Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD yönetiminin Çin’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik tarifeleri artırmasına ilişkin ABD’nin açık ticaret politikalarını sürdürmesinin ülkeye daha iyi hizmet edeceğini belirterek, iki ülkenin ticari gerilimlerini çözmek için birlikte çalışması gerektiğini ifade etti.

Ticaret kısıtlamalarındaki artışa dikkati çekti

Son yıllarda ticaret kısıtlamalarında dikkate değer bir artış yaşandığını belirten Kozack, kısıtlama sayısının 2019’daki 1000 seviyesinden 2023’te 3 bine çıktığını kaydetti.

Kozack, bu tür kısıtlamaların ticarete ve yatırıma zarar verebileceğini, küresel ekonomiyi ve tedarik zincirlerini ayrıştırabileceğini ve misilleme eylemlerini tetikleyebileceğini aktardı.

Bu tür bir ayrışmanın küresel ekonomiye maliyetinin çok yüksek olabileceğine dikkati çeken Kozack, çalışmaların ayrışmadan kaynaklanan küresel kayıpların küresel Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 0,2’sinden yüzde 7’sine kadar değişebileceğini gösterdiğini anlattı.

Kozack, teknolojik ayrışmanın olması durumunda bunun maliyetinin daha yüksek olacağını dile getirdi.

ABD’nin son enflasyon verileri istenilenden daha yüksek

ABD ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Kozack, ülke ekonomisinin önemli şoklara ve 2022 ile 2023 yıllarında uygulanan sert para politikası sıkılaştırmasına rağmen oldukça dirençli olduğunu kaydetti.

Kozack, ABD’de son enflasyon verilerinin genel olarak görmek istediklerinden daha yüksek olduğunu belirterek, “Bu, ABD enflasyonu hedefe düşürürken önünde tümseklerin olacağının bir hatırlatıcısı ve bu da Fed’in önümüzdeki aylarda politika kararlarında temkinli ve verilere bağlı olması ihtiyacını güçlendiriyor.” diye konuştu.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın