Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 42,50 seviyesine çıkardı. Karar metninde sıkılaşma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağı öngörülürken; İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer karara ilişkin yorumunda, “Merkez Bankası karar metninde iki güçlü mesaj var; sıkılaşma henüz bitmedi ancak sona yaklaşıldı ve piyasada oluşan likidite fazlasını çekmek için var olan ve yeni araçlar kullanılmaya devam edilecek. Ocak ayında da bir 250 baz puanlık faiz artırımı gelmesi muhtemel. Böylece politika faizinin yüzde 45’te sabit tutulması ve gelecek yıl sonu beklenen enflasyonun üst bandı olan yüzde 42’nin üzerinde bir yerde olması hedefleniyor gibi görünüyor. Bu anlamda oldukça sade ve hedef odaklı bir metin olduğundan bahsetmek mümkün.” dedi.

Yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi 250 baz puan artışla yüzde 42,50’ye çıkaran Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sıkılaşma adımlarına yönelik mesajları dikkat çekti. Faiz kararını ve karar metnini değerlendiren İntegral Yatırım Araştırma Müdürü Seda Yalçınkaya Özer, şu açıklamayı yaptı:

“Merkez Bankası karar metninde iki güçlü mesaj var: sıkılaşma henüz bitmedi ancak sona yaklaşıldı. Piyasada oluşan likidite fazlasını çekmek için var olan ve yeni araçlar kullanılmaya devam edilecek. Bu anlamda oldukça sade ve hedef odaklı bir metin olduğundan bahsetmek mümkün. Merkez Bankası 250 baz puan faiz artışıyla, faiz artırım hızını yavaşlatmış oldu. Karar metni bir önceki karar metniyle hemen hemen aynıydı diyebiliriz. Ayrışan ve önemli mesajlar veren iki yer bulunuyor. İlki, parasal sıkılık düzeyine ilişkin mesajlar olarak karşımıza çıkıyor. Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlanacağını aktardı. Bu faiz artırımlarının henüz bitmediğine işaret ediyor. Ocak ayında da bir 250 baz puanlık faiz artırımı gelmesi muhtemel. Böylece politika faizinin yüzde 45’te sabit tutulması ve gelecek yıl sonu beklenen enflasyonun üst bandı olan yüzde 42’nin üzerinde bir yerde olması hedefleniyor gibi görünüyor. Parasal sıkılaşma sürecinin gerektiği miktarda süreceğinin ifade edilmesi de oldukça güçlü bir mesajdı. Böylece TCMB hem faiz artırım hızını düşürerek piyasayı hazırlamış hem de sıkılığın gerektiği kadar süreceğini ifade ederken bir yol haritası da vermiş oldu.

Karar metnindeki ikinci önemli mesaj, parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceği.  Merkez Bankası istediği sıkılaşmayı yapabilmek için likiditeyi çekmeye devam edecektir. Daha önce zorunlu karşılıklar iki kere artırılmıştı. Muhtemelen yine zorunlu karşılıkların oranı ile oynayarak likidite çekmeye devam edilecek. Karar metninin hemen ardından depo alımlarına ilişkin bir basın duyurusu yayınlandı. TL depo alım ihaleleri piyasadaki likidite fazlasını piyasadan çekip sıkılaşmaya katkı sağlayacak.”


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın