Bayramiç Dağahmetçe köyü, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 25 km uzaklıkta, Kaz Dağları’nın güney yamacında kurulmuş bir köydür. 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre köyde 99 kişi yaşamaktadır. Köyün adı, 1912 yılında Balkan Savaşı sırasında buraya yerleşen Dağahmetli aşiretinden gelmektedir.
Köyün doğal güzellikleri, zengin bitki çeşitliliği ve temiz havası, köyü ekoturizm ve kırsal turizm için cazip bir yer haline getirmiştir. Köyde, zeytin, ceviz, kestane, kiraz, elma, armut, erik, ayva, incir, üzüm, dut, badem, fındık, ceviz, kavak, çam, meşe, gürgen, ıhlamur, kızılcık, karayemiş, böğürtlen, ahlat, yabani gül, yabani sarımsak, yabani soğan, yabani nane, yabani kekik, yabani adaçayı, yabani fesleğen ve daha birçok bitki türü yetişmektedir. Köyde, tarım ve hayvancılık dışında başka bir gelir kaynağı yoktur. Köyde, ilköğretim okulu bulunmamakta, ancak köy halkı taşımalı eğitim sisteminden faydalanmaktadır.
Ekoturizm proje direktörü Beytullah Yılmaz; ” Türkiye geneli 6 il ve 48 ekolojik köyün proje direktörlüğünü yapmaktayım. 48. projemi Çanakkale ili Bayramiç ilçesi Dağahmetçe Köyü’nü seçtim. Bölgeye defalarca geldim. Endemik bitki türlerini inceledim. Dağahmetçe Köyü’nün en güzel arazisinde Ekolojik Yaşam Köyü’nü kurmaya karar verdik. Dağahmetçe Yaşam Köyümüz inovatif teknoloji ve sürdürülebilirlik kavramı gözetilerek yöresel halk ile harmanlama yapılarak ortaya çıkacaktır. Projemizin alanı oldukça büyüktür, Projemizde yöresel lezzet durakları, gastronomi lokantası, doğal ekolojik yaşam evleri, Aroma Cafe, Apiterapi ve Aromaterapi üniteleri, tıbbi aromatik bitki yetiştiriciliği gibi birçok dalda hizmet verecektir. Projemiz hakkında daha geniş bilgi almak için 0 544 608 84 80 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz ” ifadelerini kullandı.
Kaz Dağları’nın Cenneti: Bayramiç Dağahmetçe Köyü
Bayramiç Dağahmetçe köyü, ekoturizm ve kırsal turizm tesis alanı projelerine uygun bir konumdadır. Bu projeler, köyün kalkınmasına, köyden kente göçün önlenmesine, köy yaşamının canlandırılmasına ve doğal kaynakların korunmasına katkı sağlayacaktır. Bu projelerde, köyün oksijen zengini havası, doğal yaşamı, geleneksel mimarisi ve inovatif teknolojisi bir arada sunulacaktır. Bu projelerde, Dağahmetçe köyü örnek bir köy olarak gösterilecektir.
Bayramiç Dağahmetçe köyü, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine bağlı, Kaz Dağları’nın güney yamacında kurulmuş bir köydür. Köy, doğal güzellikleri, zengin bitki çeşitliliği, temiz havası, geleneksel mimarisi ve inovatif teknolojisi ile ekoturizm ve kırsal turizm için ideal bir yerdir. Bu makalede, köyün tarihçesi, coğrafyası, ekonomisi, eğitimi, sosyal yaşamı ve turizm potansiyeli hakkında bilgi verilecek ve köyün geleceği için öneriler sunulacaktır.
Köyün Tarihçesi
Köyün adı, 1912 yılında Balkan Savaşı sırasında buraya yerleşen Dağahmetli aşiretinden gelmektedir.
Köy, Kurtuluş Savaşı’nda da önemli bir rol oynamıştır. Köy halkı, Yunan işgaline karşı direnmiş ve milli mücadeleye destek vermiştir.
Köy, 2020 yılında yapılan nüfus sayımına göre 99 kişi yaşamaktadır. Köyün nüfusu, son yıllarda köyden kente göç nedeniyle azalmıştır.
Köyün Coğrafyası
Köy, Çanakkale’nin Bayramiç ilçesine 25 km uzaklıkta, Kaz Dağları’nın güney yamacında kurulmuştur.
Köy, ortalama 600 metre rakımda, ormanlık bir alanda yer almaktadır.
Köyün iklimi, Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş iklimidir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlıdır.
Köyün toprak yapısı, alüvyal, kumlu, killi ve tınlıdır.
Köyün su kaynakları, Kaz Dağları’ndan gelen dereler, kaynaklar ve kuyulardır. Su kalitesi iyidir.
Köyün Ekonomisi
Köyün ekonomisi, tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Köyde, başka bir gelir kaynağı yoktur. Köyün geliri Ekoturizm projesi ile artacaktır. Dağahmetçe köyü yerli ve yabancı turistlerin uğrak mekanı olacaktır.
Köyde, zeytin, ceviz, kestane, kiraz, elma, armut, erik, ayva, incir, üzüm, dut, badem, fındık, ceviz, kavak, çam, meşe, gürgen, ıhlamur, kızılcık, karayemiş, böğürtlen, ahlat, yabani gül, yabani sarımsak, yabani soğan, yabani nane, yabani kekik, yabani adaçayı, yabani fesleğen ve daha birçok bitki türü yetişmektedir.
Köyde, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, arıcılık, seracılık ve mantarcılık yapılmaktadır.
Köyde, tarım ve hayvancılık ürünleri, organik ve doğal yöntemlerle üretilmektedir. Köy halkı, ürünlerini kendi tüketiminin yanı sıra, ilçe ve il merkezlerine de satmaktadır.
Köyün Eğitimi
Köyde, ilköğretim okulu bulunmamaktadır. Ancak, köy halkı taşımalı eğitim sisteminden faydalanmaktadır. Köyden, ilçe merkezindeki okullara servis araçları ile gidilmektedir.
Köyde, ortaöğretim ve yükseköğretim seviyesinde eğitim alan öğrenci sayısı azdır. Bu öğrenciler, ilçe veya il merkezlerindeki yurtlarda veya akrabalarının yanında kalmaktadır.
Köyde, halk eğitim merkezi bulunmamaktadır. Ancak, köy halkı, ilçe merkezindeki halk eğitim merkezinden yararlanabilmektedir. Köy halkı, meslek edindirme, el sanatları, bilgisayar, yabancı dil, sağlık, çevre, girişimcilik gibi kurslara katılabilmektedir.
Köyün Sosyal Yaşamı
Köyde, sosyal yaşam, geleneksel ve sıcak bir atmosferde sürdürülmektedir. Köy halkı, birbirine yardımlaşma, dayanışma ve paylaşma duyguları içindedir.
Köyde, düğün, nişan, sünnet, bayram, mevlit, cenaze gibi törenler, köy meydanında veya köy kahvesinde yapılmaktadır. Bu törenler, köy halkının bir araya gelmesine, kaynaşmasına ve eğlenmesine vesile olmaktadır.
Köyde, folklorik ve kültürel etkinlikler de düzenlenmektedir. Köy halkı, yöresel oyunlar, türküler, hikayeler, şiirler, ninniler, bilmeceler, atasözleri, deyimler gibi kültürel miraslarını yaşatmaktır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.