Yıllık peynir ihtiyacının tümünü ithalatla karşılayan Japonya, Türk firmaları için kapıları araladı. İstanbul, Ege ve Akdeniz İhracatçı Birliklerinin ortak çalışması sonunda Türkiye, Japonya Peynir İthalatçıları Derneği’nin resmi üyesi oldu.
Altı aylık deneme sürecinin ardından üyelik atılan imzaların ardından resmileşti. İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği (İSHİB) Başkan Yardımcısı Teoman Durukan, sektörü temsilen katıldığı törenin ardından, “Bu üyelik, özellikle yöresel ve özel üretim Türk peynirleri için Japonya pazarının kapılarını açtı” dedi.
Sektör birlikteliği başarıyı getirdi
Türkiye’nin su ürünlerinde ciddi pazarı olan Japonya’ya süt ürünlerinde ise yok denecek kadar az ihracat yapıldığına vurgu yapan Teoman Durukan, süreci şöyle anlattı:
“Japonya, süt ve süt ürünlerinde net ithalatçı bir ülke. Ürettikleri sütleri likit olarak tüketiyorlar. Peynir ve benzeri ürünlerde hiç üretimleri yok. Tamamıyla ithal ediyorlar. Yıllık ithalat rakamları 1,5 milyar dolar seviyelerinde ve bizim bu rakam içindeki payımız ne yazık ki yok denecek kadar azdı. Böylesine büyük bir pazarda yer alabilmek için çok çaba harcadık. Uzun yıllardır ülke olarak Foodex Japan Fuarı’na katılıyoruz. Diğer taraftan, Ticaret Bakanlığı’nın 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Desteklenmesi Tebliği kapsamında yürütülen proje kapsamında geçtiğimiz yıl Japonya’ya bir ticaret heyeti gerçekleştirdik. Heyet kapsamında Ticaret Müşavirliğimizin desteği ziyaret ettiğimiz Japonya Peynir İthalatçıları Birliği ile iş birliği yapmak üzere anlaştık. 18 Ocak’ta ise Birliğe Akdeniz, Ege ve İstanbul Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği olarak üye olduk.”
Yedi Uluslararası üyeden birisi Türkiye…
Japonya’da süt ve süt ürünlerine yönelik çalışma yapan Peynir İthalatçıları Derneği, Türkiye’deki ihracatçı birlikleri tarzında görev yapıyor. Bugüne kadar firma bazında 26, Birlik bazında 14 ve Uluslararası düzeyde 6 üyesi bulanan Kurumun yedinci uluslararası üyesi Türkiye oldu. İSHİB Başkan Yardımcısı Teoman Durukan, üyeliğin sektöre ve Türk firmalarına ne tür bir avantaj sağlayacağını şöyle anlattı:
“Öncelikle derneğe üye olmamızla birlikte Japonya pazarı ile ilgili bütün bildirimler, organizasyonlar, tanıtım faaliyetlerinden haberdar olacağız. Ayrıca, genele açık olmayan özel fuarları oluyor. Gerçek ithalatçıları getirdikleri, sadece peynir firmalarının olduğu çok özel fuarlar. Bu fuarlara katılım sağlayacağız. Hepsinden önemlisi üyelikle birlikte orada söz sahibi olacağız. Geçtiğimiz kasım ayında; Japonya Peynir İthalatçıları Birliği’nin uluslararası katılımcılarla gerçekleştirdiği Peynir Festivali’nde ülkemizi temsil ederek, geleneksel Türk peynirlerimizin tanıtımını ve tadım etkinlikleri yaptık. Büyük ilgi gören etkinlikte son derece olumlu geri dönüşler aldık. Bundan sonra da Japonya pazarına yönelik yoğun bir tanıtım çalışması sürdüreceğiz.”
Japonya’ya mal satan, diğer ülkelere de kolay ihracat yapar
Japonya’nın kalite anlayışı çok yüksek bir pazar olduğunu hatırlatan Teoman Durukan, “Bir Çin pazarını konuşuyor olsaydık tonaj, miktar konuşurduk. Ama Japonya’da katma değerli ürünler konuşuyoruz. Birim fiyatı çok daha yüksek olan yöresel peynirlerimizden konuşuyoruz. Örnek vermek gerekirse mağarada yapılan Türk peynirleri gibi. Bizler için katma değerli bir piyasa. Bu piyasaya giren ve kalmayı başaran firmalarımız, diğer firmalar için de örnek teşkil edecek. İnanıyorum ki daha çok üreticimiz ve firmamız yüksek katma değerli üretime daha fazla yönelecek. Japon tüketicisinin öncelikle güvendiği ürünü tercih ettiğine dikkat çeken Durukan, bu nedenle Japonya’ya ihracat yapan firmaların bu konuya çok dikkat etmesi gerektiğini vurguladı. Japonya’ya ihracat yapmanın itibarının çok yüksek olduğuna da değinen Durukan, “Japonya’da bir isminiz olduğu zaman diğer ülkelere de marka anlamında çok daha rahat ihracat yapabilirsiniz. Japonya’ya süt ve süt mamulleri ihraç eden bir firmamız, başka bir ülkede bunu referans gösterdiğinde birçok soru işareti daha işin başında ortadan kalkıyor. Kendinizi tekrar tekrar anlatmanıza gerek kalmıyor” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin Japonya Peynir İthalatçıları Derneği’ne üye olmasının ülke ihracatı için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Teoman Durukan, Devletin desteğine de teşekkür etti. Durukan, “Tokyo Büyükelçimiz Sayın Korkut Güngen başta olmak üzere Ticaret Baş Müşavirimiz Sayın Mukaddes Nur Yılmaz ve Ticaret Müşavirimiz Sayın Güzide Zeynep Karahisarlı’ya sektörüm ve ülkem adına çok teşekkür ederim. Sürecin başından itibaren bizimle birlikte oldular ve tüm konularda bizlere destek verdiler” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.