Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 13,3 oranında azalış ile 978 milyon dolar, çelik ihracatı yüzde 11,6 azalış ile 1,2 milyar dolar oldu. Talepteki daralmanın küresel boyutta devam etmesiyle kendine yeni pazarlar arayan ve özellikle Afrika’da önemli büyümeler kaydeden demir çelik sektörü, Fas’ta dikkat çekici büyüme sağladı. Kasımda sektör genelinden yapılan ihracat yüzde 49 artarken, ADMİB’in yaptığı ihracat yüzde 226 büyüdü. Fas, aynı zamanda ADMİB’in en başarılı pazarı oldu.
Türkiye’nin kasım ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5,2 oranında artarak 23 milyar 11 milyon dolar oldu. Bu ayda Türkiye demir ve demir dışı metaller ihracatı ise yüzde 13,3 oranında azalış ile 978 milyon dolar, çelik ihracatı yüzde 11,6 azalış ile 1,2 milyar dolar olarak gerçekleşti. Demir ve demir dışı metaller ihracatı Türkiye toplam ihracatından yüzde 4,2 pay alırken, çelik ihracatının aldığı pay yüzde 5,1 oldu.
Kasım ayında Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin (ADMİB) demir ve demir dışı metaller ihracatı yüzde 8,8 azalışla 67 milyon dolar olurken, çelik ihracatı ise yüzde 15,5 azalışla 129 milyon dolar oldu.
Fas ve Romanya’da dikkat çekici büyüme
Kasım ayında Türkiye’nin demir-çelik ihracatında ilk sıradaki ülke 174 milyon dolar ile Almanya oldu. Bu ülkeyi, 137 milyon dolar ile Romanya ve 120 milyon dolar ile Irak izledi. İlk 10 pazar içinde Fas’a 49’luk, Romanya’ya yüzde 36’lık ihracat artışları dikkat çekti.
ADMİB’in ihracatında ise Fas’ın 25 milyon dolar ihracat ile ilk sırada olduğu görüldü. Bu ülkeyi 19 milyon dolarla Irak ve 11 milyon dolarla Cezayir takip etti. İlk 10 pazar içinde Fas’a yüzde 226, Romanya’ya yüzde 122, Cezayir’e ise yüzde 41’lik artışlar kaydedildi.
“Talebin daha canlı olduğu coğrafyalara odaklanarak kayıpları telafi etmeye çalışıyoruz”
Kasım ayına ilişkin ihracat verilerini değerlendiren ADMİB Başkanı Fuat Tosyalı, şu açıklamaları yaptı: “Kasım ayında Türkiye geneli demir çelik sektörlerimiz miktar bazında yüzde 3, değer bazında yüzde 12 daraldı. Kasım ayına baktığımızda, yılın geride kalan diğer aylarına nazaran düşüş oranı özellikle çelik sektöründe daha az yaşandı. Dünyadaki talep daralmaya devam ediyorken ihracattaki düşüş hızının azalması ılımlı ancak tekrardan pozitif rakamları yakalamayı arzu ediyoruz. Amacımız yeniden ihracatta sürdürülebilir artışlar kaydetmek. Bu hedefin gerçekleşmesi de mevcut koşullardaki küresel talebin yeniden iyileşmesi ile sağlanabilir. Biz de bu süreçte üretim kalitemizle talebin canlanacağı döneme en iyi şekilde hazırlanıyoruz. Talebin daha canlı olduğu coğrafyalara odaklanarak kayıpları telafi etmeye çalışıyoruz. Bu noktada Afrika kıtasında önemli ihracat artışları sağlamaya devam ediyoruz. İstikrarlı pazarımız olan Cezayir’de büyümemiz devam ederken, Fas’ta da son aylarda önemli gelişmeler kaydettik. Ülke özelinde kasım ayında sağladığımız başarı tesadüf değil, çalışmalarımızın yansımasıdır. Bu zorlu dönemi en az hasarla tamamlayıp talebin canlanmasıyla beraber dünya ticaretinden aldığımız payı daha yukarılara çekmek için çalışacağız.”
sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.