Onkoloji, hematoloji, immünoloji, metabolizma gibi nadir hastalıklar başta olmak üzere göz, çocuk sağlığı ve medikal estetik alanlarında sunduğu ilaç ve ilaç dışı inovatif çözümlerle sağlık alanının öncü şirketi TRPharm Genel Müdürü İsmet İnce, sektörün zorlu geçen bir yıla rağmen büyüdüğüne dikkat çekti. İhracatta her geçen gün daha fazla yol alındığını belirten İnce, “Beş yıl önce sektör ihracat rakamlarının 800 milyon dolar seviyelerindeyken, bugün 2 milyar doları geçtik. Türkiye’nin uzun dönemde 20-30 milyar dolar rakamlarına ulaşabileceği kanaatindeyim” dedi.

Zorlu bir yılı geride bırakan ilaç sektörü her şeye rağmen büyümesini sürdürdü. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası verilerine göre 2023 yılının ilk 10 ayında, Türkiye ilaç pazarı 167 milyar TL düzeyine, miktar bazında ise 2,2 milyar kutu seviyesine ulaştı. Üretim ise bir önceki senenin aynı dönemi karşılaştırıldığında %1,9 arttı. Başta ülkemizi sarsan deprem felaketi ve ekonomideki dalgalanmaların sektörü ciddi anlamda etkilediğini belirten TRPharm Genel Müdürü İsmet İnce, “2023 yılı sektörümüz için özveri, anlayış ve bir miktar sabır yılı oldu” dedi. 

Sektörün üretim konusunda önemli ilerleme kaydettiğine dikkat çeken İnce, Türkiye’de tüketilen her 100 kutu ilacın 90’ının Türkiye’de üretildiğinin altını çizdi. İhracatta da her geçen gün daha fazla yol alındığını söyleyen İnce, şöyle devam etti: “Bundan beş yıl önce sektör ihracat rakamları 800 milyon dolar seviyelerindeyken, bugün 2 milyar doları geçtik. Tüm zorluklara rağmen ülke olarak ihracat potansiyelimiz çok daha fazla.  Önümüzdeki 5 yıl içinde rahatlıkla 5-6 milyar dolar rakamını yakalayacağız. Uzun dönemde de Türkiye’nin 20-30 milyar dolar ihracat rakamlarına ulaşabileceği kanaatindeyim.”

2024 yılının da fiyat ve kur makası açısından bakıldığında sektörü zorlayacağının altına çizen İnce, TRPharm’ın 2024 hedeflerini ise şöyle anlattı: “Şu anda onkoloji, hematoloji, immünoloji, metabolizma gibi nadir hastalıklar başta olmak üzere göz, çocuk sağlığı ve medikal estetik alanlarında 70’ten fazla ürünümüz bulunuyor. 50’nin üstündeki partnerle portföyümüze yeni ürünler katmak amacıyla çalışıyoruz. Hedefimiz kendimize ait orijinal patentli ürünler geliştirmek. Önümüzdeki dönemde odaklandığımız alanlarda yeni molekülleri portföyümüze katmak için çalışmalarımız son hız devam ediyor. İstanbul ve Dubai’den sonra 3. ofisimizi Gana’da açtık. Avrupa’ya açılışımızın ilk adımını da yakın zamanda atacağız. Uluslararası varlığımızı arttırmak için 2024 planımızda da birçok adım bulunuyor. Kendi ürünlerimizi üretmek için dünyanın çeşitli yerlerinde çeşitli iş ortaklarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Fanconi Anemisi ve FMF (Ailevi Akdeniz Ateşi) için partnerlerimizle geliştirdiğimiz iki molekülün faz 2 çalışmalarına devam ediyoruz.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın