 24 amaç ve 119 tedbir belirlendi.

UYZS ile 2021-2025 yılları arasında ülkemizde yürütülen YZ alanındaki çalışmaları ortak bir zemine oturtacak tedbirler ve bu tedbirleri hayata geçirmek üzere güçlü bir yönetişim mekanizması ortaya konuldu.

Stratejinin uygulama süreci, Cumhurbaşkanı Yardımcısının başkanlığında toplanan “Yönlendirme Kurulu” tarafından koordine edildi, ilgili tüm paydaşların yer aldığı, YZ Ekosistemi Danışma Grubu ve teknik çalışma grupları teşkil edildi. Stratejinin uygulama detaylarının ortaya konduğu eylem planı, Yönlendirme Kurulu kararları doğrultusunda Sekretarya koordinasyonunda hazırlandı. Eylem Planı izleme ve değerlendirme süreci, eylem sorumlusu kurumların periyodik geri bildirimleri ile üç ayda bir gerçekleştirildi.

2021-2025 dönemi Eylem Planı, YZ alanında son dönemde yaşanan gelişmeler ve ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, 12. Kalkınma Planı doğrultusunda 2024-2025 Eylem Planı olarak güncellendi. Güncellemeyle Türkiye, yerli büyük dil modelini geliştirmekten yetenekli bireyleri ülkeye çekmeye, okullarda verilen eğitimlerden patent ve fikri mülkiyete kadar çeşitli projeleri hayata geçirecek.

Güncellenen eylem planına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

https://cbddo.gov.tr/uyzs


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın