Türkiye’nin ilk Newton Uçuş Akademisi; Boeing, İGA İstanbul Havalimanı, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğinde İGA İstanbul Havalimanı’nda açıldı. Lansman etkinliği; proje ortakları, havacılık ve eğitim alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlardan temsilcilerin yanı sıra İstanbul Havalimanı Mülki İdare Amiri İlker Haktankaçmaz, ABD İstanbul Başkonsolosu Julie Eadeh ve Arnavutköy İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasip Turhan’ın katılımlarıyla İGA Kampüs’teki Newton Uçuş Akademisi’nde gerçekleştirildi.
Norveç merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan FIRST Scandinavia’nın tasarladığı, Boeing’in desteği ve İGA İstanbul Havalimanı’nın ev sahipliği ile hayata geçirilen Newton Uçuş Akademisi’nin faaliyetleri, bilim eğitiminde uzmanlaşmış bir sivil toplum kuruluşu olan Bilim Kahramanları Derneği tarafından yürütülecek. Profesyonel eğitimlerde kullanılanlarla benzer üç adet tam hareketli ve üç adet sabit olmak üzere toplam altı adet uçuş simülatörü ile laboratuvar alanı bulunan merkez, 11-18 yaşları arasındaki öğrencilere temel uçuş prensiplerini deneyimleyerek öğrenme fırsatı sunuyor. Uygulanacak program kapsamında, matematiksel hesaplama, navigasyon, meteoroloji, aerodinamik ve biyoyakıt konuları bir STEM (fen, teknoloji, mühendislik ve matematik) müfredatı kapsamında öğrencilere sunulacak. Bu program kapsamında, özel hazırlanmış eğitim modülleriyle öğrencilerin küçük gruplar halinde bir uçuşu önce hazırlayıp planlaması, sonrasında da simülatörlerde uygulamalı olarak gerçekleştirmesi hedefleniyor. Newton Uçuş Akademisi, gençleri havacılık dünyası ile tanıştırırken, bu benzersiz deneyimle öğrencilere hem eğlenme hem de öğrenme fırsatı sunuyor.
Boeing Türkiye ve Orta Asya Genel Müdürü Ayşem Sargın, “Newton eğitim programını, geçtiğimiz yıl açılışını gerçekleştirdiğimiz Newton Gezici Bilim Atölyesi ile ilk defa Türkiye’ye getirmiştik. Aradan geçen bir buçuk yılı aşkın sürede gezici bilim atölyemizi ziyaret eden binlerce gencimizi uygulamalı STEM eğitimi ve havacılığın bilimsel temelleriyle tanıştırdık. 2024 yılında Newton Gezici Bilim Atölyemizi, Türk Hava Yolları ile iş birliği yaparak depremden etkilenen gençlerin yaşadığı bölgelere de götürmeyi planlıyoruz. Bu alandaki faaliyetlerimizi Newton Uçuş Akademisi’nin açılışıyla daha da ileriye taşımanın mutluluğunu yaşıyoruz. Cumhuriyetin yeni yüzyılını emanet edeceğimiz gençlerimize ve Türkiye’nin büyüyen havacılık sektörünün geleceğine yönelik bu projeye katkılarından dolayı İGA İstanbul Havalimanı, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği’ne teşekkür ediyoruz. 2017 yılında uygulamaya başladığımız Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı çerçevesinde, bugün Newton Uçuş Akademisi’nin de aralarında olduğu pek çok projemizle Türkiye’nin havacılık alanındaki insan kaynağına yatırım yapmaya devam ediyoruz. Newton Uçuş Akademisi’ndeki uçuş simülatörleri ve eğitim modüllerinin öğrencilerimize ilham vereceğine, hızla büyüyen havacılık sektörünün ihtiyacı olan insan kaynağının karşılanmasında Türk gençlerinin katkısını artıracağına inanıyorum.” açıklamasında bulundu.
İGA İstanbul Havalimanı olarak Boeing, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları Derneği iş birliğinde hayata geçirilen projeye ev sahipliği yapmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını belirten İGA İstanbul Havalimanı CEO Vekili Selahattin Bilgen, “Havacılık sektörünü gençlere sevdirmek ve toplumumuzla sektörümüzü tanıtmak amaçlı etkileşimde bulunmak, Newton Uçuş Akademisi ile sürdürülebilirlik yaklaşımımız doğrultusunda hedeflediğimiz en temel amaçlarımızdan biri. Türkiye’de ve dünyada havacılığın merkezi olarak konumlandırdığımız İGA İstanbul Havalimanı için bütünleştirici bir proje olduğuna inanıyoruz. Böylelikle, havacılıkta lider konumdaki bir havalimanı olarak sektörün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirme ve eğitim verme anlamında da önemli bir rol üstlendiğimize inanıyorum. Bu anlamda son iki yıldır, yıllık bazda binden fazla stajyer öğrenciye kapılarımızı açtık ve geçtiğimiz günlerde ülkemizin “En Çok Staj İmkânı Sunan Özel Sektör Kuruluşu” olma gururunu yaşadık. Sektör paydaşlarımızla attığımız bu güçlü adım sayesinde, yalnızca bir havalimanı değil, küresel aktarma ve buluşma merkezi olan İGA İstanbul Havalimanı’nın, Türkiye’ye ve toplumumuza sınırların ötesinde bir hizmet anlayışıyla yaklaştığını bir kez daha gösteriyoruz,” dedi.
FIRST Scandinavia’nın CEO’su ve kurucusu Per-Arild Konradsen, “5 yıl önce heyecan verici bir fikirle başlayan bu yolculuğun sonunda bugün, Newton Uçuş Akademisi’nin açılışını duyurmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Büyük bir dönüm noktası olan Newton Uçuş Akademisi İstanbul, Türkiye’deki öğrencilerin Newton konseptini heyecan verici bir ortamda keşfetmelerini ve gelecekteki kariyer olanakları hakkında fikir sahibi olmalarını sağlayacak. “dedi.
Bilim Kahramanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Sıddıka Semahat Demir, “Bilim Kahramanları Derneği olarak 2011 yılındaki kuruluşumuzdan bu yana çocukları ve gençleri erken yaşlardan itibaren bilim ve STEM alanları ile tanıştırıyoruz. Bütün çalışmalarımız bilimin, gelecek için tek umut kaynağı olduğu inancıyla gerçekleşiyor. İş birliğini Boeing, İGA İstanbul Havalimanı ve FIRST Scandinavia ile yaptığımız Newton Uçuş Akademisi İstanbul, ortaokul ve lise öğrencilerini havacılık odaklı STEM deneyimi ile tanıştıracak benzersiz bir girişimin ikinci ayağını oluşturuyor. Bu projenin gençlerimize havacılık ve STEM alanlarında bir kariyer sahibi olmaları yönünde ilham vereceğine inanıyoruz. Bilim Kahramanları Derneği olarak kıymetli ortaklarımız ile Türkiye’deki gençlere sunabildiğimiz Newton Uçuş Akademisi İstanbul için oldukça heyecanlı ve gururluyuz. Türkiye’nin kuruluşunun 100. yılında hayata geçirilen bu projemizin çocuklara ve gençlere yeni ufuklar açmasını umuyoruz.” dedi.
İlk olarak 2016 yılında Norveç’in Bodø şehrinde faaliyetlerinde başlayan Newton Uçuş Akademisi’nin ikincisi geçtiğimiz yıl İskoçya’nın Glasgow şehrinde, üçüncüsü ise bu yıl Çin’in başkenti Pekin’de kuruldu. 2016-2022 yılları arasında 24binin üzerinde kişinin ziyaret ettiği ve uçuş eğitimlerine katıldığı Newton Uçuş Akademileri, İstanbul’da açılan son merkezle birlikte çok daha fazla genci havacılık odaklı STEM eğitimi ve uçuş simülatörü deneyimiyle tanıştırmaya devam ediyor.
Newton Uçuş Akademisi, ayrıca, Newton konseptinin Türkiye’deki ikinci aşamasını teşkil ediyor. 28 Nisan 2022 tarihinde Boeing, FIRST Scandinavia ve Bilim Kahramanları iş birliğinde hayata geçirilen Newton Gezici Bilim Atölyesi, o zamandan bu yana İstanbul’daki üç farklı lokasyonda 2.000’den fazla ortaokul ve lise öğrencisini ağırladı. Atölyenin önümüzdeki dönemde Anadolu’nun farklı şehirlerindeki okulları kapsayan bir tura çıkması planlanıyor.
Türkiye’de Boeing
Dünyanın en büyük havacılık şirketi olan Boeing, Türkiye’de uzun yıllara dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Boeing, küresel bir tedarikçi üssünün kabiliyetlerini küresel ölçekte ekonomik fayda yaratmak, sürdürülebilirlik ve toplumsal etki için kullanmaktadır. Boeing ekipleri, geleceğe yönelik yenilikler geliştirmeyi ve şirketin temel değerleri olan güvenlik, kalite ve dürüstlüğü yaşatmayı hedeflemektedir. Türkiye’deki iş birlikleri ve ortaklıklarıyla büyüyen Boeing, Türkiye’nin hızla gelişen havacılık sektörünü geçmişten bugüne desteklemiştir. Boeing, Türk havacılık sektörünü küresel bir oyuncu haline getirme amacıyla, 2017 yılında Boeing Türkiye Milli Havacılık Planı’nı hayata geçirmiştir. Sanayi, Teknoloji, Servis-Bakım ve Nitelikli İnsan Gücü olmak üzere dört alandan oluşan Milli Havacılık Planı, Boeing ile Türkiye arasındaki ilişkiyi stratejik bir ortaklığa taşımış ve Boeing’in Türkiye’de, Türkiye ile birlikte büyümesi için iş birliği çerçevesini oluşturmuştur.
İGA Istanbul Havalimanı
Cumhuriyet tarihinin en büyük altyapı projesi olan ve birinci fazı 29 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılan İGA İstanbul Havalimanı, 6 Nisan 2019 tarihinden itibaren yolcularını tam kapasite ile ağırlıyor. Türkiye’nin dünyaya açılan kapısı İGA İstanbul Havalimanı; farklı coğrafyaların ve kültürlerin “buluşma noktası” konumundaki İstanbul üzerinden Asya, Afrika ve Avrupa kıtalarını birbirine bağlayan, bölgenin en önemli küresel aktarma merkezi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.
Şehir merkezinden 35 kilometre mesafe uzaklıktaki 76,5 milyon metrekarelik alanı kapsayan İGA İstanbul Havalimanı’nın dört fazda tamamlanması planlanıyor. Birinci faz kapsamında, 5 operasyonel pist, 90 milyon yolcu kapasiteli terminal binası ve Hava Trafik Kontrol Kulesi ile hizmet veren İGA İstanbul Havalimanı’nın tüm fazları tamamlandığında yıllık yolcu kapasitesinin 200 milyon kişiye ulaşması bekleniyor. Havalimanı, 2018’de açıldığından bu yana, 200 milyondan fazla yolcuyu ağırlayarak ve 315 destinasyona uçuş sunarak üç yıl üst üste Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma başarısını devam ettiriyor. İGA İstanbul Havalimanı ayrıca, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni destekleyerek ve 2050 yılına kadar karbon nötr olma hedefiyle dünyayı gelecek nesiller için daha iyi bir yer haline getirmeyi taahhüt ediyor.
FIRST Scandinavia
Norveçli bir sivil toplum örgütü olan FIRST Scandinavia, öğretmenler, akademik kurumlar ve sektör paydaşları ortaklığında Newton konseptini geliştirmiştir ve konsept çerçevesindeki projeleri yürütmektedir. Newton Atölyesi, nitelikli eğitimi önceliklendiren teknolojik donanımlı ve ilham verici bir STEM sınıfıdır. Newton konseptinin amacı, mümkün olduğunca çok sayıda çocuğa ve gence STEM alanlarında bilgi vermek ve iyi bir deneyim kazandırmaktır. Etkinlikler kapsamında verilen yaygın eğitimler çeşitlilik göstermektedir ve uygulamalı içeriklere odaklanmaktadır. Newton Konsepti aralarında Norveç, Türkiye ve Fransa’nın yer aldığı 13 ülkede uygulanmaktadır ve bugüne kadar bu ülkelerde toplam 45 Newton Atölyesi kurulmuştur.
Bilim Kahramanları Derneği
Bilim Kahramanları Derneği, bilim, bilimsel düşünce ve bilimsel farkındalığın toplumun her kesiminde yayılması ve teşvik edilmesi için çalışmalar yapmak ve çocuk ve gençlerin erken yaşta bilimle buluşmalarını sağlamak amacıyla 2011 yılında kurulmuştur. Bilim Kahramanları Derneği, erken yaşta bilimle tanışmanın bireysel ve profesyonel gelişimin yanı sıra bireylerin duyarlı dünya vatandaşları olarak yetişmelerine katkı sağladığına inanmaktadır.
Derneğin faaliyetleri kapsamında, 21. yüzyılın getirdiği yenilik ve zorluklara yaratıcı ve hızlı çözümler üretebilen ve üretmeye istekli, sorgulayan ve değişime uyum sağlayabilen bireyler yetiştirmenin önemi vurgulanmaktadır. Bu hedeflere ulaşmak için Bilim Kahramanları Derneği, sivil toplum, özel sektör ve kamu sektörü ile çeşitli iş birlikleri geliştirir.
Bilim Kahramanları Derneği aynı zamanda ABD merkezli FIRST Vakfı ve LEGO Group’un 20 yıldır FIRST® LEGO® League programlarını ve Asya kökenli World Robot Olympiad isimli uluslararası STEM programlarını Türkiye’de düzenleyen uygulama ortağıdır. Ek olarak çocukları ve gençleri STEM odaklı yeteneklerini keşfetmeye teşvik etmek amacıyla hem yüz yüze hem de çevrimiçi olarak çeşitli etkinlikler ve projeler hayata geçirmektedir. Bilim Kahramanları Derneği, Türkiye genelinde yürüttüğü program ve projeler kapsamında bugüne kadar 70.222 çocuk ve gence ve 7.000’in üzerinde gönüllüye ulaşmıştır.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.