Merkez Bankası, 2023 yılında 818,2 milyar liralık rekor bir zarar açıkladı.

TCMB’nin 31 Aralık 2023 tarihinde sona eren 92’inci Hesap Dönemi Bilançosu yayımlandı.

Buna göre bankanın 2023 yılında zarar 818,2 milyar lira olurken, aktifleri 6,92 trilyon lira olarak gerçekleşti. Zararın büyük bölümünün ise kur korumalı mevduat fark ödemelerinden kaynaklandığı bildirildi. 

TCMB, 2021 yılında 57,5 milyar lira, 2022 yılında 72 milyar lira kâr açıklamıştı. Ancak önceki yıllarda TCMB, elde ettiği kardan ihtiyat akçesi olarak Hazine’ye aktarım yapmıştı.

Merkez Bankası’nın açıkladığı bilançoya ilişkin Olağan Genel Kurul toplantısı ise 30 Nisan’da Ankara’da gerçekleşecek. Toplantının gündeminde, Banka Meclisi ve Denetleme Kurulunun 2023 hesap yılına ait raporlarının okunması ve görüşülmesi, 2023 yılına ait bilanço, kâr ve zarar hesabının onaylanması, Banka Meclisi üyelerinin ve Denetleme Kurulunun ibraları, Banka Meclisinin 30 Nisan 2024 tarihi bitiminde boşalacak iki üyeliği için seçim yapılması ve Denetleme Kurulunun 30 Nisan 2024 tarihi bitiminde boşalacak bir üyeliği için seçim yapılması bulunuyor.

“Kar veya zarar etmelerinin önemi yoktur”

Merkez Bankası’nın açıkladığı bilançoyu BloombergHT’ye değerlendiren Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Selva Demiralp, “Aslında merkez bankalarının kar veya zarar etmelerinin pek fazla önemi yoktur. Merkez bankaları kar amacı gütmezler. Merkez bankalarının başarısı koydukları hedefe ne derece ulaştıklarıyla ölçülür. Önemli olan merkez bankalarının kişilerle bir alış verişi olmamasıdır. Bizde ise KKM nedeniyle TC Merkez Bankası kişilerle parasal ilişkiye girdi. Bunu doğru bulmuyorum” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın