İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği tarafından hazırlanan “TR-“METALENDEKS: Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi” nisan ayı sonuçları açıklandı. Nisan ayında ihracat performansını etkileyen önemli bir unsurun, çalışma gün sayısının azalması olduğunun vurgulandığı rapor sonuçlarına göre, “TR-METALENDEKS” alt endeksleri bir önceki aya göre geriledi. Buna göre ihracat miktar endeksi 2024 Nisan ayında 110,05 puan olarak gerçekleşti. İhracat değer endeksi de çalışma gün sayısındaki gerileme ve ihracatın miktar olarak azalması sonucu düşüş göstererek 136,55 puana indi. Metal sanayi ihracat birim değer endeksi ise nisan ayında 124,09 puana yükselirken, dünya metal fiyatlarında yaşanan önemli artışlar sonrası ihracat birim fiyatları mart ayında 4,38 dolar/kg iken nisan ayında 4,64 dolar/kg olarak gerçekleşti.
İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB), sektörün ihracat artış oranları ile bir sonraki ay beklentisinin de yer aldığı “TR-“METALENDEKS: Türkiye Metal Sanayi İhracat Endeksi” nisan ayı sonuçları açıklandı. Şubat ve mart aylarında artış gösteren endeks, nisan ayında çalışma gün sayısının azalması nedeniyle artışa ara verdi. Nisan ayında ihracat endeksi bir önceki aya göre miktar ve değer olarak azalırken, dünya metal fiyatlarının yükselmesinin ihracat birim fiyatlarını desteklediği belirtildi.
ZORLU İHRACAT İKLİMİ NİSAN AYINDA SÜRDÜ
Endeksin nisan ayı sonuçlarına göre; Küresel ekonomide toparlanma ve metal sanayi ürünlerine yönelik talepte artış için beklenen küresel faiz indirimleri takvimi ötelenmeye başladı. Faiz indirimlerinde ötelemenin talepte hareketlenmeyi geciktireceği, ABD’de faiz indirimlerinin ötelenmesinin ise ABD dolarını güçlendirirken Euro dolar paritesini dolar lehine geliştireceği belirtildi. Küresel sanayi PMI verisinin nisan ayında 0,3 puan azalarak 50,3 olduğu bilgisinin paylaşıldığı sonuçlara göre, küresel sanayide toparlanmanın halen zayıf ve kırılgan olduğu, küresel metal sanayi PMI verilerinin ise mart ayından sonra nisan ayında da düşüş gösterdiği açıklandı. Üretim PMI 49,8 ve alınan siparişler PMI ise 47,6 puan olarak küçülme bölgesinde gerçekleşerek metal sanayinde iki ay üst üste gerilemenin olumsuz bir gelişme olarak görüldüğü ifade edildi. Çelik fiyatlarının Çin’in düşük fiyat politikası nedeniyle zayıf kaldığının açıklandığı endeks sonuçlarına göre, metallerden bakır ve alüminyum fiyatlarında artışlar yaşandı.
Yurtiçinde ise, yerel seçimler sonrası ekonomi yönetiminin ve programının aynen devam ettiği belirtilirken, ekonomi programında yeni sıkılaştırma önlemlerinin beklendiği ifade edildi. Nisan ayında ekonomi programına yeniden güven sağlanmaya başlandığı, buna bağlı olarak Türk lirasında değer kaybının yavaşladığı ve durağanlaştığı vurgulandı. Ancak yüksek maliyet artışlarının nisan ayında da devam ederek ve ihracatı olumsuz etkilediği belirtilirken, Nisan ayında ihracat performansını etkileyen önemli bir unsurun çalışma gün sayısının azalması olduğunun altı çizildi.
