Vergi mükelleflerinin matrah ve vergi artırımında bulunması halinde matrah ve vergi artırımında bulunulan yıllar için vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmıyor.  Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Av. Ahmet Volkan Akalp, “Mükellefler 2018-2022 yıllarına ilişkin kanunda belirlenen oranlarda gelir, kurumlar, KDV ve stopaj vergisi matrah/vergi artırımında bulunuyor. Bunun karşılığında ilgili kanun maddesi mükelleflere, artırımda bulundukları yıllara ve vergi türlerine ilişkin haklarında vergi incelemesi ve tarhiyatı yapılmayacağı güvencesini veriyor.” dedi.

Vergi Mükelleflerine Zaman Tasarrufu Sağlıyor

Vergi mükellefi gerçek kişi veya özellikle şirketler geçmiş dönemdeki vergi beyanlarını artırmak suretiyle zorlu ve uzun süren vergi incelemelerine tabi tutulmuyor. Bu uygulamanın özellikle zaman açısından büyük faydası olduğunu vurgulayan Akalp şunları aktardı: “Vergi artırımı yapılan yıllar bakımından Maliye Bakanlığınca, mükellefe yönelik herhangi bir inceleme yapılamayacağından, mükellef uzun ve zorlu bir sürece dahil olmadan, zamandan tasarruf ediyor.  İlgili kanun maddesinin sağladığı bir diğer fayda ise hakkında vergi incelemesi yapılmaması nedeniyle mükelleften vergi talep edilemeyeceği, dolayısı ile talep dahi edilemeyen vergilerin ödenmemesi hususunun gündeme gelmemesi neticesinde mükellef hakkında vergi cezası kesilemeyeceği noktasıdır. Bu kanunla asıl fayda da bu noktada ortaya çıkıyor. Vergi/matrah artırımı yapılan dönemi takip eden 5 yıl içerisinde matrah artırımı yapan kişiye ceza kesilemeyecek olması vergi incelemesi sonucu ortaya çıkma ihtimali bulunan vergi cezalarının önünü kesiyor. Özellikle şirketler açısından eksik evrak veya belgelerin söz konusu olduğu durumlarda vergi incelemesine konu edilmemek büyük bir avantaj sağlıyor. Bu nedenle ticari faaliyetlerini şüpheli bir şekilde yürüten ve gelirlerini kurallara uygun bir biçimde beyan etmeyen gerçek/tüzel kişilerin incelemeye tabi tutulmamak adına başvurabilecekleri bir yöntem olmasının yanı sıra bu yöntemin kanuni bir temele dayanması kısacası kamu düzeni tarafından korunması ayrıca önemli.”

AHMET VOLKAN AKALP KİMDİR?

Akalp 1987- İstanbul doğumlu ve 1 kız çocuğu var. Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2009 yılında mezun olan Akalp, 2011 yılından bu yana avukatlık yapmakta ve kendi hukuk bürosu olan AKALP Hukuk Bürosu ‘nu başarıyla yönetmektedir.

AKALP Hukuk Bürosu, kurumsal müşterilerine ve bireysel danışanlarına, vergi hukukuyla ilgili karmaşık konuları anlaşılır bir şekilde açıklamakta ve etkin çözümler sunmaktadır. Akalp ve ekibi, mesleklerine duydukları saygı ve bağlılıkla, müvekkillerine hukuki meselelerde güvenilir bir ortaklık sunmaya devam etmektedir.

Akalp ve ekibi, müvekkillerinin ihtiyaçlarını titizlikle analiz ederek, profesyonel yaklaşımı ve müvekkil odaklı hizmet anlayışıyla gerek Vergi Daireleriyle görüşerek gerek davalar ikame ederek, vergi hukukundaki müvekkil açmazlarına en uygun hukuki çözümleri sunmak için çaba sarf etmektedir.

Ahmet Volkan Akalp ve AKALP Hukuk Bürosu, hukukun doğal yol arkadaşları olarak, her davanın ardında adaletin yeşerdiği bir dünya için var güçleriyle çalışmaya devam ediyorlar.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın