İKV Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, İtalya Başbakanı Giorgia Meloni’nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyareti sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Başkan Zeytinoğlu, ziyareti değerlendirirken, Türkiye-İtalya ilişkilerinin önemine dikkat çekti ve göç, güvenlik, enerji gibi konulardaki iş birliğinin yanında kültürel alandaki etkileşimin önemini vurguladı.

Başkan Zeytinoğlu şunları söyledi:
“İtalya Başbakanı Meloni’nin Türkiye ziyareti kritik bir yıla girdiğimiz bugünlerde oldukça önem taşıyor. İtalya, AB’nin Ukrayna Savaşı’nda oynadığı rol açısından önemli bir aktör. Rusya’ya karşı Ukrayna’ya desteğin devamı için de İtalya’nın AB karar alma sürecindeki rolü kritik. Bu sene Avrupa Parlamentosu seçimleri olacak. Yeni AP’nin göreve başlamasının ardından da Avrupa Komisyonu ve AB Konseyi gibi iki önemli kurumun Başkanları belirlenecek. Daha sonra 2024 Kasım’da yapılacak olan ABD seçimleri son derece belirleyici olacak. Trump’ın seçilmesi halinde ABD-Avrupa ilişkisinde ciddi sorunlar baş gösterebilir. AP seçimlerinde aşırı sağ grupların güçlü bir şekilde Parlamento’da yer alması ise Avrupa siyaseti açısından son derece tehlikeli bir gelişme olur. AB’nin karar alma ve yasama süreçlerini ciddi biçimde zora sokar.  AB ve Türkiye’nin yakın çevresindeki iki büyük çatışmanın sona ermesi Türkiye ve İtalya’nın ortak yararına. İsrail’in Gazze saldırısının durması için de bu seneki G7 Dönem Başkanı olarak İtalya’nın destek vermesi Türkiye’nin pozisyonu ile paralellik taşıyor. İtalya bölgeye barış gücü gönderebileceğini de açıkladı. Özellikle Ortadoğu’da yayılma sürecine giren savaşın bitirilmesi açısından İtalya ve Türkiye’nin birlikte çalışması gerekiyor”.

İtalya, Türkiye İçin Önde Gelen Bir Ekonomik Partner

“12 milyon doların üzerinde ihracat ile İtalya Ocak-Aralık 2023 döneminde en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında %4,8 ile 5. sırada geliyor. Ülkemizde 1500’ün üzerinde İtalyan sermayeli firma bulunuyor. Ayrıca yatırımlar açısından gerek İtalyan şirketlerinin Türkiye’deki yatırımları gerekse Türk şirketlerin İtalya’daki yatırımları ikili iş birliği açısından önemli bir katma değer yaratıyor. Yenilenebilir enerji, döngüsel ekonomi, sürdürülebilir tekstil, gıda, otomotiv gibi sektörel iş birlikleri Türkiye’nin Avrupa Yeşil Mutabakatı ve dijital İç Pazar stratejilerine uyumunda önemli bir fark yaratabilir. Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği’nin güncellenme süreci halen gündemimizde. Geçtiğimiz sene AB Dış ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve Avrupa Komisyonu’nun Komşuluk Politikası ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi’nin hazırladığı rapor bazı şartlara bağlı olarak gümrük birliği güncellenme sürecinin başlatılmasını öneriyordu. Bu süreçte de İtalya ile iş birliği sürecinin hızlandırılmasında fayda olacak. Son olarak, Türk vatandaşlarının muzdarip olduğu Schengen vize sürecinin kolaylaştırılmasında da İtalya’nın desteğini talep ediyoruz. İtalya başvuru ret oranlarına baktığımızda, AB ülkeleri arasında nispeten daha olumlu sonuçlar görüyoruz. Geçtiğimiz senelerde toplam başvuruların %93’üne vize verilmiş. Ancak randevu süreçlerinin hızlandırılması ve uzun süreli vize verilmesi özellikle iş insanları, öğrenci, akademisyen ve sivil toplum örgütü mensupları için gerekiyor. Kültürel temasların sıklaştırılması iki ülke arasındaki ilişkilerin ve Avrupa’nın geleceği açısından da son derece faydalı olacaktır”.

sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın