Kearney’in Küresel Perakende Endeksi, perakende sektöründe Türkiye’nin cazibesinin giderek arttığını ortaya koydu. Rapora göre Türkiye yeni küresel perakende merkezi olarak öne çıkıyor.
Uluslararası danışmanlık şirketi Kearney, Küresel Perakende Endeksi’nin 2024 yılı verilerini açıkladı. Türkiye’nin de aralarında yer aldığı 40 gelişen ülkenin perakende yatırımı açısından cazibesini değerlendiren endekste Türkiye bu yıl dokuzunculuğa yükseldi. Türkiye Küresel Perakende Endeksi’nde geçen yıl on ikinci sırada yer alıyordu. Listenin ilk sırasında Hindistan yer alıyor.
Kearney Küresel Perakende Endeksi, ülkelerin ekonomik istikrarları, kamu politikaları, rekabet durumu, e-ticaret seviyesi, tüketici davranışı, demografi gibi çeşitli kriterlere göre oluşturuluyor.
KÜRESEL ŞİRKETLER TEDARİKLERİNİN BİR KISMINI ASYA’DAN TÜRKİYE’YE KAYDIRDI
Rapora göre Türkiye yüksek enflasyona rağmen güçlü iç talebiyle öne çıkıyor. IMF’nin Türkiye’ye dair 2024 yılı ekonomik büyüme tahminini revize ederek yüzde 2.8’den yüzde 3.5’e yükselttiğine dikkat çeken Kearney, tüketim eğiliminin bu yıl da güçlü kalmasının beklendiğini vurguladı.
Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde küresel şirketlerin üretim merkezi olduğuna dikkat çeken Kearney, Benetton, Inditex gibi küresel şirketlerin son dönemde “Yakından tedarik” trendi kapsamında üretimlerinin bir kısmını Asya’dan ülkemize kaydırdığını kaydetti. Kearney, Türkiye’nin bu sektörde uluslararası şirketler için bir perakende merkezi olarak da öne çıktığını vurguladı.
TÜRKİYE’DE E-TİCARET HIZLI BÜYÜYOR
Kearney’in raporunda Türkiye’yle ilgili vurgulanan bir başka önemli gelişme, e-ticaretteki hızlı büyüme. E-ticaretin şimdiden toplam perakende pazarının yüzde 15-17’sine ulaştığını belirten Kearney, önümüzdeki dönemde bu oranın hızlı biçimde büyüyeceğini öngördü. Türkiye’de tüketicilerin yüzde 60’ının en az bir kez e-ticaret aracılığıyla ürün satın aldığına dikkat çeken Kearney Türkiye’de e-ticaretin yılda ortalama yüzde 25-30 büyümesini bekliyor.
PERAKENDEYE YÖN VEREN ALTI ANA TREND
Kearney’in Küresel Perakende Endeksi raporuna göre gelişen ülkelerde perakendeye yön veren altı ana trend bulunuyor. Bunların ilki makro ekonomik istikrarsızlığın yeni normal haline gelmiş olması. Ortadoğu’daki çatışmalar, Rusya-Ukrayna Savaşı, Çin-Amerika Birleşik Devletleri gerilimi gibi jeopolitik gelişmeler küresel makro ekonomik ortamı istikrarsız kılıyor.
İkinci trend, enflasyon nedeniyle tüketicilerin daha ucuz ve market markalı ürünleri tercih ediyor olması. Bu kapsamda ucuzluk marketlerinin pazar paylarını artırdığı ve ödül puan gibi müşteri sadakat programlarının yayıldığı gözleniyor.
Üçüncü trend ise e-ticaretteki hızlı büyüme. Sadece büyük şirketlerin değil küçük ve yerel şirketlerin de giderek artan oranda e-ticaret yapmaya başladığı ve sosyal medya ticareti, hiper lokal teslimat gibi alt trendlerin de güçlendiği görülüyor.
Öte yandan e-ödeme ve “Şimdi al, sonra öde” eğilimi de gelişen ülkelerde hızlı biçimde büyüyor. E-ödemenin de aralarında yer aldığı çok sayıda işlemin yapılabildiği “süper app’ler” de hızla yayılıyor. Kearney bunu gelişen ülkelerde perakendeye yön veren dördüncü trend olarak tanımlıyor. Yine bu kapsamda gelişen ülkelerdeki perakende şirketlerinin çoklu kanal stratejisine büyük bir ağırlık verdiği de gözleniyor. Öte yandan yapay zeka uygulamalarının da gelişen ülkelerdeki perakende şirketleri tarafından hızla artan oranda kullanıldığı görülüyor.
Perakende üreticilerinin tercihi yeniden Türkiye oluyor
Kearney Kıdemli Yöneticisi Emin Özuğur raporla ilgili değerlendirmeyi yaptı: ‘’Türkiye 85 milyonluk nüfusuyla, onlarca Doğu Avrupa ülkesinin veya Ortadoğu’daki Körfez ülkelerinin toplam nüfusundan daha büyük bir nüfusla, dünyanın en büyük perakende oyuncularının ilgisini çekmeye devam eden büyük bir tüketici pazarı. Sayısal büyüklüğüne ek olarak, artan e-ticaret oranları ve dijital bankacılık ve ödeme çözümleri ile perakende yatırımcıları için çekiciliğini sürekli arttırıyor. Küresel gerginliklerin bir sonucu olarak tedarik zincirlerinin kısalması ve Avrupa’daki markaların üretimlerini Çin’den daha yakın pazarlara kaydırması ile Türkiye, perakendecilerin üretim için yeniden tercih ettiği bir ülke olarak öne çıkıyor.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.