Gözde Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, deprem kuşağında yer alan Türkiye’nin yapı stoğunun yenilenmesi için yeni bir konut stratejisi uygulanması gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin tıpkı Japonya gibi deprem gerçeğini temel alarak sağlam uzun ömürlü ve yenilebilir konut üretmesi gerektiğini belirten Kalı, betonarme yerine çelik konstrüksiyon yapı inşaatına geçilebileceğini söyledi.
Türkiye’de inşaat sektörünün asla bitmeyeceğinin altını çizen Op. Dr. Kenan Kalı, “Çünkü konut açığı var; yeni evlere ihtiyaç devam ediyor. Türkiye’nin tamamı deprem bölgesi üzerinde ve bina stoğumuz eski. Farklı illerde yaşanan depremler nedeniyle binalar yıpranıyor. Avrupa’ya, İngiltereye bakıyorsunuz binalar 100 yaşında ama hala ayakta. Türkiye’de ise bir binanın ömrü ortalama 30 yıl. İnşaat sektöründe yeni bir strateji belirlenmeli. Sağlam ve uzun ömürlü konutlar yapılmalı. Sürekli konut yıkıp yenileyecek kadar zengin bir ülke değiliz. Mutlaka belli ölçüde tasarruflar yapılmalı. Daha sürdürülebilir bir konut sistemi planlanmalı” diye konuştu.
MALİYETLER ÇOK YÜKSEK
Konut sektörünün sıkıntılı bir dönem geçirdiğini kaydeden Kalı, şöyle devam etti:
“Bazı inşaat firmaları artık kepenklerini indirdi. Yeni arz edilen konut çok az. Finansman kaynaklarının yetersiz olması nedeniyle talep de baskılanmış durumda. Konutta kredili satın almalar bir önceki yıla göre yüzde 57 azalmış. Kredi faizleri düştüğünde insanlar yeniden ev almaya yönelecek. İnşaat sektörünün geleceği sıkıntılı. Müteahhit ev yapamıyor yapılan evi de vatandaş alamıyor. Böyle bir kısırdöngü var. Bugün 10 milyon lira olan evler yarın faizler düştüğünde 15 milyon olacak. Eğer insanlar ev alma hayalini kaybetmişse yaşama sevincini kaybeder. Araba ve ev aslında temel ihtiyaçtır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa yurt dışına göç başlar. Devlet olarak bu doğrultuda çözümler üretmeliyiz. Aslında temel barınma işini devlet çözmeli. Lüks konutu özel sektör yapmalı. Türkiye’de temel anlamda sosyal konutlara da çok ihtiyaç var. TOKİ ve Emlak Konut eliyle vatandaşlar için uygun konutlar yapılmaya çalışılıyor. Artık maliyetler çok astronomik değerlere çıktı. Bunlar sektörün kabul edebileceği rakamlar değil”
KONUT SATIŞLARINDAKİ DURAĞANLIK DEVAM EDECEK
İnşaat sektörünün ülkede pek çok farklı iş kolunu beslediğini ve istihdam yarattığını dile getiren Op. Dr. Kenan Kalı, şunları söyledi: “Bu maliyetler nedeniyle sektörün geleceğini iyi görmüyorum. Malatya, Antep ve ve Hatay’da yaşanan deprem de bu işte etkili oldu. Devlet vatandaşların yarasını sarmak onlara konut yapmak için piyasadaki bütün iş gücünü o bölgeye yığdı. İnsan kaynağında da sıkıntı büyük. Maliyetler çok arttı. Şimdi bir vinç operatörü, öğretmenin 4 katı kadar maaş alıyorsa bu işte bir sorun vardır. Enflasyon düşmeye başladı ama bu durum konut satışlarının artması anlamına gelmiyor. İnsanların yorgun oldukları dönemden sonra bir dinlenme periyotları vardır. Önce enflasyon bir düşecek, sonra insanlar yeniden harekete geçmeye başlayacak. İnşaat sektöründeki satışların yeniden başlamasının ancak 2 yıl sonra gerçekleşebileceğini düşünüyorum”
İZMİR’DE BİN 500 KONUT YAPIYORUZ
Gözde Grubu olarak İzmir’de farkı segmentlere yönelik konut inşaatlarını sürdürdüklerini de ifade eden Kalı, iki yıl içinde bin 500 konut yapmayı planladıklarını dile getirdi.
İzmir’de konut açığının devam ettiğini ve kentin göç alması nedeniyle taleplerin de sürdüğünü belirten Op. Dr. Kenan Kalı, şöyle devam etti: “Şu anda Alsancak, Gaziemir, Harmandalı ve Menemen’de 4 şantiyede birden çalışmalarımız sürüyor. Farklı konseptlerdeki ihtiyaçlara cevap verecek. Gaziemir Country projemiz yüzde 90 seviyesine geldi. Alsancakta TRT’nin arkasındaki projemiz ise yüzde 50 seviyelerine ulaştı. Harmandalı projemizin temellerini attık. Menemen’de ise yüzde 75 seviyesindeyiz. Toplam konut adedimizin bin 500 olmasını planlıyoruz. 2025 yılında 3 projeyi 2026 yılında ise 1 projeyi tamamlamayı öngörüyoruz, Şu anda inşaatlarımız planlanan program dahilinde devam ediyor”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.