Tarımsal üretimde Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden biri olan Agrotech, Profert’i satın almasının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) ek bir açıklamada bulundu. Şirketin 1 milyon 500 bin TL tutarındaki sermayesinin, yüzde 70’ine karşılık gelen 1 milyon 50 bin TL nominal değerli hisselerinin satın alımının ardından gelen açıklamada, Profert’in doğrudan herhangi bir gübre üretimi bulunmadığına; üretici firma olan GMT Tarım ve Profert arasında imzalanan, 20 yıl süreli protokole dikkat çekildi. Buna göre, GMT Tarım tarafından üretilecek gübre ve diğer ürünlerin maliyet bedeli üzerinden Profert’e satılacağı, Profert’in de bu ürünlerin satışını gerçekleştirdiği kaydedildi. Bu kapsamda GMT Tarım’ın üçüncü kişilere satış yapamayacağı; GMT Tarım’ın Profert’in fabrikanın tüm giderlerini karşılaması şartıyla, kendine ait olan tesis, makine, marka, lisans ve ürün tescillerinin kullanım hakkının 20 yıl boyunca sadece Profert’e ait olduğunu kabul ettiği ifade edildi. Profert’in fabrika giderlerini karşılamaması durumunda GMT Tarım’ın tek taraflı olarak cayma hakkına sahip olacağı sözleşme süresinin karşılıklı mutabakatla uzaması durumunda kullanım hakkının da uzayacağı belirtildi.

Tarım ve teknoloji şirketi Agrotech, gübre üretimi alanında faaliyetlerini sürdüren Profert’in yüzde 70 hissesinin satın alınmasının ardından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) ek bir açıklamada bulundu. Açıklamada, Profert’in doğrudan herhangi bir gübre üretimi bulunmadığına; üretici firma olan GMT Tarım ve Profert arasında imzalanan, 20 yıl süreli protokole dikkat çekildi. Buna göre, GMT Tarım tarafından üretilecek gübre ve diğer ürünlerin maliyet bedeli üzerinden Profert’e satılacağı, Profert’in de bu ürünlerin satışını gerçekleştirdiği kaydedildi. Bu kapsamda GMT Tarım’ın üçüncü kişilere satış yapamayacağı; GMT Tarım’ın Profert’in fabrikanın tüm giderlerini karşılaması şartıyla, kendine ait olan tesis, makine, marka, lisans ve ürün tescillerinin kullanım hakkının 20 yıl boyunca sadece Profert’e ait olduğunu kabul ettiği ifade edildi. Profert’in fabrika giderlerini karşılamaması durumunda GMT Tarım’ın tek taraflı olarak cayma hakkına sahip olacağı sözleşme süresinin karşılıklı mutabakatla uzaması durumunda kullanım hakkının da uzayacağı kaydedildi.

PAY SATIN ALMA SÜRECİ PROTOKOL TARİHİNDEN BİR YIL SONRA

KAP açıklamasında öne çıkan diğer başlıklar ise şunlar oldu: “GMT Tarım’ın üretim için ihtiyacı olan tüm işletme finansmanı ile her türlü gideri Profert tarafından karşılanacaktır. Bu şekilde 2024 yılı ocak ayında karşılanacak işletme sermayesi ihtiyacı 20 milyon TL’yi geçmeyecektir. GMT Tarım, ürettiği ürünleri Profert’e satmadıkça GMT Tarım’ın ilave işletme sermayesi ihtiyacı karşılanmayacaktır. İşletme sermayesi her ay başında karşılıklı mutabakatla tekrar ele alınacak ve Profert mutabakatla kararlaştırılmış işletme sermayesini hiçbir şekilde ödemekten kaçınamayacaktır. GMT Tarım’ın müşteri portföyü, müşterileri ve bayileri Profert’e devredilecektir. Devri kabul etmeyen GMT Tarım’ın müşterilerine yapılacak satışlar GMT Tarım üzerinden yapılmaya devam edilecek, söz konusu satışlardan elde edilecek kar ise fatura karşılığı Profert’e ait olacaktır. Taraflar haklı sebeplerin varlığı halinde ve iş akışını engellemeyecek şekilde karşı tarafın mali kayıtlarını denetleme ve gerektiğinde özel denetçi tayin etme hakkına sahiptir. Protokol tarihinden 1 yıl sonra Profert, GMT Tarım’ın tüm paylarını, mutabık kalınması halinde yapılacak durum tespitinin ardından payların her türlü takyidattan ari olması halinde satın alacaktır. Satın alım işlemi nominal değer üzerinden gerçekleştirildiğinden Profert için ayrıca bir değerleme yapılmamıştır.”

TARIMSAL KALKINMAYA KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Agrotech Genel Müdürü Hasan Hüseyin Demiröz, daha önce Profert’in satın alımına ilişkin, “Agrotech olarak, tarımsal üretimin tüm aşamalarında etkin bir rol oynamayı hedeflediğimiz bu adımı son derece önemsiyoruz. Profert, geniş ürün portföyüyle bitki besleme, toprak düzenleme ve bitki gelişim düzenleyicisi gibi toprakla ilgili tüm sorunlara çözüm getirebilecek bir konumda bulunuyor. 2002 yılından bu yana üretimiyle öne çıkan bu yerli firma, Türkiye’nin her bölgesinde temin edilebilir ürünler sunuyor. Bugüne kadar 9 ülkeye ihracat yapan firmanın ürünleri Avrupa Birliği tarafından da ruhsatlanmış durumda. Agrotech olarak bu kararı almamızdaki en önemli etkenlerden biri de şirketin daha az gübreyle daha verimli bir toprak hedefleyen ve toprağı daha az kirleten akıllı gübreler konusunda akıllı gübre üretimini gerçekleştiren ilk yerli firma olması. Toprakta 70 ila 110 gün arasında azotun devamlılığını sağlayan akıllı gübreyle, her dönem bitkinin azota ihtiyacı olduğunu düşündüğümüzde verimlilik önemli ölçüde artırılıyor. Bu adımla hem tarımsal üretimin her alanında hem de raflara çıkmasını planladığımız tüm ürünlerimizde ülkemizin tarımsal kalkınmasına katkı sunmaya devam edeceğiz.” açıklamasını yapmıştı.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın