Bitfinex Alpha Raporu’na göre, Almanya’nın gerçekleştirdiği Bitcoin tasfiyesi önemli bir satış baskısı yaratsa da piyasa bu akışı absorbe ederek direnç gösterdi. ETF net para girişleri haziran başından bu yana ilk kez pozitif seviyeleri görürken, metrikler genel olarak alım ilgisinin ve kısa vadeli yatırımcılar arasındaki güvenin yeniden canlandığına işaret ediyor.
Bitfinex’in yayımladığı 114. Alpha Raporu’na göre kripto varlıklar için oldukça olumlu geçen bir haftada, Bitcoin (BTC), 5 Temmuz’daki yerel dip seviyesinden yüzde 29’un üzerinde bir toparlanma göstererek 39 günün en yüksek seviyesi olan 68.560 dolara ulaştı. Piyasalarda heyecan yaratan bu yükseliş aynı zamanda BTC’nin 12-16 Temmuz tarihleri arasında beş ardışık günü artıda kapatarak güçlü bir yükseliş momentumu sergilemesine neden oldu.
Öte yandan sektörde, Almanya Bundeskriminalamt’ın 48 binden fazla BTC’nin tamamını tasfiye etmesi önemli bir gelişme olarak öne çıktı. Bu olay önemli bir satış baskısı yaratsa da piyasa bu akışı absorbe ederek direnç gösterdi. Alman hükümetinin satışlarının yanı sıra, tarihsel olarak yarılanma sonrası altyapılarını yenilemek için varlıklarını satan madencilerden gelen satış baskısının tükenmesi de olumlu fiyat hareketine ve toparlanmaya katkı sağladı. Madenci Sürdürülebilirlik metriği, madencilerin artık yeteri kadar kazanç elde ettiklerini ve son bir ayda ilk kez kârlılığa döndüklerini gösteriyor. Bu, makine yükseltme aşamasının sona ermek üzere olduğuna ve madencilerden gelen satış baskısının hafifleyeceğine işaret ediyor.
ETF girişleri de haziran başından bu yana ilk defa pozitif
Ayrıca, ETF girişleri de haziran başından bu yana ilk defa pozitif kaldı ve geçen hafta neredeyse 1,2 milyar dolar giriş kaydedildi. Bunun temel nedeni olarak fiyatın ETF sahiplerinin ortalama giriş maliyet bazı olan 58.200 dolar seviyelerinin üzerine çıkmış olmasını ve böylece piyasaya yeni bir güven getirmesi gösterilebilir. Sipariş akışı metrikleri de bu yaklaşımlara katkıda bulundu. Merkezi borsalardaki piyasa alış ve satış hacimleri arasındaki net farkı ölçen spot Kümülatif Hacim Delta metriği, mart başından bu yana ilk kez net alım tarafına doğru bir kayma olduğunu yansıttı.
BTC’nin borsa cüzdanlarında tutulan miktarını izleyen Bitcoin Borsa Rezervi metriği, son haftalarda bu rezervlerde hızlı bir düşüş olduğunu gösteriyor. Bu da büyük yatırımcıların dipten satın alıp varlıklarını borsalardan çektiğine işaret ediyor. Bu davranış birikime olan bir eğilim belirtirken, önümüzdeki aylarda fiyatları arttırabilecek potansiyel bir arz sıkışıklığının da sinyalini veriyor.
Başka bir ilginç dinamik ise şu anda gerçekleşen değeri (realized price) 65.176 dolar olan kısa vadeli yatırımcılar (STH) için maliyet bazı oldu. Analizlerimiz, BTC toparlandıkça STH’nin gerçekleşen değer de artarken, genel olarak alım ilgisinin ve kısa vadeli yatırımcılar arasındaki güvenin yeniden canlandığı yönünde.
Geçtiğimiz dönemde, kısa vadeli yatırımcılar için kâr veya zararları belirleyen STH Harcanan Çıktı Kâr Oranı (STH SOPR) metriği, denge seviyesi olan 1’in altında kalmıştı. Ancak şimdi denge seviyesine doğru dönmeye başlıyor. Buradan, bazı kısa vadeli yatırımcıların dipten satın alma fırsatını değerlendirdiğini, bazılarının da BTC’nin maliyet bazlarının altında olduğu bu son iki hafta boyunca spot varlıklarında zarar realize ettiği sonucunu çıkarmak mümkün. Bu metriğin denge seviyesine doğru hareketi, bu gruptan gelen sermayenin sona ermiş olabileceğine de işaret ediyor.
Kripto endüstrisine yönelik regülasyonlar devam ediyor
Son olarak kripto endüstrisine geldiğimizde önemli düzenleyici gelişmelerle karşı karşıya olunduğu görülüyor. Fidelity ve VanEck gibi çeşitli firmalardan gelen spot Ethereum ETF’leri, SEC onayının ardından 23 Temmuz 2024’te Cboe borsasında işlem görmeye başladı. Hong Kong Para Otoritesi, gelecekteki ihraççıların lisans almasını gerektiren risk bazlı bir düzenleyici çerçeve geliştirirken, ülkede ilk stablecoin sandbox katılımcılarının başlangıç testleri sırasında halka açık fon toplamaları yasaklandı. Güney Kore ise borsaların, kullanıcı mevduatlarının yüzde 80’ini soğuk depoda tutmasını, nakit mevduatlar için lisanslı bankaları kullanmasını, rezervler bulundurmasını, sigorta yaptırmasını ve gerçek zamanlı izleme uygulamalarını zorunlu kılan, uyulmadığı halde cezalar bulunduran, Sanal Varlık Kullanıcı Koruma Yasasını yürürlüğe koydu.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.