Haftanın en önemli konu başlığı olan FOMC toplantısı TSİ 22.00’de sonuçlanacak. Son olarak Temmuz ayında faiz artıran Merkez Bankası’nın faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmayacağına kesin gözüyle bakılıyor. Dolayısıyla faiz kararından ziyade Fed’in gelecek dönemlere ilişkin vereceği mesajların çok daha önemli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Son dönemde makroekonomik veriler karışık sinyaller verirken Fed’in ise faizlerin yüksek kalması gerektiğine yönelik vurgusunu koruduğunu görüyorduk. Cuma günü açıklanan istihdam ve dün açıklanan TÜFE rakamlarının ardından bu söylemlerin ne ölçüde değişeceği dikkatle izlenecektir. Mevcut durumda piyasalar Mayıs ayında faiz indirimine gidilebileceğini fiyatlıyor. Toplantı sonrasında açıklanacak Fed’in yeni projeksiyonları ise faiz indirimi beklentilerinin biraz daha netleşmesine katkı sağlayacaktır.

TL: Haftaya 29 TL seviyesinin üzerini test ederek başlayan USD/TL kuru bu seviyenin üzerine yerleşmiş durumda. Ancak ayın ilk yarısını tamamlamaya yaklaşırken TL’deki değer kaybının önceki ayların aynı dönemine kıyasla sınırlı kaldığını söyleyebiliriz. Bu da daha dirençli bir çerçeve içerisinde hareket edildiğini gösterir nitelikte. Moody’s’in Cuma günü yapması beklenen güncelleme de TL lehine çalışan bir faktör olabilir. Özetle sınırlı değer kayıpları devam edebilecek olsa da bunun göreceli olarak limitli seyredebileceğine yönelik beklentimizi koruyoruz. Öte yandan dün gerçekleştirdiği ihraçların ardından Aralık ayı borçlanma programını tamamlayan Hazine bugün 15,4 milyar TL’si piyasaya olmak üzere toplam 19,4 milyar TL’lik iç borç ödemesi yapacak.

Borsa İstanbul: BIST-100 endeksi ABD enflasyon rakamlarının açıklandığı günün ilk yarısında bankacılık endeksindeki güçlü görünüme karşın anlamlı bir değişim göstermeyerek beklemede kaldı. Saat 16.30’da açıklanan verilerin beklentilere paralel olması ise volatilite oluşmasını engelledi. Bu kapsamda endeks günü yataya yakın seviyelerde noktaladı. Teknik açıdan bakıldığında endeks TL bazında önemli desteklerden biri olan 100 günlük hareketli ortalamasının (7850) altında kalmaya devam ederek kısa vade için negatif sinyaller vermeyi sürdürüyor. USD bazında bakıldığında ise endeksin Ekim ayı sonundan bu yana olduğu gibi 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 266 dolardan çok fazla uzaklaşmamaya çalıştığını görüyoruz. Şimdilik çok ciddi bir risk göze çarpmasa da bu bölgeden aşağı yönde uzaklaşılması durumunda dolar bazlı grafiklerde de bozulmanın artabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.


sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Bir yanıt yazın