Türkolog, diplomat, araştırmacı-yazar ve çevirmen Kanşaubiy Miziev’in edebiyat ve düellonun kesiştiği noktalara odaklanan araştırması Edebiyat ve Düello, Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı. Sanat aracılığıyla günümüze kadar gelen, geçmişi ortaçağa uzanan, belleğimize çok romantik efsaneler halinde yerleşen bu onurluluk mücadelesinin özellikle Rus edebiyatındaki yansımalarına odaklanan çalışmada, Türk edebiyatından düello örnekleri de yer alıyor. Edebiyat ve düello ilişkisini Puşkin, Dostoyevski, Tolstoy gibi ölümsüz isimlerin eserleri üzerinden ele alan kitap aynı zamanda bu büyük yazarların çoğunun düello olaylarına doğrudan müdahil olduğunu da anlatıyor.
Ayrıntı Yayınları’nın Sanat ve Kuram Dizisi’nden çıkan Kanşaubiy Miziev imzalı Edebiyat ve Düello, Türkiye’de düello konusunu ele alan ilk kitaplardan biri olarak okurlarla buluştu. Rusya’da yapılan ünlülerin düellolarını ve bunların Rus edebiyatındaki yansımalarını konu alan kitapta düello tarihinden kesitler, Rusya’da düello tarihi ve ünlü düellocular, Rus edebiyatında düello sahneleri gibi bölümlerin yanı sıra Türk edebiyatından düello örnekleri ve düello kurallarına dair ayrı bölümler de bulunuyor. Edebiyat ve Düello, özellikle renkli hayatları, asilik derecesine varan dik başlılıkları ve özgürlük tutkularıyla dikkat çeken iki büyük şairin, Aleksandr Puşkin ve Mihail Lermontov’un düello ile ilişkilerine geniş yer ayırıyor.
Dünya edebiyatında düello sahneleri bol miktarda temsil edilmektedir. Özellikle Rus yazarların eserlerinde, daha çok 19. yüzyılda ve 20. yüzyılın başlarında bu örneklere oldukça sık tanık oluyoruz. Bu dönemde düelloların arttığı gözlenmektedir ve biz de Edebiyat ve Düello’da daha çok Rus yazarların düello olaylarına karıştığını, düello sahnelerinin hemen hemen tüm büyük yazarların eserlerinde yer aldığını göstermeye çalıştık. Bunların arasında Yevgeniy Onegin, Yüzbaşının Kızı (A. Puşkin), Zamanımızın Bir Kahramanı (M. Lermontov), Ecinniler (F. Dostoyevski),Babalar ve Oğullar (İ. Turgenev), Savaş ve Barış (L. Tolstoy), Düello ve Ayı(A. Çehov) gibi eserler vardır.
Dahası var, bu büyük yazarların çoğu düello olaylarına doğrudan müdahil olmuştur. Örneğin, Aleksandr Puşkin düelloya 21 kez çıkmış ve eşi Natalya Gonçarova hakkında sosyetede çıkan dedikodulardan sonra kendisinin ve ailesinin itibarını korumak amacıyla yaptığı düelloda hayatını kaybetmiştir.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.