Çelik: “İzmirli sanayicilerimiz girişimcilere sahip çıkmalı”

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGTY) bu yıl 23 Ekim’de “Şehir içi Hareketlilik” teması ile İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde gerçekleştirilecek. Bu yıl toplam 3 milyon TL nakdi ödülün verileceği OGTY öncesinde önceki yıllarda derece alan bazı girişimciler, İzmirli sanayicilerle buluştu.

OGTY Girişimci Sanayici İzmir Buluşmalarında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “İzmirli değerli sanayicilerimizden beklentimiz, her yıl yarışmamıza büyük ilgi gösteren girişimcilere sahip çıkmanız, onlara destek olmanız, yol göstermeniz. Bu yıl otomotiv ihracatında hedefimiz, geçen yılki 35 milyar dolar ihracatın üzerine çıkarak rekor tazelemek olacak” dedi.

Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) tarafından düzenlenen Otomotivin Geleceği Tasarım Yarışması (OGTY) Girişimci Sanayici Buluşmaları etkinliği, Ege İhracatçı Birlikleri katkılarıyla İzmir’de gerçekleştirildi.

İzmir’in önde gelen sanayicileri ile OGTY’nin yenilikçi girişimcilerini buluşturması bakımından büyük önem taşıyan etkinlik, İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kızılgüneşler ev sahipliğinde OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik, OGTY Komitesi Başkanı Ömer Burhanoğlu ve İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş ile çok sayıda sanayici ve girişimcinin katılımıyla düzenlendi. İzQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezinde düzenlenen etkinlik programında iki saat süresince OGTY girişimci sunumları yapıldı.

OGTY ile İYTE İzQ projeleri yapay zekâ destekli ve sürdürülebilir çözümlerini tanıttı

Etkinlik kapsamında Advoard Robotics projesinden Pınar Oğuz Ekim, lojistik ve e-ticaret depolarındaki verimsiz toplamanın önüne geçen otonom yazılım projesini anlatırken, iUGO Teknoloji’den Evren Özatay Filoların, dağıtımı şirketlerinin ve araç kiralama şirketlerinin mevcut işlemlerini optimize eden projesini tanıtırken Büyütech’ten Ömer Orkun Düztaş, gelişmiş kamera tabanlı çözümlerini, Car4Future’dan Oğuzhan Sarıtaş elektrikli araçlar için şarj çözümlerini, Connected Wise’dan Tolga Ercan da otonom araçlarda güvenli seyahat için akıllı trafik işaret sistemini tanıttı.

Yine Materix Nano Teknoloji’den Tevfik Altın, sürdürülebilirlik dostu derin teknoloji girişimlerini, Mechanica Yapay Zeka Teknolojilerinden İrfan Çolak, üretim planlama süreçlerini optimize eden yapay zeka çözümlerini, Scootable’dan Atakan Erbala araçların takibini ve yönetimini sağlayan IoT platformunu ve Wysee’den Mehmet Eren Bekin otomobillerde hasar tespitini hızlı ve hassas analiz eden yapay zeka teknolojisini aktardı.

Çelik: “Bu yıl rekor tazelemek istiyoruz”

OGTY Girişimci Sanayici İzmir Buluşmalarının açılışında konuşan OİB Yönetim Kurulu Başkanı Baran Çelik “Amacımız sektörde yaşanan bu gelişmelere ve OGTY projelerine ülkemiz sanayicisinin ilgisinin artırmasını sağlamak. İzmirli değerli sanayicilerimizden beklentimiz her yıl yarışmamıza büyük ilgi gösteren girişimcilere sahip çıkmanız, onlara destek olmanız, yol göstermeniz. Otomotiv sanayicilerimizde büyük bir birikim ve tecrübe var. Bu tecrübe ve birikimi gençlerimizin yenilikçi fikirleri ile birleştirebilirsek otomotiv endüstrimizin geleceğini garanti altına alabiliriz” dedi.

Türkiye otomotiv sektörü olarak ihracat şampiyonu olan, son 18 yılda 77,5 milyar dolar dış ticaret fazlası veren, istihdam ve katma değer başta olmak üzere pek çok yönden ülke ekonomisine büyük katkılar sağlayan bir endüstri konumunda olduklarını belirten Baran Çelik “Yüksek üretim kalitesi ile başta gelişmiş Batılı ülkeler olmak üzere tüm dünyaya ihracat yapabilecek kapasite ve seviyede yer alıyoruz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100.yılında 35 milyar dolarlık rekor ihracata ulaştık. Bu yıl ocak-nisan döneminde de otomotiv ihracatımız yüzde 5 artışla ve 11 milyar 876 dolara ulaştı. Bu yıl da hedefimiz geçen yılki ihracatın üzerine çıkarak rekor tazelemek olacak” dedi.

Burhanoğlu: “OGTY ile elde ettiğimiz sonuçlar çok iyi”

OGTY Komitesi Başkanı Ömer Burhanoğlu da “Önceleri software’in aracın bir parçası olacağını kimse düşünmüyordu. Bu konuda projeler gelmeye başlayınca, yazılım teknolojilerinin otomobilin bir parçası olduğunu anlatmaya zorlandık. Ama geldiğimiz noktada artık gençler nasıl motive edilir, sanayiciler nasıl ikna edilir, bir know how oluştu. OGTY’de ilk günkü heyecanımız sürüyor. Yılların ardından elde ettiğimiz sonuçlar da iyi geliyor. Desteklediğimiz projeler 44 milyon dolar yatırım aldılar, 15,7 milyon dolar ciroya ve bin 362 kişilik bir istihdama ulaştılar. Ayrı bir gurur da bizim destek verdiğimiz girişimcilerin yaklaşık yüzde 68’inin şirketleşmiş olması. Bundan İTÜ ARI Teknokent’in de çok büyük katkısı var. Yarışmada bu yılki temamız Şehir içi Hareketlilik. Çünkü artık karbon ayak izi dünyanın başına bela. En önemlisi de şehirde yaşayanlar çünkü hava kirliliğine birebir maruz kalıyorlar. Dolayısıyla şehirlerimizi kurtarmak gerekli. Gençlerin bu konuda yeni projeler üreteceğine inanıyorum. İzmir’de de bu yapıyı oluşturmak istiyoruz. Gençler özellikle şehir içi çözümlerde L6 ve L7 sınıfı araçları duyacaksınız. Bunlar için yazılımlar veya bunları daha kullanışlı hale getirecek çözümler üretebilirsiniz” dedi.

Kızılgüneşler: “Girişimcilerle kurulan iş birliği büyümeye katkı sağlar”

Açılışta konuşan İzmir Ticaret Odası Başkan Yardımcısı ve İzQ Yönetim Kurulu Üyesi Emre Kızılgüneşler de “İzmir’in nitelikli zekasını yansıtmak istediğimiz İzQ’da girişimcilik ekosistemine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Otomotiv sektörümüz de büyük dönüşüm yaşıyor. Girişimcilerin rolü çok kritik hale geldi. Sürdürülebilir ve yenilikçi projeleri ile sektörün geleceğini şekillendiriyorlar. Bu süreçte girişimcilerle kurulan güçlü iş birlikleri, sektörün güçlü büyümesine katkı sağlayacaktır” dedi.

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Attila Dikbaş ise OGTY için OİB ve İTÜ ARI Teknokent iş birliğinin başarısından söz ederek “OGTY girişimcilerinin başarısı, 2015’ten bu yana yürüttüğümüz bu iş birliğinin gücünden kaynaklanıyor. Hem OGTY hem de Big Bang Startup Challenge yarışmamızdaki iş birliğimizle güzel sonuçlar elde ettik. Başta yapay zekâ teknolojilerine ağırlık vererek OİB ile işbirliğimiz kapsamında otomotivin geleceğine yönelik global girişimler yetiştiriyoruz. Bu yıl içerisinde ise vitesi artırarak, bugüne kadar Amerika ve İngiltere’de gerçekleştirdiğimiz uluslararası hızlandırma programlarımızın kapsamını genişletip global bir hub olmayı hedefliyoruz.”

OGTY bu yıl İzmir’de düzenlenecek ve 3 milyon TL ödül verilecek

OİB’in 2012 yılından bu yana Ticaret Bakanlığı himayesi ve Türkiye İhracatçılar Meclisi koordinatörlüğünde düzenlediği OGTY, bu yıl Şehir içi Hareketlilik” teması ile 23 Ekim tarihinde İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde gerçekleştirilecek. OGTY’de bu yıl mobilite ekosistemini oluşturan otonom araçlar, paylaşımlı araçlar, nesnelerin interneti gibi hayatı hızla etkilemeye başlayan ve sektörün geleceğini belirleyecek yenilikçi teknoloji projeleri yarışacak. Bu yıl dereceye giren ilk beş projeye toplam 3 milyon TL nakdi ödülün dağıtılacağı OGTY’de, Patent Tescili Ödülü, Yurtdışı Eğitim Desteği ve ayrıca İTÜ Çekirdek Kuluçka Programına Katılım Hakkı da verilecek.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın