TÜSİAD tarafından Sabancı Holding şirketleri Brisa, Kordsa ve Temsa’nın destekleriyle 16 Mayıs’ta “Seninle İyi Gelecek” etkinliği gerçekleştirildi. Etkinliğe katılan gençler, iş dünyası liderleriyle bir ara gelerek yenilikçi ve sürdürülebilir fikirleri geliştirme olanağı buldu.

18-30 yaş arasındaki gençlerin sürdürülebilirlik alanında farkındalıklarını artırmayı hedefleyen “Seninle İyi Gelecek” etkinliği, 16 Mayıs’ta TÜSİAD tarafından Sabancı Holding şirketleri Brisa, Kordsa ve Temsa’nın destekleriyle gerçekleştirildi. Farkındalık oturumları, ağ buluşmaları ve etkileşim oturumlarıyla iş dünyası liderleriyle tanışma fırsatı yakalayan gençler, fikir maratonuyla da yenilikçi ve sürdürülebilir girişim fikirleri geliştirdiler.

Etkinliğin açılış konuşmalarını TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ve Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper gerçekleştirdi.

Orhan Turan: “Gençleri iklim değişikliği ile mücadelede en önemli paydaşlardan biri olarak konumlandırıyoruz.”  

Konuşmasında TÜSİAD’ın gençleri iklim değişikliğiyle mücadelede en önemli paydaşlardan biri olarak gördüğünü ifade eden TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, sözlerine şöyle devam etti: “Gençlerin yenilikçi fikirleri, sosyal farkındalıkları, girişimcilik ruhu ve değişimlere uyum sağlayabilme yetenekleri iklim değişikliğiyle mücadeledeki en güçlü yanlarımızdan biri.
İş dünyasının, kurumların ve gençlerin sürdürülebilirlik ve girişimcilik konusundaki farkındalığının artırılması için çalışıyoruz. Bu doğrultuda girişimcilik programları düzenliyor, yaptığımız proje ve rapor çalışmalarına gençleri dahil ediyoruz.
Bugün gerçekleştirdiğimiz etkinlikte konuşulan konuların, sorulan soruların ve ortaya atılan fikirlerin sürdürülebilirlik ve girişimcilik konusundaki çalışmalarımızı perçinleyeceğine inanıyorum. Gençler hem umudumuz hem de dünyanın bugünü ve geleceği.”

Cenk Alper: “Mevcut teknolojilerle, iş modelleriyle sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Bu yüzden gençlerin fikirlerine, kararlılığına, tutkusuna ihtiyacımız var.”

Etkinlik için bir video mesaj gönderen Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, dünyada yaşanan gençlik aydınlanmasının insanlığın en büyük şanslarından biri olduğunu ifade ederken, “Tek seçeneğimiz bu şansı iyi kullanmak. Artık doğru ve parlak fikirlerin, para ve finansmandan çok daha önemli olduğu bir dönemdeyiz. Bugün birçok şirket 2030, 2040, 2050 için sürdürülebilirlik hedefleri koyuyor. Ama mevcut teknolojilerle, iş modelleriyle sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Bu yüzden gençlerin fikirlerine, kararlılığına, tutkusuna ihtiyacımız var” dedi. Konuşmasının son bölümünde girişimcilere seslenen Cenk Alper şöyle devam etti: “Girişimcilik sizin hayattaki belki de en büyük yılmazlık sınavınız olacak. İleride görüyorsunuz; bir vaha var.  Ama o vahaya giden yol dikenlerin içinden, bataklıklardan geçiyor. Bu yolda birçok hata yapacaksınız. Korkmayın. Hata yapmak yanlış değildir. Yanlış olan hatadan dönmemeyi tercih etmektir. Hatadan dönün, kalkın, devam edin.  Biz sizin yanınızdayız. Her zaman da olmaya devam edeceğiz.”

Açılışın ardından toplantı “4 Lider 40 dakika” başlıklı panel oturumuyla devam etti. TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar, IFC Kıdemli Ülke Müdürü Selma Rasavac ve Sabancı Holding Strateji ve İş Geliştirme Grup Başkanı Gökhan Eyigün panelde konuşmacı olarak yer aldı.

Dr. İzel Levi Coşkun: “Şirketler ve kurumlar sürdürülebilirlik bakış açısını tüm iş yapış ve karar alma süreçlerinde hayata geçirmeli.”

Sınırlı bir dünyada sınırsız bir büyümenin mümkün olmadığını hatırlatan TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Girişimcilik ve Gençlik Yuvarlak Masa Başkanı Dr. İzel Levi Coşkun konuşmasının devamında, “Dünyada iklim kriziyle karşı karşıya kaldığımız bir ortamda sürdürülebilirlikten başka bir alternatifimizin olduğunu düşünmüyorum. Şirketler ve kurumlar sürdürülebilirlik bakış açısını tüm iş yapış ve karar alma süreçlerinde hayata geçirmeli. Kadınların iş hayatına daha fazla katılmasından bahsediyoruz fakat şu anda dünyanın en büyük 20 şirketinin CEO’su hala erkek. Bunlar çözülmeden biz iklim kriziyle ilgili biyoçeşitlilik, toprak kaybı, okyanusların asitlenmesi gibi sorunları çözemeyiz. İş birliği içinde olmamız, “-mış” gibi de yapmamamız lazım. Konfor alanımızdan çıkıp bireysel olarak tüketim alışkanlıklarımızı değiştirmeli, kurumsal olarak da yönetim stratejilerimizi sürdürülebilirlik temelli inşa etmeliyiz” dedi.

Cevdet Alemdar: “Gençlere en büyük tavsiyem; sürdürülebilir bağlantılar kurun ve fırsatları kaçırmayın.”

Çevre, sürdürülebilirlik ve iklim acil durumu konularını hem TÜSİAD hem de Sabancı Topluluğu bünyesinde öncelikli olarak ele aldıklarının altını çizen TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar da, “Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yapılan analizlere göre, net sıfır hedeflerine ulaşabilmek için 2050 yılına kadar küresel ölçekte güneş enerjisi kaynaklarını 20 kat, rüzgar enerjisi kaynaklarını ise 11 kat artırmamız gerekiyor. 2050 yılında enerji tüketiminin %90’ı yenilenebilir kaynaklardan sağlanması öngörülüyor. Bu denli büyük dönüşüm hiç de kolay değil. Ve bu süreç her birimizin inancını ve çok çalışmasını gerektiriyor. Bu yolculukta gençlere en büyük tavsiyem; öncelikle umudunuzu kaybetmeyin. Çok çalışın; eğitimler alın, araştırmalar yapın, denemeler yapın ve kendinizi sürekli olarak geliştirin. Ve son olarak, sürdürülebilir bağlantılar kurun ve fırsatları kaçırmayın. Bu etkinlik de tüm bunlar için bir fırsat. Biz sizinle biriz ve beraberiz. Buradayız” dedi.

Sürdürülebilir Gelecek için İlham Veren Girişimler başlıklı oturumun konuşmacıları ise Plastic Move Kurucusu Büşra KöksalAlgbio Kurucusu Selen ŞenalWastespresso Kurucu Ortağı Cavid Bayramlı ve Blueit Kurucusu Hülya Tomak oldu.

Çevre Bilimci ve Ashoka Senior Fellow ve Türetim Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Good4Trust.org Kurucusu ve Kışkırtıcısı Dr. Uygar Özesmi‘nin “İklim Krizi Şimdi” başlıklı sunumunun ardından etkinlik “Sürdürülebilir Gelecek Fikir Maratonu” ile devam etti.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın