Arktika-M yörüngesel uydu takımyıldızı, Rusya’nın Kuzey Kutbu bölgesinin her türlü hava koşulunda 24 saat izlenmesini sağlıyor
Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’un bünyesindeki Moskova Deneysel Tasarım Bürosu Mars tarafından geliştirilen yerleşik kontrol sistemine sahip meteoroloji uydusu Arktika-M No. 2, 16 Aralık 2023 tarihinde saat 17.00’da eliptik yörüngeye fırlatıldı. Kontrol sistemine yerleştirilen algoritmalar, uzay aracındaki hem hedef hem de destek sistemleri için gerekli çalışma modlarını ayarlamayı, aracın operasyonel yörüngesi boyunca hareket ederken ve görüntüleme sırasındaki kütle merkezi yönelimini kontrol etmeyi mümkün kılıyor.
Eliptik hidrometeorolojik uzay aracı Arktika-M, 28 Şubat 2021’de fırlatılan Moskova Deneysel Tasarım Bürosu Mars tarafından geliştirilen bir yerleşik kontrol sistemine sahip Arktika-M No. 1 uydusunu kullanıyor. Bu iki meteoroloji uydusu, yüksek eliptik yörüngelerin dünyaya olan en uzak mesafesindeki çalışma bölümlerinde birbirlerinin yerini alarak Kuzey Kutbu’nun sürekli izlenmesini sağlayacak.
Moskova Deneysel Tasarım Bürosu Mars’ta Genel Tasarımcı Yardımcısı olan Dmitry Dobrynin konuyla ilgili olarak, “Rusya şu anda eliptik bir yörüngede yaklaşık 63 derecelik eğimle çalışan meteoroloji araçlarına sahip tek ülkedir. Bu seri uzay araçlarının, GLONASS navigasyon sistemlerini aşarak Dünya’dan 40 bin km uzaklığa kadar saha keşfi yapabilecek kapasitesi bulunmaktadır. Bu da Kuzey Kutbu bölgesine başka hiçbir uydu tarafından elde edilemeyecek eşsiz bir bakış açısı kazandırmaktadır” dedi.
Arktika-M serisinin iki uzay aracının faaliyet göstermesi, Kuzey Kutbu bölgesinin yüzeyinin ve Arktik Okyanusu’nun 24 saat izlenmesiyle hava tahminlerinin doğruluğunu artıracak. Yüksek kaliteli multispektral görüntüler, meteorologların Kuzey Deniz Rotası’nda seyreden gemiler, havacılık sektörü, Acil Durumlar Bakanlığı ve diğer departmanlar gibi çeşitli tüketiciler tarafından talep edilen ürünleri geliştirmesine olanak tanıyacak.
Moskova Deneysel Tasarım Bürosu Mars halihazırda Arktika-M serisi (No. 3, 4, 5, 6) ve Elektro-L uzay aracı No 5’in modernize edilmiş meteoroloji uydularına yönelik bir yerleşik kontrol sistemi geliştiriyor. Arktika-M serisi ve sabit konumda duran Elektro-L serisinin yüksek eliptik uydularından elde edilen bilgiler, küresel ölçekte hava tahminleri için operasyonel verilerin yarı-sürekli olarak elde edilmesiyle ilgili sorunların çözülmesini sağlayacak.
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.