Yeni yıla girerken, fikrini hayata geçirmek isteyen girişimcilere tavsiyelerde bulunan Tırport Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan’dan, “Bir fikrin başarılı örneklerinden önce, başarısız olan örneklerini inceleyin” dedi. Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:
“Eğer bir fikriniz var ve tutkuyla hayata geçirmek istiyorsanız, benzer fikirlerin hayata geçirilmiş ürünlerinin dünyadaki başarı örneklerinden önce, “başarısız olan örneklerini” inceleyin. Çünkü o detaylar size, diğerleri arasından vakit kaybetmeden sıyrılarak, doğru hamlelere odaklanmanızı sağlayacaktır. Böylece, ne yapmamanız gerektiğini bilerek yol alacaksınız. Bu müthiş bir kaynak tasarrufudur ve doğruya odaklanmanızı sağlayacaktır.”
Tecrübe, hayatınızda “ne yapmamanız” gerektiğini öğrenme sürecidir
Hayatta ne yapılmaması gerektiğinin öğrenme sürecinin tecrübe olduğunu anlatan Tırport Başkanı Dr. Akın Arslan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Etrafınızdaki bilenler ve önceden deneyimlemiş olanlar, yaşamakta olacaklarınıza ilişkin nasıl yol alabileceğinizi, sizlere her zaman aktarıyor olacaklardır. Yeter ki sorun, dinleyin, anlayın ve dikkate alın. Fakat sizler yine de duymak istemediklerinizi duymayacak, bizzat yaşayarak, en sıkı tabiriyle “dayak yiyerek” öğreneceksiniz. Birileri size, “yük yolda düzelmez” diyecek, ama siz yine de “şu işe bir koyulalım, yolda hallederiz” diyeceksiniz. Birileri size, “fikir tek başına hiçbir şey ifade etmez, esas olan hayata geçirebilmek, dünyada 70 bin insan düşünür bir kişi yapar” diyecek, siz ise fikrinizin çok özel olduğunu düşünmeye devam edeceksiniz. Bilen birilerine fikrinizi anlattığınızda size, “Türkiye’de ve dünyada örneklere baktınız mı? Benzer çalışmalar var mı?” diye soracak, siz ise otomatik pilotta “Bizim gibi yapan yok” diyecek ve hatta içinizden yüksek sesle “bu fikri kimse benden önce düşünemedi” diyeceksiniz. İşte kişisel tecrübeniz böyle gelişecek ve her yaşanan deneyim size “Ne Yapmamanız Gerektiği” konusunda yeni dersler verecektir. Bu durum, hayatınız boyunca devam edecektir. Onun içindir ki, deneyim genel, tecrübe ise size özeldir. Girişim yolculuğunuzda bazen ürün öne çıkacak, bazen de müşteri beklentileri ve finansman öne çıkacaktır. Satışa ya da ciddi bir şekilde ürüne odaklanmanız gerekecek durumlar olacaktır. Bir de bakacaksınız ki, takımdan kopmuşsunuz, dönüp takımı toparlamakla uğraşacaksınız. Girişimci olarak unutmamamız gereken temel konu, her zaman sorun çözeceksiniz. Her zaman asli göreviniz, sorun çözmek olacaktır. Her çeşit sorun ile uğraşacaksınız. Çok zordur kabullenmesi, belki yürek ister, ama başkalarının geçmişteki deneyimlediklerine ve başarısızlık sebeplerine olabildiği kadar kulak veriniz. Sorunları anlayın ki, o deneyimlerden dersler çıkarın. Az önce de belirttiğim gibi, bir fikrinizi hayata geçirmeden önce, benzer fikirlerin öncelikle başarısız örneklerini inceleyin.”
Tırport için yola koyulurken, önce başarısız örnekleri etüt etti
Türk lojistik teknolojileri startup’ı Tırport’ın girişim öyküsü hakkında bilgiler veren Dr. Akın Arslan, şunları anlattı:
“Biz, 2016’da Tırport (www.tirport.com) için yola koyulurken, Türkiye’de 150 milyar dolarlık bu pazarı yeni bir gözle analiz ederek, bizden önce dünyada ve Türkiye’de “başarısız” olmuş örnekleri detaylı etüt ederek başladık. Neden başarısız olduklarını iyi çalıştık. Hiçbir detayı atlamadık. Onların yapamadıklarını ve görmediklerini, biz gördük. Onun içindir ki, nakliye sitelerinden, garajlardan ve ambarlardan çalışan geleneksel bir sektörü, son 40 yıl içinde yük listelerinin sadece kara tahtalardan beyaz tahtalara terfi edebildiği bir iş yapısını, WhatsApp grupları ve Facebook sayfalarındaki atıl yük listelerinden kurtarıp; cepten, uçtan uca akıllı bir şekilde yönetilebilen hale dönüştürdük. Onun içindir ki, sıradan lojistik firmalarının yaptığı işi onlardan çok daha az personelle yapabilir, çok daha etkili ve karlı bir şekilde yönetilebilir hale geldik. Bu arada bir diğer konu, bazen girişime tutku ile bağlanmak, gözleri kör edebilir ve bu da girişimci için en büyük tehlikedir. Girişimlerin neredeyse %99’u, iki yıl içinde ya batar, ya da bitkisel hayata girerek zaman içinde sessizce söner. Girişimci için gerçek başarı, işi uzun yıllar ayakta tutabilmektir. Kriz durumlarında bir şekilde hayatta kalabilmek, girişimcinin en büyük başarısı olacaktır. Tecrübe çok değerlidir, her zaman kulak veriniz.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.