Verilerin merkeziyetsiz bir şekilde depolanmasını ve paylaşılmasına yönelik çalışmalar yürüten Swarm Foundation, Swarm 2.0’ı duyurdu. Kullanıcılara daha güçlü ve özgür bir dijital deneyim sunmak için tasarlanan Swarm 2.0, Price Oracle ve kusursuz ağ istikrarı da dahil olmak üzere devrim niteliğinde birçok özellik sunuyor.

Günümüzde veriler, keyfi olarak okuyabilen ve kuralları değiştirebilen bir şirketin işlettiği merkezi bir sunucu üzerinden yönlendiriliyor. Buna karşın açık kaynaklı yazılımı yaygınlaştırmak için birden fazla kişinin değiştirmesi ve erişmesi gereken verileri depolamak için ortak bir sabit diske erişimi olan programlara ihtiyaç duyuluyor. Swarm, bu kapsamda merkeziyetsiz bir depolama imkânı sunarak bu amaca katkı sağlıyor. 2021 yılından bu yana bu doğrultuda faaliyetlerini sürdüren Swarm Foundation, Swarm 2.0 güncellemesiyle çalışmalarını bir adım öteye taşımayı planlıyor. Ağ güvenilirliğinde yeni bir çıta belirleyen güncellemeyle birlikte çalışma süresi, dikkate değer ölçeklenebilirlik ve gelecekte artmaya hazır olan UL/DL hızları, sadece 2023 yılında ağda on kat büyüme etkisi yarattı.

Polygon ve ESA, Swarm ekosistemine dahil oldu

ESA ve Polygon Village, verilerin özel ve açık bir biçimde kullanılmasını ve teşvik edilmesini sağlamak amacıyla Swarm ekosistemine katıldı. Bu katılım, dünyanın en büyük blockchain’lerinden biri olarak öne çıkan Polygon’un ve Avrupa Uzay Ajansı Phi Lab’in (ESA), bu güncellemelerin sağladığı değerin farkında olduğunu gösterdi. Ayrıca Swarm 2.0, sunduğu hizmetlerle yalnızca Polygon Village ve ESA ile değil; Kiwix, Streameth, Dappnode ve Etherna gibi birçok kuruluşla da önemli iş birlikleri için zemin oluşturdu.

Price Oracle, kendi türündeki ilk örnek olmasıyla dikkat çekiyor

Öte yandan Swarm 2.0’ın sunduğu özelliklerden biri olan ve 2023 yılının Kasım ayında başlatılan Price Oracle sistemi, kendi türündeki ilk örnek olmasıyla dikkat çekiyor. Arz ve talebe dayalı olarak çalışan sistem, Swarm’ın depolama fiyatlarını otomatik, adil, şeffaf ve eşitlikçi bir şekilde gerçek zamanlı olarak ayarlayarak kullanıcılarına daha adil bir hizmet sunuyor. 

Yine sunulan bir diğer özellik Eraser Coding (EC) ise veri erişilebilirliği hizmeti sağlıyor. Swarm ağının en büyük iyileştirmelerinden biri olarak öne çıkan Eraser Coding, ağda yaşanan felaket durumları dahil olmak üzere veri erişilebilirliğini garanti ediyor.

Swarm Foundation, önümüzdeki süreçte üretim aşamasına geçerek ağı güçlendirmeye ve toplum merkezli bir geliştirme modelini desteklemeye odaklanacak. Bu yaklaşım ise Swarm’ın kullanıcılar tarafından şekillendirilmesini sağlayacak.

Öte yandan merkeziyetsiz yapay zekâ, kilit stratejik noktalardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Swarm da bu alanda oldukça önemli bir konuma sahip. Çünkü Swarm’ın teknoloji mimarisi, diğer çözümlerle karşılaştırıldığında çok daha fazla olanak sağlıyor. Ayrıca “The Great Data Upload” ve Swarm’ın kamu yararına yönelik çalışmaları etrafında devam eden çabalarla, merkeziyetsiz yapay zekâ daha da güçlü bir noktaya doğru ilerliyor.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın