İnsan kaynakları bir firmanın ya da kurumun en önemli yapılarından bir tanesidir. Çünkü tüm işe alım ve çalışan performans değerlendirmeleri bu birimden yapılır. Dolayısıyla bir firmanın sürdürülebilirliğinin korunması için insan kaynaklarının doğru bir şekilde yönetilmesi gerekir. 

Bir firmada ya da kurumda çalışanlar ne kadar mutluysa verimlilik de doğru orantılı olarak fazla olacaktır. Kaliteli iş demek, kaliteli sonuçlar demektir. İnsan kaynakları yönetiminde iş akışı ve performansla beraber çalışanların psikolojisi, hedefleri gibi konular da ele alınır. Kısacası insan kaynakları yönetimi organizasyonun en önemli çarklarından bir tanesidir.

İnsan kaynakları yönetimi ne işe yarar?

İnsan kaynaklarının temel görevi insanları işe alma gözükse de çok fazla dalda yükümlülüğü vardır. İnsan kaynakları, işe alınan kişilerin eğitimden de sorumludur. Onların gelişmesine destek olmak, mevcut işyerinde mutlu olmasına yardımcı olmak ve sürekliliği sağlamak yine insan kaynakları yönetimi ile ilgilidir. 

Özellikle günümüzde dijitalleşmeyle beraber insan kaynakları yönetimi (İKY) çok daha önemli bir hâle gelmiştir. Bahsedilen İK süreçlerini yönetmek ve bu süreçleri tek bir yerden yapmak da iş gücü ve zaman tasarrufu sağlar.

İnsan kaynakları yönetimi, iş yeri ve çalışanla ilgili stratejik yaklaşımlar sergiler. İKY ne kadar iyi olursa çalışanların motivasyonu o kadar artar, şevkle ve hedef koyarak çalışırlar. Bununla beraber firmanın daha iyi üretim, hizmet sağlamasına da ciddi bir katkıda bulunurlar. 

İnsan kaynakları yönetimi kullanma avantajları nelerdir?

İnsan kaynaklarının bir firmaya ya da kuruluşa katacağı çok fazla pozitif etki vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • İş süreçlerini hızlandırması
  • Çalışanların motivasyonunu arttırması
  • Değişken koşullara uyum sağlamayı kolaylaştırması
  • Çalışanlar arasında yetenekleri daha net belirleyebilmesi
  • Çalışanların deneyimlerini iyileştirebilmesi 
  • En iyi yetenekleri çekebilmesi
  • Verimli bir şekilde bordro yönetimi sağlaması
  • Büyüyen şirketle beraber yeni ihtiyaçları belirlemesi
  • Çalışanlar arasında ölçülebilir performans hesaplaması yapabilmesi

İnsan kaynakları yönetimi günümüzde dijital olanakların da artmasıyla çok daha efektif bir şekilde yapılabilmektedir. Çünkü bahsedilen pek çok süreci aynı anda, hızlı ve hatasız bir şekilde takip edebilmek verimlilik açısından önemlidir. 

Güçlü bir insan kaynakları yönetimi güçlü bir firma anlamına gelir. Bu sebeple diğer tüm birimlerde olduğu gibi insan kaynakları yönetimi konusunda da titiz davranmak pek çok artıyı beraberinde getirecektir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın