Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yayımlanan Dijital Türk Lirası 1. Faz Değerlendirme raporunda, Kullanıcı Egemen Kimlik (KEK) altyapısı ve W3C modeline uygun işlem akışlarının denendiği açıklandı. KEK modeli temel alınarak geliştirilen blokzinciri tabanlı kimlik yönetim platformu AyroID, kişisel ve kurum verilerinin farklı kurumlarla paylaşımında yeni bir sayfa açıyor. Ayrotek’in Genel Müdürü Ülker Gürpınar, TCMB’nin Dijital Türk Lirası projesi kapsamındaki KEK Yönetim ağını ve AyroID’nin getirdiği avantajları değerlendirdi.
 
Kullanıcıların dijital kimliklerinin kontrolünü kendilerine veren bir yaklaşım olan Kullanıcı Egemen Kimlik (KEK) yöntemi, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yürüttüğü Dijital Türk Lirası Projesi’nde öne çıkan kavramlardan biri olarak ön plana çıkıyor. Projede önerilen KEK modelinde bireyler, kimliklerini kimlik sağlayıcı kurumdan alarak kendi mobil cihazında saklayabilirken kurumlar ise belgenin geçerliliğini ve belgeyi kendisinin verdiğinin kanıtını blokzinciri ağında tutabiliyor.
 
AyroID, KEK modeline uyumlu olarak bireylerin kişisel verilerinin üzerinde ne zaman, nasıl ve kimlerle paylaşacağı konusunda tam kontrol sahip olmasını sağlayarak dijital mahremiyeti koruyan ve finansal işlemlerde veri mahremiyeti sağlayan dağıtık defter tabanlı bir kimlik yönetim platformu olarak öne çıkıyor.
 
“KEK modelinin getirdiği avantajlar geleceğin alışkanlıklarında önemli bir yere sahip olacak”
AyroID’yi ve Dijital Türk Lirası projesinin altyapısındaki KEK modelinin bugününü ve geleceğini değerlendiren Ayrotek’in Genel Müdürü Ülker Gürpınar, “Dijital ödemelerde tarafların kimliğinin doğrulanabilmesi için TCMB’nin yürüttüğü Dijital Türk Lirası projesinde KEK modeli öneriliyor. Ayrotek olarak geliştirdiğimiz doğrulanabilir blokzinciri tabanlı bir kimlik yönetim platformu AyroID ürünümüzün temelinde de KEK modeli yer alıyor. TCMB’nin Dijital Türk Lirası projesi kapsamında ilerleyen fazlarda kurulacak KEK yönetim ağına dâhil olmak isteyen finansal kurumlar, bu modele uyumlu AyroID ürünümüzü kullanarak yazılım geliştirme maliyet ve süresinden tasarruf edebilir, Ayrotek’in sahip olduğu blokzinciri ve kriptografi konusundaki uzmanlığından faydalanabilirler. KEK modelinin getirdiği avantajlar, finans sektöründe geleceğin alışkanlıklarında önemli bir yere sahip olacak.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın