Deloitte Türkiye Teknoloji ve Dönüşüm Hizmetleri Lideri Hakan Göl, “Tüketiciler telefonlarını artık farklı amaçlar için kullanmayı arzu ediyor. En fazla arzu edilen kullanım amaçları arasında ise ödeme yapmak ve kimlik kartı, pasaport ya da ehliyet gibi bilgileri sağlamak yer alıyor” dedi


Deloitte tarafından tüketicilerin dijital ürün ve servislere ilişkin kullanım alışkanlıklarını, deneyimlerini ve satın alma eğilimlerini ortaya koyan “Dijital Tüketici Trendleri 2023” araştırması yayımlandı.

Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 20 farklı ülkede 27 bin kişi ile gerçekleştirilen araştırmada; “Üretken Yapay Zeka”, “Abonelikler”, “Cihazlar”, “Bağlanabilirlik”, “Gizlilik ve Güven” konu başlıkları yer alıyor. 

Araştırmaya göre, üretken yapay zeka kullanım oranı yaş ilerledikçe azalsa da, söz konusu araçları kullananların kullanım sıklığı artıyor. Örneğin, üretken yapay zeka araçlarını günde bir kez kullananların oranı 35-44 yaş aralığında ortalama yüzde 11 iken, 45-55 yaş aralığında bu oran yüzde 16’ya çıkıyor.

Araştırmada ülke genelinde katılan 1000 katılımcının yüzde 62’si üretken yapay zeka araçları hakkında bilgi sahibiyken, bu tür uygulamalara artan ilgiye paralel olarak katılımcıların yüzde 40’ı bu araçları kullanıyor.

Araştırmaya katılan çalışanlar yapay zekanın ileride kendilerinin yerini alabileceğinden endişe duyarken, yüzde 71’i bu uygulamaların gelecek dönemde işgücü talebini önemli ölçüde düşüreceğine inanıyor. Katılımcıların yaklaşık beşte biri ise ilgili araçları iş amaçlı kullanıyor.

Katılımcıların yüzde 57’si ilgili araçları yoğun saatlerde kullanabilmek ve daha hızlı yanıt alabilmek için ödeme yapmaya da istekli olduğu gözlemleniyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın