Dünyanın en eski borsası olarak bilinen Aizanoi Antik Kenti‘ne yerli ve yabancı turist sayısı artarak devam ediyor. Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus tapınağına ev sahipliği yapan ve Efes’in çağdaşı olan antik kenti 2023’te ziyaret eden kişi sayısı 2020 yılına göre yüzde 143.71’lik artışla 44 bin 842’ye ulaştı.

2 bin öncesine ait eserler gün yüzüne çıkarıldı

Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesinde yer alan ve UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiş olan Aizanoi Antik Kenti‘nde M.Ö. 3 bine dayanan tarihi ve tiyatro, stadyum, agora ve Anadolu’daki en iyi korunmuş Zeus Tapınağı, iki hamam, dünyanın ilk ticaret borsa binası, sütunlu cadde, Kocaçay üzerinde ikisi ayakta kalmış beş köprü, iki agora, gymnasium, Meter Steunene kutsal alanı, nekropoller, antik bir bent, su yolları ve kapı yapıları bulunuyor.

Aizanoi Antik Kenti kazı çalışmalarında bugüne kadar; 2 bin yıl öncesine ait, 2 metre 10 santim yüksekliğe sahip erkek heykelinin yanı sıra Yunan mitolojisinde aşk tanrısı olarak bilinen “Eros” ile şarap tanrısı “Dionysos” ve yarı tanrı “Herakles”in heykel başları gün yüzüne çıkarıldı. Kazılarda ayrıca Romalı kadınların kullandıkları farklı renklerde allık, farlar ve çok sayıda parfüm şişesi bulundu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın