PETRONAS Madeni Yağlar mühendislerinin analizi…
Yeni bir Formula 1 (F1) sezonu daha başladı ve 20 pilot bir kez daha dünya genelinde 24 Grand Prix’de yarışacak. Bu sezon pilotların sadece dört adet motor kullanma izni var ve daha fazla ünite kullanmak cezaları beraberinde getirecek. Bu, önümüzdeki yıllarda yarış yönetmeliklerinde göreceğimiz değişikliklerin sadece başlangıcı. F1 için madeni yağ ürünleri geliştiren PETRONAS Madeni Yağlar (PLI) mühendisleri, “Sıvıların” da dahil olduğu motor sporlarındaki sürdürülebilir devrim hakkında görüşlerini paylaştı.
PETRONAS, ileri teknolojinin insana özgü performansla buluştuğu Formula 1’in dinamik dünyasına derinlemesine dahil oldu. PETRONAS, yarışın Teknik Partneri olarak motor performansını optimize etmek için motordaki gelişimi yenilikçi sıvılarla eşleştirerek Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 takımını desteklemede önemli bir rol oynuyor. Bu iş birliği, markanın F1 tarihindeki yerini sağlamlaştıran sekiz Takımlar Şampiyonluğu (2014’ten 2021’e kadar) ve 116 Grand Prix zaferi de dahil olmak üzere olağanüstü başarıları beraberinde getirdi.
Yarışçılar her bir yarış sırasında ortalama 300 kilometre yol kat ediyor. Buna sıralama, test ve antrenmanlar da eklendiğinde, araç yarışın olduğu her hafta sonu boyunca yaklaşık 500-600 kilometre yol kat ediyor. Bu nedenle motorların mükemmel şekilde yağlanmaya ihtiyacı var. İşte buna bağlı olarak yarışlar sırasında Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 ekibine, araçtaki yağların ve işlevsel sıvıların parametrelerini sürekli olarak inceleyen PETRONAS Pist Sıvı Mühendisleri eşlik ediyor. Yapılan analizler daha sonra İtalya’nın Torino kenti yakınlarındaki Santena’da bulunan Küresel Ar-Ge Merkezimizdeki PETRONAS Madeni Yağlar (PLI) laboratuvarına gönderiliyor. Burada hem F1 hem de normal motorlu araç yağları için araştırma çalışmaları birbirine entegre ediliyor.
PETRONAS Madeni Yağlar Sıvı Teknolojisi Ar-Ge Çözümleri Yöneticisi Andrea Dolfi, bunu şöyle detaylandırıyor: “PETRONAS’ın Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 takımının isim sponsoru ve teknik partneri olarak F1’deki uzun vadeli taahhüdü, büyük bir veri tabanı oluşturmamıza ve madeni yağ donanımı konusunda derin bir anlayışa sahip olmamıza olanak sağladı. Bu performans geliştirmelerini birçok ürünümüzle, ama en çok da CoolTech+ teknolojisine sahip PETRONAS Syntium ürünümüzle başarılı bir şekilde pazara sunduk. F1, en iyi performans gösteren kimyasal uyumu, yani ‘bileşenleri’ seçmek ve formülasyon bilimi yaklaşımımızı, yani ‘özel tariflerimizi’ test etmek için eşsiz ve ayrıcalıklı bir fırsat sunuyor. Misyonumuz, müşterilerimizin, tüketicilerimizin bu yolda öğrendiklerimizden daha fazla faydalanmasını sağlamak. PETRONAS Syntium ve PETRONAS Tutela ürünlerimizde bu bileşenlerden bazılarını ve kendi geliştirdiğimiz reçetelere dair bazı ” püf noktalarını” tanıtarak yaptığımız tam olarak bu.”
Değişim yakın
2026’da yürürlüğe girecek olan FIA düzenlemeleri, takımın güç üniteleri için elektrik gücünde üç kat artış ve Gelişmiş Sürdürülebilir Yakıtların tamamen kullanılmasına geçiş gerektiren önemli değişiklikler getirecek. Yüksek standartlara rağmen PETRONAS, tamamen fosil olmayan kaynaklardan elde edilen Gelişmiş Sürdürülebilir Yakıtı benimseyerek bu değişime proaktif bir şekilde hazırlanıyor. Mühendisler, 2026 yılı için belirlenen kilometre taşlarını istikrarlı bir şekilde takip ederek ve gereksinimleri başarıyla karşılayarak, şu anda ikame bir gelişmiş sürdürülebilir yakıtla testler yürütüyor.
