Erdoğan: “Ticaret hacmimiz on kat artışla 19,2 milyar dolara ulaştı”

Türkiye ve İspanya arasındaki köklü ve güçlü ilişkilerin, iş dünyasının attığı cesur ve vizyoner adımlardan beslendiğini belirten T.C. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İlişkilerimizin 2021 yılından itibaren kapsamlı ortaklık olarak tanımlanmasında siz değerli iş insanlarımızın katkısı büyüktür. Son yıllarda gerek Kovid-19 salgını, gerekse yakın coğrafyamızda meydana gelen çatışmalar küresel ticaretin karşı karşıya kaldığı zorlukları artırdı. Mevcut meydan okumalar karşısında dayanışma ve iş birliğimiz hayati önemdedir.

2002 yılı öncesinde 2 milyar dolar civarında seyreden ticaret hacmimiz, geçtiğimiz sene yaklaşık on kat artışla 19,2 milyar dolara ulaştı. Böylelikle 20 milyar dolar hedefimizi neredeyse yakalamış olduk. Bu hacmi hep birlikte el ele vererek sizlerin değerli katkıları ile çok daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum. İspanya’nın 740 firma ve yaklaşık 11 milyar dolarlık stokla Türkiye’de en çok yatırım yapan altıncı ülke olması da esasen bu yaklaşımın sonucudur” dedi.

Sanchez: “Türkiye önümüzdeki 10 yıllarda ekonomik ağırlığını ve önemini artırmaya devam edecektir”

İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez, “İspanya ve Türkiye her alanda en muhteşem ilişkilere sahip iki ülke. Bu zirvelerin düzenli yapılması da bunun çok güzel bir örneği. Türkiye, İspanya için anahtar bir ekonomik ortak ve bölgesinde önemli bir oyuncu. “İspanyol şirketleri Türk ekonomisinin iyileşen görüntülerini, alınan tedbirlerin cesaretini, ekonomik programın sağlamlılığını takdir ediyor” dedi.

Türkiye’ye her zaman güven duyduklarını belirten Sanchez, “Bunun için çok sağlam temellerimiz var. Biz hep Türkiye’ye güvendik. Bazıları Türkiye’den çekilirken biz yatırımlarımızı ikiye katladık. Biz bu güveni koruduk. Türkiye önümüzdeki 10 yıllarda ekonomik ağırlığını ve önemini artırmaya devam edecektir. Türkiye ve İspanya birbirine güvenen ve özel ilişkileri olan, dost ülkelerdir” ifadelerini kullandı. İspanya’nın Türkiye ile mevcut Karşılıklı Yatırımların Korunması ve Geliştirilmesi Anlaşması’nı gözden geçirme kararı aldığını ve bunun çok değerli olduğunu belirten Sanchez, “Devlet kurumları arasında imzalanacak 5 mutabakat zaptının yatırımları ve üçüncü ülkelerdeki ortak projeleri daha da hızlandıracağını” söyledi.

Olpak: “Geleceğimizin inşasında yeşil ve dijital dönüşüm büyük öneme sahip”

DEİK Başkanı Nail Olpak ise, “DEİK ve İspanyol İşverenler Konfederasyonu arasındaki MoU anlaşmamızın da hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye ve İspanya Hükümetlerarası Zirve Toplantıları 2009’dan beri yapılıyor. 2021 yılında bu ilişkinin “Kapsamlı Ortaklık” olarak tanımlanmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bugün de DEİK karşı kanadımız CEOE iş birliği ve BBVA ev sahipliğinde 11 sektörü içeren 4 eş zamanlı panel düzenleyeceğiz. Otomotiv, demir-çelik, tarım ve gıda, bankacılık ve finans, turizm, havacılık ve savunma alanlarındaki mevcut iş birliğimizi, yeni alanlarda da geliştirmemiz gerektiğine inanıyorum. Geleceğimizin inşasında büyük öneme sahip, yeşil ve dijital dönüşüm; hem atılması gereken adımlar, hem bu adımların doğuracağı fırsatlar, hem de gerekli adımlar atılmazsa oluşacak tehditler açısından çok önemli” dedi. İspanya’nın Dijital 2025 vizyonuyla yapay zeka ve bulut teknolojisi gibi alanlarda KOBİ’lerin dijital dönüşümünü desteklediğini belirten Olpak, “Türkiye de, KOBİ’ler için dijitalleşmeye büyük önem veriyor ve Dijital Türkiye 2030 yol haritası, stratejilerimizi ortaya koyuyor. DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyimizle birlikte, İspanyol iş dünyası temsilcileriyle daha fazla ortak çalışma yapmayı arzu ediyoruz. Dün 12.’si yapılan İspanya-Türkiye Dijital Platformunda, firmalarımız bunları konuştular ve Dijital Teknolojiler İş Konseyimiz ile İspanya Dijital Ekonomi Derneği (ADIGITAL) arasında bir MoU imzalandı, hayırlı olsun. AB-Türkiye Gümrük Birliği Anlaşması’nın modernize edilmesi ve kapsamının genişlemesinin çok geciktiğine inanıyor ve İspanyol dostlarımızdan bu konuda daha fazla destek bekliyoruz” dedi.

Forumun açılış konuşmalarının ardından ‘İş-Yatırım Fırsatları ve Finansmanı’, ‘Altyapı, Haraketlilik ve Ulaşım’, ‘Enerji, Çevre ve Yeşil Dönüşüm’ ve ‘Sanayi ve Teknoloji’ panelleri ile B2B görüşmeleri gerçekleştirildi.

Forumun sponsorları ise, Limak Europe, Çimsa Cementos, Türkiye Sigorta, Cerealto, Beldeport, Beyçelik Gestamp, Doğuş Hospitality, Hidromek, Kibar Holding ve Uno oldu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın