Aralık ayında düşen hacimle birlikte yüzde 8,7 gerileyen Borsa İstanbul için gelecek yıl seçicilik ve zamanlamanın ön planda olacağını belirten İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, “Muhtemelen 2023 yılını zayıf bir performansla ancak reel getiri ile tamamlayacağız. 2024 yılının yatırım temasında seçicilik kadar önemli olacak konu zamanlama. Yabancı yatırımcı için Türk piyasasına yatırım yapmak hala maliyetli. Dolayısıyla bir süre daha izlemede kalmayı tercih edebilirler. Ancak kararlı ekonomi politikaları, düşen kredi risk primi (CDS) yazdığımız olumlu hikayeyi destekleyecektir. 2024 yılında borsa endeksinin yükselişe geçmesini bekliyorum. Ancak unutulmamalıdır ki borsa endeksi geçen yıl olduğu gibi rakipsiz değil. Yükselen mevduat faizi ve tahvil faizleri borsaya karşı bir rakip oluşturuyor. Dolayısıyla getirinin çok da ucuz olmadığı 2024 yılında seçici ve zamanlamaya önem vereceğimiz bir ortamın olacağını düşünüyorum.” dedi.
Borsa İstanbul’un 2023 performansını değerlendiren ve 2024 yılına ilişkin beklentilerini paylaşan İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, yeni yılda yatırım temasında seçicilik ve zamanlamanın ön planda olacağını belirtti. “2023 yılında seçime kadar borsa endeksinde oldukça yatay bir performans izledik. Seçim sonrası oluşan pozitif havayla borsa reel anlamda artıya geçti” diyen Özer, son dönemde görülen düşüşler için ise “Borsa endeksi Aralık ayında yüzde 8,7 geriledi. Sadece içinde bulunduğumuz hafta başından bu yana ise yüzde 3,8 düştü. Son dönemde borsa, yatırımcısının yüzünü güldürmüyor. Hatta bazı hisseler borsadan çok daha hızlı geriliyor. Bundan en önemli etkenlerden bir tanesi hacmin oldukça yetersiz olması. Artan TL mevduatlar ve tahvil faizleri borsanın rakipsizlik hikayesini bozdu. Dolayısıyla borsaya içten para aktarımının zor olduğunu düşünüyorum. Bu koşullarda yabancı yatırımcının gelmesini ve sıcak para girişi olmasını bekliyoruz ancak yabancı yatırımcı için Türk varlıklarına yatırım yapmanın maliyeti halen çok yüksek. Bu nedenle net bir sıkışma yaşıyoruz. Muhtemelen 2023 yılını zayıf bir performansla ancak reel getiri ile tamamlayacağız.” değerlendirmesini yaptı.
YABANCI YATIRIMCI İÇİN YATIRIM YAPMAK HALA MALİYETLİ
“2024 yılının yatırım temasında seçicilik kadar önemli olacak konu zamanlama” diyen ve değişen ekonomi politikasına dikkat çekerek, yerel seçim sonrasını işaret eden Seda Yalçınkaya Özer, “Eğer yerel seçim sonrası da normalleşme adımları ve kararlı bir şekilde şimdiye kadar uygulanan para politikası patikası devam ederse işimiz daha kolay olur ve yabancı yatırımcının bize gelmesi daha güçlü olur. Yabancı yatırımcı için Türk piyasasına yatırım yapmak hala maliyetli. Dolayısıyla bir süre daha izlemede kalmayı tercih edebilirler. Ancak kararlı ekonomi politikaları, düşen kredi risk primi (CDS) yazdığımız olumlu hikayeyi destekleyecektir. 2024 yılında borsa endeksinin yükselişe geçmesini bekliyorum. Ancak unutulmamalıdır ki borsa endeksi geçen yıl olduğu gibi rakipsiz değil. Yükselen mevduat faizi ve tahvil faizleri borsaya karşı bir rakip oluşturuyor. Dolayısıyla getirinin çok da ucuz olmadığı 2024 yılında seçici ve zamanlamaya önem vereceğimiz bir ortamın olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.
SEÇİCİLİĞİN DAHA ÖN PLANA ÇIKTIĞI BİR ORTAMA GİRİYORUZ
Gelecek yılın en önemli konularından birinin enflasyon muhasebesi olacağını belirten Özer, “Her şirketin finansal yapısı birbirinden farklı olduğundan enflasyon muhasebesinin gelmesiyle tüm şirket karlılığını ayrı ayrı hesaplayarak değerlendirmek gerekecek. Bununla birlikte 2024 yılını ikiye ayırmak gerekiyor. Yılın ilk yarısında yüksek faiz ortamı ile iç tüketimdeki yavaşlama devam edecek. Dolayısıyla büyümeye odaklı, döngüsel diyebileceğimiz ve iç tüketimle karlılığını artırmış şirketler biraz daha geri planda kalabilir. Bunun yanı sıra talep esnekliği düşük, zaruri ve ihtiyaç olabilecek sektörlerde daha güçlü eğilimler görebiliriz. Seçiciliğin daha ön plana çıktığı bir ortama giriyoruz; dolayısıyla 2024 yılında Borsa İstanbul’da mevcut makroekonomik rüzgardan pozitif etkilenecek sektörlere ve iskontolu şirketlere yönelmek daha doğru bir strateji olacaktır.” dedi.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.