Andrea Dolfi, şunları kaydetti: “2026 F1 yakıt yükseltmesi, sürdürülebilirlik açısından sektörümüz için dönüm noktası niteliğinde bir değişimi ve genel olarak önemli bilimsel ve endüstriyel zorlukları temsil ediyor. Yağlayıcılar için sunulan benzer örneği takiben, bu yakıtın öngörülen gelişmiş sürdürülebilir gereksinimlerini karşılamak için, PETRONAS Primax benzinimizi yeni bir dizi “bileşen” ile formüle etmemiz ve bunun için kapsamlı formülasyonlar üzerine teknik bilgimizden yararlanmamız gerekecek. Bu “bileşenler”, yani gelişmiş sürdürülebilir yakıt bileşenleri, esas olarak sentetik ya da tercihe göre e-yakıt üretim hatlarından, veya 2. nesil biyo-moleküllerden gelecektir. Bu kesinlikle rekabet için yeni ve heyecan verici bir mücadele alanı olacak.”
PETRONAS ekibi, Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 takımının kazanma stratejisinin şekillendirilmesinde önemli bir rol oynayan uzman ve yetenekli kişilerden oluşuyor. PETRONAS Madeni Yağlar, her yarış sırasında ve sonrasında Sıvı Teknolojisi Çözümlerini (Fluid Technology Solutions™)’ı sürekli olarak geliştiriyor. Torino, İtalya ve Bangi, Malezya’daki PETRONAS mühendisleri ve laboratuvarları ile yakın iş birliği içinde çalışan pist ekibi, yarış pistinden elde edilen değerli bilgiler sunuyor. Bu bilgiler daha sonra PLI ürünlerini daha da iyileştirmek için özel ekipler tarafından kullanılıyor. Formula 1, PETRONAS Madeni Yağlar’ın F1 pistinden elde edilen öğrenimler ve simülasyonlardan yararlanarak küresel çapta yenilikçi çözümler geliştirmesini ve sunmasını sağlayan paha biçilmez bir test alanı olarak hizmet veriyor.
Pistte kullanılan sıvılar PETRONAS Syntium sıvı serisi ve PETRONAS Primax yakıtlarından oluşuyor. Ayrıca, PETRONAS Tutela serisinden özel hidrolik sıvısı, akü soğutma sıvısı ve şanzıman sıvıları da takımın araçlarında kullanılıyor. Bu yılki W15 aracının motoru dakikada 15 bin devre ulaşan hızlarda dönerken, türbin sekiz kata kadar daha hızlı çalışıyor. Burada hataya yer yok ve böylesine zorlu koşullar için özel ürünlerin geliştirilmesi yıllar alıyor.
Motor sporlarının soyağacını taşıyan yağlar
Günümüzün küçülen güç aktarma organları, yüksek oranda sıkıştırılıyor ve aşırı sıcaklıklarda çalışmak zorunda. F1 araçlarında 1995 sezonunun sonlarına doğru V12 doğal emişli motorlar kullanılıyordu. Takip eden sezonlar boyunca silindir sayısı ve dolayısıyla motor hacmi de azaltıldı. Günümüzün V6’ları 20-30 yıl önce kullanılan motorlardan neredeyse iki kat daha küçük. Benzer bir değişimi binek otomobil pazarında da görebiliyoruz. Günümüzde eskiden 2 Litre ve daha büyük motorlarla aynı gücü sunabilen 1 Litrelik motorlar neredeyse standart hale geldi.
Bununla birlikte, daha küçük motorların benzer performansı sağlayabilmesi için uygun şekilde yağlanması gerekiyor. Bu tür ünitelerde karşılaşılan bir diğer zorluk da sıcaklık yönetimidir. Bunun cevabını, motorun optimum sıcaklıkta çalışmasını sağlayan bir yağ formülasyonu olan CoolTech+ teknolojisine sahip PETRONAS Syntium ile veriyoruz. Bu da hem motorun dayanıklılığına hem de yakıt tüketimine yansıyor. CoolTech+ teknolojisi doğrudan motor sporları deneyimimizi temel alıyor ve pistten yola teknoloji transferinin ideal bir örneğini oluşturuyor.
PETRONAS Lubricants International EMEA Genel Müdürü Giuseppe Pedretti, şunları söyledi: “Formula 1 ve performans araçlarıyla olan yakın ilişkimiz uzun zamandır PETRONAS Madeni Yağlar’ın (PLI’ın) bel kemiğini oluşturdu. Ürün kalitemiz hem servislerde ustaların hem de yarış pistlerindeki teknisyenler ve mühendislerin ilgisini çeken bir unsur. F1 araçlarında kullanılan sıvıların tam bileşimi normal içten yanmalı motorlarda kullanılanlardan farklı olsa da temelde çok benzerlik sergiler ve PETRONAS Syntium’u rakiplerinden ayıran da budur. Müşterilerimiz, PETRONAS Syntium motor yağları ve PETRONAS Tutela dişli yağlarındaki teknolojinin şampiyonluk kazanan Mercedes-AMG PETRONAS Formula 1 araçlarında kullanılanlarla aynı olduğunu bilmekten gurur duyuyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.