NİSAN AYINDA BİRİM FİYATLAR YÜKSELDİ
Metal sanayi ihracat miktar endeksi ve değer endeksinin, çalışma gün sayısının azalması ve ihracatın miktar olarak azalması sonucu nisan ayında gerilediği bilgisinin paylaşıldığı endekste; miktar endeksi 110,05 puana, ihracat değer endeksi 136,55 puana indi. Nisan ayında dünya metal fiyatlarında önemli artışlar gerçekleştiği ve bunun da ihracat fiyatlarına olumlu yansıdığının belirtildiği sonuçlara göre, Metal Sanayi İhracat Birim Değer Endeksi nisan ayında artış göstererek 124,09 puan oldu. İhracat birim fiyatları ise mart ayında 4,38 dolar/kg iken nisan ayında 4,64 dolar/kg olarak gerçekleşti. Endeks sonuçlarına göre mayıs ayından itibaren talep tarafında toparlanmanın başlaması beklentisi olduğu, ihracat pazarlarında talebin ikinci çeyrekte muhtemelen ilk çeyreğin üzerinde gerçekleşeceği bilgisi paylaşıldı.
İKİNCİ ÇEYREKTE BEKLENTİ OLUMLU
Nisan ayı beklenti endeksi sonuçlarına göre, mayıs ve haziran aylarında ihracat pazarlarında koşulların ilk çeyreğe göre daha olumlu olabileceği belirtilirken, alınan ihracat siparişlerinde düşüşün nisan ayında önemli ölçüde yavaşladığı ifade edildi. Miktar olarak ihracatta kademeli bir artışın olabileceği açıklandı. Ancak nisan ayında alıcıların fiyat baskısı ve fiyat indirim taleplerinin devam ettiği buna rağmen nisan ayında da alınan siparişlerde ihracat birim fiyatlarının sınırlı ölçüde yükseldiği bilgisine yer verildi.
YURT İÇİ SİPARİŞLER NİSANDA DÜŞTÜ
Sipariş alınan müşteri sayısındaki genel daralma eğiliminin yavaşlayarak sürdüğünün açıklandığı endeks sonuçlarına göre, müşteri sayısındaki azalmanın henüz kalıcı kayıp olmadığı ancak pazarlarda rakiplerin agresif yaklaşımları nedeniyle kalıcı müşteri kayıplarının oluşabileceği belirtildi. Bu süreçte alınan ihracat siparişlerindeki kar marjlarının artan küresel rekabetin de etkisiyle gerileme eğilimi içinde olduğu, yurtiçinden alınan siparişlerin nisan ayında yavaşlayarak düştüğü açıklandı. Üretimdeki gerilemede nisan ayında çalışma gün sayısının azalmasının etkili olduğu vurgulandı. Türk lirası cinsinden üretim maliyetlerinde artışların nisan ayında sürdüğünün belirtildiği endeks sonuçlarına göre, devam eden üretim düşüşü ve ilave sıkılaşma beklentileri çerçevesinde ham madde ve girdi stokları geriledi. İç pazarda yavaşlama beklentisi ve zayıf dış siparişler ile nihai ürün stoku temkinli bir düşüş gösterdi.
İKİNCİ ÇEYREKTE FAİZ İNDİRİMLERİ BEKLENİYOR
Yılın ikinci çeyreğinde beklenen ihracat pazarlarındaki toparlanmanın henüz oldukça zayıf olduğunun açıklandığı endeks sonuçlarına göre, küresel faiz indirimlerine ilişkin sürecin başlaması bekleniyor. Bununla birlikte mayıs ayında çalışma gün sayısının normalleşecek olması nedeniyle mayıs ayı ihracat performansının nisan ayının üzerinde olacağı kaydedildi. İhracatta bir yandan talep tarafında toparlanma beklenirken diğer yandan Türk lirasının değeri ve artışa devam eden maliyetlerin ihracatta rekabeti zorlaştıracağı belirtilirken, Mayıs-Haziran aylarında TL’nin reel olarak değerleneceği görülüyor. Ayrıca, enerji fiyatları ile olası yeni ücret artışlarının da ihracatta rekabeti daha da azaltacağı açıklanıyor.
İHRACAT 4 MİLYAR DOLARA DAYANDI
Açıklanan ihracat rakamları ve endeks sonuçlarını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Tecdelioğlu; demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatının nisan ayında geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 7 düşüş ile 919,3 milyon dolar olduğunu açıkladı. Demir ve demir dışı metaller sektörü ihracatının Ocak-Nisan döneminde yüzde 8,2 düşüşle 3,9 milyar dolar olduğunun bilgisini paylaşan Tecdelioğlu, sektörün Türkiye ihracatından yüzde 5,5 pay alarak sanayi sektörleri arasında 7. sırada yer aldığını belirtti.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.