23,8 milyon ABD Doları bütçeli girişim sayesinde, Türkiye’nin Ermenistan ve İran sınırları boyunca 94 mayın tarlası ve 50.000 kara mayını temizlendi

Ankara, 18 Aralık 2023 – Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), Avrupa Birliği (AB) ve T.C. Millî Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı (MAFAM), Türkiye’nin doğu sınırlarında 94 mayın tarlası ve 50.000 kara mayınının temizlendiği, üç yıl süren 23,8 milyon ABD Doları bütçeli projeyi başarıyla tamamladı. Proje ile, Ermenistan ve İran sınırında 4,2 milyon metrekarelik alan, bölgede yaşayan sivil halk ve sınır yönetim personeli için güvenli hale getirildi. Ayrıca, ülkedeki tüm diğer faal kara mayınlarının haritalandırılması da tamamlandı. AB’nin 21,3 milyon ve T.C. Hükümeti’nin 2,5 milyon ABD Doları tutarında desteği ile finanse edilen bu başarı, önceki iki aşama ile birlikte 2016 yılından bu yana, toplam 47,5 milyon ABD Dolarını bulan finansman ile, 95.000 mayının temizlenmesi ve 8,9 milyon metrekarelik alanın mayından arındırılmasını sağladı.

UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton “Mayın temizleme sıklıkla yanlış yorumlanıyor; ancak gerçek şu ki, kara mayınları, başta sınırları korumakla görevli personel için olmak üzere, sınırları daha güvenli değil, daha güvensiz kılıyor. Kara mayınlarını temizlemekle, hem Türkiye’nin sınır yönetiminde insani yaklaşım uygulamasına, hem de çobanlar ve diğer sivillerin güven içinde yaşamasına, sınır devriyelerinin de güvenli biçimde görevlerini yürütmesine destek oluyoruz.” dedi.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın