Ülkemizde birçok sektörde olduğu gibi yapı ve yalıtım alanında da çalışan kadın sayısı çok az. TÜİK’in 2023 yılı üçüncü çeyrek rapor verilerine göre, inşaat sektöründe çalışan kadın sayısı sadece 95 bin. Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, kadın istihdamını destekleyerek, eşitlik ilkesini istihdam politikalarına yansıtıyor. ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü dolayısıyla yaptığı açıklamada şirket olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ve cinsiyetten bağımsız olarak fırsat eşitliğini kurum kültürlerinin bir parçası olarak gördüklerini, kadın çalışan sayısı bakımından sektör ortalamasının üzerinde olduklarını söylüyor.

Türkiye’de yapı-yalıtım ve paralelinde inşaat sektörü, erkek egemen bir sektör olarak kabul ediliyor. Bu sektörlerde kadın çalışan sayısı erkek çalışan sayısına göre oldukça az. TÜİK’in açıkladığı 2023 üçüncü çeyrek rapor verilerine göre inşaat sektöründe çalışan erkek sayısı 1 milyon 933 bin iken, kadın çalışanların sayısı sadece 95 bin.  Sektör çalışanlarının yaklaşık yüzde 88’ini erkekler, yüzde 12’sini ise kadınlar oluşturuyor. Sektörde kadınların oranı Türkiye geneline göre yaklaşık 17 puan daha az durumda.

“Fırsat eşitliğini kurum kültürümüzün bir parçası olarak görüyoruz”

Türkiye’nin yüzde 100 yerli sermayeli en büyük yalıtım şirketi ODE Yalıtım, kadın istihdamını destekliyor ve eşitlik ilkesini istihdam politikalarına yansıtıyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde sektördeki kadın istihdamına yönelik açıklamalarda bulunan ODE Yalıtım Yönetim Kurulu Üyesi Ozan Turan, “Sektörümüz özelinde baktığımız zaman fiziki güç gerektiren alanlarda erkek çalışanlar ağırlıklı olsa da AR-GE’den satış pazarlamaya, kaliteden insan kaynaklarına kadar her alanda kadın çalışan sayısını artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Kadınların mesleki eğitimlerine yönelik projeler geliştirerek, istihdamının artmasına katkı sağlamalıyız. ODE Yalıtım olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini ve aslında cinsiyetten bağımsız olarak fırsat eşitliğini, kurum kültürümüzün bir parçası olarak görüyoruz. Yalıtımı erkek egemen bir sektör olmaktan çıkarmak istiyoruz. Buna da kendi şirketimizden başlıyoruz. Bu bilinçle yönetim kurulumuz da dahil olmak üzere her kademede çalışan kadın sayısını artırmak üzere çalışmalar yapıyor ve kadınların liderlik rollerinde daha fazla yer almasını destekleyen projeler geliştiriyoruz. Bu kapsamda 2016 yılında Kadınların Güçlenmesi Prensipleri beyanını imzaladık. O yıldan bugüne yetenek havuzunu geliştirmek, şirketimizin rekabet becerisini yükseltmek, kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik yükümlülüklerimizi yerine getirmek, kadın ve erkeklerin eşit fırsatlara ulaşmasını sağlayacak ekonomik ve sosyal koşulları yaratmak amacıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz” diyor.

“Kadın çalışan oranında sektör ortalamasının üzerindeyiz”

Ozan Turan, sözlerine şöyle devam ediyor: “Toplumsal cinsiyet eşitliğini söylemden eyleme dökerek, istihdama yansıtmamız gerekiyor. ODE’de şu an 400 çalışanımız bulunuyor. Toplamda 56 kadın çalışanımızla sektör ortalamasının üzerindeyiz. İdari kadın çalışan oranı yüzde 37 iken, sahadaki kadın çalışan oranımız yüzde 4, toplam çalışan oranımızın içinde ise kadınların oranı ise yüzde 14. ODE olarak bu oranı her kademede artırmayı hedefliyoruz. Daha önce kadın çalışanlarımız sadece mutfaktaydı ancak şu an üretimin içindeler. Bir işin gerekliliği kadınların çalışmasına uygunsa önceliği kadın adaylara veriyoruz. Taşeronda da önceliğimiz kadın çalışanlar. Kadın çalışanlarımızı sahaya alıştırıyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın