En çok ihracat gerçekleştiren sektörler sıralamasında otomotiv 3,2 milyar dolarla birinci, kimyevi maddeler 3 milyar dolarla ikinci, hazır giyim ve konfeksiyon 1,6 milyar dolarla üçüncü oldu.
TİM Başkanı Mustafa Gültepe: “Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”
Türkiye Mayıs ayında 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekoruna imza attı. Ocak-Mayıs dönemini kapsayan beş aylık ihracat ise 106,9 milyar dolara ulaştı.
Mayıs ayı dış ticaret verileri Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe tarafından İstanbul’da açıklandı.
TİM Başkanı Gültepe, ilk dört ayda genel olarak yatay bir seyir izleyen ihracatta Mayıs ayında yakalanan sıçramanın kendileri için büyük moral olduğunu söyledi. Emek yoğun sektörlerde devam eden daralmaya rağmen elde edilen başarının çok daha anlamlı olduğunu vurgulayan Gültepe, şöyle devam etti:
“Genel Ticaret Sistemi (GTS) kayıtlarına göre, Mayıs’ta 24,1 milyar dolarla tüm zamanların aylık ihracat rekorunu kırdık. Geçen yılın aynı ayına göre yüzde 11,4 artıdayız. Ocak-Mayıs dönemindeki 5 aylık ihracatımız ise yüzde 4,5 artışla 106,9 milyar dolara ulaştı. Hizmet İhracatçıları Birliğimizin çalışmasına göre Mayıs’ta hizmet ihracatımızın da 9 milyar dolar civarında gerçekleşeceğini öngörüyoruz.
MAYIS AYINDA 20 SEKTÖRÜN İHRACATINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ
Sektörler özelinde baktığımızda otomotiv 3,2 milyar dolarla yine ilk sırada yer alıyor. Otomotivi 3 milyar dolarla kimya, 1,6 milyar dolarla hazır giyim, 1,5 milyar dolarla elektrik-elektronik ve 1 milyar 466 milyon dolarla çelik sektörü takip etti. Makine ile savunma ve havacılık sektörlerimiz tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Geçen ay 20 sektörümüz ihracatını artırırken, 6 sektörümüzde düşüş kaydedildi. Oransal olarak ihracatını en fazla artıran sektörlerimiz ise yüzde 65 ile fındık ve mamulleri, yüzde 59 ile savunma ve havacılık, yüzde 25 ile mücevher, yüzde 24 ile kimyevi maddeler ve yüzde 18 ile meyve-sebze mamulleri oldu. Rekabet gücü zayıflayan emek yoğun sektörlerimiz mayıs ayını da ne yazık ki ekside kapattı. Örneğin küresel talep artışına rağmen hazır giyim sektörü bu ay da artıya geçemedi. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri ihracatımız yüzde 5,7, deri yüzde 8,3, tütün ise yüzde 18 geriledi. Firmaların yasal merkezini baz alan TİM verilerine göre geçen ay 55 ilimiz ihracatını artırdı. En çok ihracat yapan 5 ilimiz, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Ankara, İzmir şeklinde sıralandı. Ankara, Sakarya, Konya, Tekirdağ, Eskişehir, Giresun, Erzurum ve Bartın tarihlerinin en yüksek ihracatına imza attı. ”
PARİTE NEDENİYLE İHRACATTA 77 MİLYON DOLAR KAYIP YAŞANDI
Mustafa Gültepe, geçen ay bin 334 firmanın ilk kez ihracat gerçekleştirdiğini bildirdi. Söz konusu firmaların ihracata 109 milyon dolar katkı sunduğunu belirten Gültepe, “Kilogram birim ihracat değerimiz 1,43 dolar oldu. Parite geçen ay ihracatımızı negatif etkiledi. Mayıs ayında pariteden kaynaklı 77 milyon dolarlık kayıp yaşadık” dedi.
En çok ihracatın sırasıyla Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya’ya yapıldığını anlatan Gültepe, şunları söyledi:
“Birleşik Arap Emirlikleri, Hollanda, Pakistan ve Suudi Arabistan’a ihracatta dikkat çekici artışlar kaydettik. Bu ay 103 ülkede yüzde 10’un, 61 ülkede yüzde 50’nin üzerinde ihracat artışı kaydettik.
Genel tabloda ise 131 ülkeye ihracatımızı artırdık. Hollanda, Pakistan, Singapur, Slovakya ve Moğolistan’a ihracatta rekor kırdık. En çok ihracat yaptığımız ülke grupları arasında Avrupa Birliği 9,9 milyar dolarla yine ilk sırada yer aldı. Avrupa Birliği’ni 4 milyar dolar Yakın ve Orta Doğu, 3,7 milyar dolarla Diğer Avrupa, 2,2 milyar dolarla Orta Asya ve Uzak Doğu ve 1,6 milyar dolarla Kuzey Amerika izledi. Avrupa kıtasının toplam ihracatımızdaki payı yüzde 57 oldu. Verilerden de görüldüğü gibi
Avrupa Birliği bizim en büyük pazarımız. Geçen hafta Ticaret Bakanımızla TİM Brüksel Ofisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Brüksel Ofisimizin Avrupa Birliği ile ticari ilişkilerin gelişip derinleşmesinde önemli bir rol üstleneceğini düşünüyoruz. Heyet programlarımız da hız kesmeden devam ediyor.
5 ayda 40 ülkeye 63 ticaret, 9 alım heyeti düzenledik.”
SON İKİ AYDA ÜFE YÜZDE 6 ARTARKEN DOLAR KURU YÜZDE 1 GERİLEDİ
İhracatla ilgili güncel konuları da değerlendiren Mustafa Gültepe, yüksek maliyetler nedeniyle emek yoğun sektörlerin fiyat tutturmakta zorlandığının altını çizdi. Gültepe, sözlerini şöyle tamamladı:
“Üretim maliyetlerimizde artış sürerken döviz kuru yükselmek bir yana değer kaybediyor. Örneğin son iki ayda üretici fiyatları yaklaşık yüzde 6 artarken, dolar kuru yüzde 1 geriledi. Diğer taraftan ihracatçı firmalarımızın ucuz ve uzun vadeli krediye erişim konusunda sıkıntıları devam ediyor. Bu iki sorunla ilgili görüş, öneri ve taleplerimizi bakanlıklarımız ve ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. Rekabetçiliğimizi zayıflatan, ihracatımızın hızını kesen sorunların daha fazla zaman kaybetmeden çözüleceğini ümit ediyorum. Türkiye ekonomisinin ilk çeyrekteki büyümesine net ihracat 1,6, ihracat ise 0,9 puan katkı verdi. Rekabetçiliğimizi zayıflatan etkenler ortadan kaldırılırsa ihracatımızın büyümeye katkısı artarak devam edecek.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.